Σε τρεις ζώνες τιµών έχει χωριστεί η χώρα φέτος όσον αφορά τις τιµές παραγωγού για το καλαµπόκι, σηµειώνοντας µια µείωση περίπου 10% από τα περσινά επίπεδα και 20% σε σύγκριση µε το αντίστοιχο χρονικό διάστηµα το 2015. Υπενθυµίζεται ότι το άνοιγµα της αγοράς πέρσι ήταν στα 19-20 λεπτά το κιλό, ενώ φέτος οι τιµές που δίνονται µέχρι στιγµής είτε από τους συνεταιρισµούς είτε από εµπόρους δεν ξεπερνούν το κόστος παραγωγής το οποίο κυµαίνεται µεταξύ 18-20 λεπτών το κιλό.
Πιο αναλυτικά, φέτος οι τιµές για το προϊόν κυµαίνονται από 18-18,5 λεπτά το κιλό σε Αγρίνιο, Ηλεία, Θήβα. Στη Θεσσαλία την υψηλότερη τιµή δίνει ο Α.Σ. Βόλου ήτοι 17,5 ευρώ το κιλό, ακολουθεί ο Α.Σ. Τρικάλων µε 16 λεπτά το κιλό (συν 1 λεπτό/κιλό για τα µέλη του συνεταιρισµού), ενώ πιο χαµηλά µεταξύ 15-16 λεπτών το κιλό –κυρίως λόγω των µεταφορικών εξόδων και των φθηνότερων εισαγωγών από τα Βαλκάνια– πληρώνονται οι παραγωγοί σε Σέρρες και ∆ράµα.
Ωστόσο, παραγωγοί κυρίως από τη Στερεά και τη ∆υτική Ελλάδα υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει φέτος καλαµπόκι καθώς και τα στρέµµατα πανελλαδικά είναι µειωµένα και κατά τόπους έχουν πέσει κατά 10-20% οι αποδόσεις λόγω καιρικών συνθηκών οπότε αργότερα θα ανέβουν οι τιµές γι’ αυτό επιλέγουν να το αποθηκεύσουν τώρα. Στην περιοχή των Θηβών είναι μέτρια η παραγωγή σύμφωνα με τους αρμόδιους, και αυτά που έχουν αλωνιστεί έχουν ήδη πουληθεί με τιμή στα 18 λεπτά το κιλό. Όμως, θεωρείται ότι θα έχουν ανοδική τάση αργότερα οι τιμές καθώς δεν θα υπάρχει προϊόν.
Στο κόστος ή και πιο κάτω από αυτό
«Είναι η 3η χρονιά που οι τιμές βρίσκονται σε επίπεδα οριακά για τη βιωσιµότητα των εκμεταλλεύσεων μας. Βάλαμε πρώιμα που κάνουν λίγα κιλά για να πετύχουμε καλύτερη τιμή φέτος. Όμως και πάλι η τιμή δεν άλλαξε και βρίσκεται στα 18-18,5 λεπτά το κιλό. Επιπλέον, μπήκαν περισσότερα τριφύλλια φέτος με αποτέλεσμα τώρα να πιάνουν 14 λεπτά το κιλό ενώ άλλα χρόνια τέτοια εποχή δεν έπεφταν κάτω από τα 18 λεπτά το κιλό. Ίσως αυτό να συμπαρέσυρε και τις τιμές του καλαμποκιού», τονίζει παραγωγός από την Αιτωλοακαρνανία.
Τέλος οι αγρότες επισημαίνουν την ανάγκη να επανέλθουν οι κατώτατες εγγυημένες τιμές αλλιώς όπως χαρακτηριστικά δηλώνουν “δεν θα μπορέσουμε να σπείρουμε του χρόνου. Τα κόστη είναι πολύ υψηλά σε σύγκριση με τα Βαλκάνια. Το κόστος έφαγε τη σοδειά μας».
Πηγή: Agronews.gr