Φυσικά ή νομικά πρόσωπα που ενδιαφέρονται για ένταξη εκτάσεων στα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, τα οποία θα εκπονηθούν, καλεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, να απευθυνθούν στην αρμόδια Περιφέρεια προκειμένου το αργότερο μέχρι 07.10.2017 να το δηλώσουν.
«Το θέμα είναι εξαιρετικά σημαντικό ειδικά στην περίπτωση που οι εκτάσεις αυτές έχουν χρησιμοποιηθεί για την ενεργοποίηση δικαιωμάτων στο πλαίσιο της τρέχουσας ΚΑΠ», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ως εξής:
Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 11 του Ν. 4351/2015 «Βοσκήσιμες Γαίες της Ελλάδας και Άλλες Διατάξεις» (Α’ 164) εκδόθηκε η αριθ. 1058/71977/03.07.2017 (ΦΕΚ 2331 Β’) Κοινή Υπουργική Απόφαση με θέμα «Καθορισμός των Προδιαγραφών και του Περιεχομένου των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, στο πλαίσιο εφαρμογής των διατάξεων του ν. 4351/2015 (ΦΕΚ 164 Α’)».
Η εν λόγω απόφαση καθορίζει τις προδιαγραφές, το περιεχόμενο και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εκπόνηση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης (ΔΣΒ) καθώς και τις διαδικασίες παρακολούθησης της ορθής εφαρμογής τους.
Τα ΔΣΒ έχουν μέσο-μακροπρόθεσμη προοπτική, με κύριο σκοπό να αντιμετωπιστεί η έλλειψη διαχείρισης, που αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα σε σχέση με τη βιωσιμότητα των βοσκήσιμων γαιών της χώρας, καθώς και η μη ορθολογική βοσκοφόρτωση, είτε με την υποβόσκηση εκτάσεων είτε με την υπερβόσκηση άλλων. Συχνά παρατηρούνται τεχνηέντως ελλείψεις βοσκήσιμων γαιών παρόλο που υπάρχουν διαθέσιμες ιδιωτικές εκτάσεις οι οποίες χρησιμοποιούνται έστω και εποχιακά για βοσκή χωρίς να συμπεριλαμβάνονται στην εκάστοτε κατανομή.
Μέσω της διαδικασίας μακροχρόνιας παραχώρησης των βοσκήσιμων γαιών και διαχωρισμού αυτών σε λιβαδικές μονάδες σύμφωνα με την νέα νομοθεσία, θα γίνεται ορθολογική χρήση όλων των εν δυνάμει εκτάσεων που είναι δυνατόν να βοσκηθούν ανεξάρτητα από το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς με στόχο τη βελτιστοποίηση της παραγωγικότητάς τους, προς όφελος των κτηνοτρόφων και κατ’ επέκταση της οικονομίας, του φυσικού περιβάλλοντος και της διατήρησης της φυσιογνωμίας του τοπίου.
Τέλος, σύμφωνα με τη παρ. 2 του άρθρου 3 του Ν. 4351/2015 «Η βοσκή εντός των βοσκήσιμων γαιών ασκείται επί τη βάση διαχειριστικού σχεδίου βόσκησης της περιοχής» και όπως αναφέρεται στο άρθρο 2, παρ. 3 της παραπάνω απόφασης «Τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα στην κυριότητα των οποίων βρίσκονται βοσκήσιμες γαίες σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10 του Ν. 3208/2003 όπως ισχύει και τις διατάξεις του Π.Δ. 258/1985 «Δημοτικό και Κοινοτικό Κτηματολόγιο» (ΦΕΚ Α΄ 99) όπως ισχύει, δηλώνουν στην αρμόδια Περιφέρεια την επιθυμία τους οι εκτάσεις αυτές να συμπεριληφθούν στα Δ.Σ.Β. που θα εκπονηθούν, με αίτησή τους το αργότερο εντός τριών (3) μηνών από τη δημοσίευση της παρούσας.»
Για τους παραπάνω λόγους όσα φυσικά ή νομικά πρόσωπα εμπίπτουν στις διατάξεις του ως άνω άρθρου της ως άνω απόφασης (π.χ. ιδιώτες κάτοχοι βοσκήσιμων γαιών, Δήμοι της χώρας), θα πρέπει να απευθυνθούν στην αρμόδια Περιφέρεια προκειμένου το αργότερο μέχρι 07.10.2017 να δηλώσουν την επιθυμία ένταξης των εκτάσεων τους στα ΔΣΒ που θα εκπονηθούν. Το θέμα είναι εξαιρετικά σημαντικό ειδικά στην περίπτωση που οι εκτάσεις αυτές έχουν χρησιμοποιηθεί για την ενεργοποίηση δικαιωμάτων στο πλαίσιο της τρέχουσας ΚΑΠ.
Πηγή: Agronews.gr