«Οι πληρωμές του ΠΑΑ από το 2015 έως και σήμερα είναι οι υψηλότερες της τελευταίας δεκαετίας, με το 2015 να φτάνουν τα 780 εκατ. ευρώ και το 2016 τα 657 εκατ. ευρώ δημόσια δαπάνη αντίστοιχα, ενώ η απορρόφηση της κοινοτικής συνδρομής στο νέο ΠΑΑ με τις μέχρι σήμερα πληρωμές, έχει ξεπεράσει το 21% μαζί με τους πόρους της προκαταβολής που έχουν εισρεύσει στη χώρα».
Αυτό απαντά με ανακοίνωσή του το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στις αναφορές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη ΔΕΘ, σχετικά με την υποβολή και την πορεία υλοποίησης των μέτρων και δράσεων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Πιο αναλυτικά, με δελτίο τύπου, το ΥΠΑΑΤ ενημερώνει για τα εξής:

«Το σύνολο της δημόσιας δαπάνης των μέτρων του ΠΑΑ 2014-2020 που έχουν προκηρυχθεί ανέρχεται σε 1.765 εκατ. ευρώ.

Οι πληρωμές του ΠΑΑ από το 2015 έως και σήμερα είναι οι υψηλότερες της τελευταίας δεκαετίας, με το 2015 να φτάνουν τα 780 εκατ. ευρώ και το 2016 τα 657 εκατ. ευρώ δημόσια δαπάνη αντίστοιχα, ενώ η απορρόφηση της κοινοτικής συνδρομής στο νέο ΠΑΑ με τις μέχρι σήμερα πληρωμές, έχει ξεπεράσει το 21% μαζί με τους πόρους της προκαταβολής που έχουν εισρεύσει στη χώρα, παρά την καθυστέρηση έγκρισής του κατά ένα χρόνο σε σχέση με τα προγράμματα των λοιπών κρατών μελών, λόγω των προβλημάτων που είχε το υποβληθέν από την προηγούμενη κυβέρνηση σχέδιο.

Συνολικά, οι προσκλήσεις νέων μέτρων 1.765 εκατ. ευρώ και οι ανειλημμένες υποχρεώσεις 1.246 εκατ. ευρώ στο ΠΑΑ 2014-2020 ανέρχονται σε 3.011 εκατ. ευρώ, δηλαδή πάνω από το 55% της δημόσιας δαπάνης του ΠΑΑ σε μόλις 18 μήνες από την έγκρισή του.

Πρέπει να σημειωθεί ότι επί του αρχικά υποβληθέντος σχεδίου, από την προηγούμενη κυβέρνηση, τον Ιούλιο του 2014, οι Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διατύπωσαν 450 περίπου παρατηρήσεις για τις οποίες η διαβούλευση και οριστικοποίηση του νέου σχεδίου ΠΑΑ διήρκησε έως τον Δεκέμβριο του 2015, ήτοι ενάμιση έτος μετά την αρχική του υποβολή, οπότε και το Πρόγραμμα εγκρίθηκε επίσημα από την Ε.Ε.

Τόσο το πλήθος των παρατηρήσεων όσο και οι μακροχρόνιες, εντατικές και επίπονες διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταδεικνύουν ακριβώς ότι το ΠΑΑ όπως σήμερα ισχύει, έχει υποστεί σημαντικότατες αλλαγές, βελτιώσεις και τροποποιήσεις σε σχέση με το αρχικά υποβληθέν τον Ιούλιο του 2014, ενώ επιπρόσθετα έχει εγκριθεί από την Ε.Ε. και η 1η τροποποίηση του ΠΑΑ τον Ιούνιο 2017».


Πηγή: Agronews.gr