Σε αχαρτογράφητα νερά υποχρεώνονται να κινηθούν για µια ακόµα φορά οι αγρότες και ευρύτερα οι συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από τη στιγµή που άνοιξε για τα καλά η κουβέντα περί άµεσης, δηλαδή πριν το τέλος της προγραµµατικής περιόδου 2014-2020 και εποµένως βίαιης αναπροσαρµογής των ιστορικών δικαιωµάτων ενιαίας ενίσχυσης.
Η ανησυχία έχει περάσει για τα καλά στους χιλιάδες δικαιούχους κατόχους ιστορικών δικαιωµάτων και ιδιαίτερα σε όσους εξ αυτών διατηρούν «ακριβά» δικαιώµατα, τα οποία προέρχονται από ευνοηµένες επ’ αυτού καλλιέργειες, όπως η βιοµηχανική ντοµάτα, το ελαιόλαδο, η σταφίδα, ο καπνός, τα ζαχαρότευτλα και το βαµβάκι.
Παρ’ ότι µέχρι στιγµής δεν έχει γίνει ακόµη γνωστό το ακριβές «δροµολόγιο» που πρόκειται να ακολουθήσει επί του θέµατος η κυβέρνηση, όπως και το χρονοδιάγραµµα βάσει του οποίου θα κινηθούν οι νέες ρυθµίσεις, η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι δεν αποκλείεται, αν όχι από τον επόµενο χρόνο, από το 2019, εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες να βρεθούν αντιµέτωποι µε µια δραστική περικοπή του τσεκ, δηλαδή των άµεσων ενισχύσεων που λαµβάνουν µέχρι σήµερα.
Επαναλαµβάνεται, ότι, παρ’ ότι τίποτα δεν έχει προς το παρόν ξεκαθαρίσει, η πιθανολογούµενη περικοπή µπορεί σε οδηγήσει σε πολλές περιπτώσεις ακόµα και στο 1/3 των ενισχύσεων που εισπράττονται σήµερα. Υπάρχει βέβαια το ενδεχόµενο η µετάβαση να γίνει σταδιακά και εν προκειµένω σε δύο δόσεις, έτσι ώστε η περικοπή να είναι λιγότερο επώδυνη. Το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση που έχει ρίξει ήδη το «δόλωµα» µετράει αντιδράσεις και θα κινηθεί ανάλογα. Άλλωστε το όλο ζήτηµα είναι πρώτα και πάνω απ’ όλα πολιτικό, καθώς επιχειρείται η αποσύνδεση των ενισχύσεων από παλιούς κατόχους ιστορικών δικαιωµάτων, λίγοι εκ των οποίων διάκεινται φιλικά προς το σηµερινό κυβερνητικό στρατόπεδο και το άνοιγµα της όλης διαδικασίας σε νέους και νεοεισερχόµενους στο αγροτικό επάγγελµα, µε τους οποίους επιδιώκεται µια πιο στενή σχέση και συµπόρευση.
Σ’ αυτή την περίπτωση, βέβαια, οι ανατροπές είναι µεγάλες. Μπορεί για κάποιους να διευκολύνεται η είσοδος στο αγροτικό επάγγελµα, πράγµα καλοδεχούµενο, κάποιους άλλους όµως τους φέρνει ξαφνικά αντιµέτωπους µε νέα δεδοµένα, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο πολλά απ’ αυτά που είχαν προσπαθήσει να οικοδοµήσουν επιχειρηµατικά τα τελευταία χρόνια. Με δεδοµένο µάλιστα ότι οι αλλαγές έρχονται σε µια στιγµή µηδενικής ρευστότητας και οριακής λειτουργίας, το θέµα παίρνει διαστάσεις «χιονοστιβάδας», η οποία απειλεί τα θεµέλια της αγροτικής οικονοµίας της χώρας µας.
Πηγή: agronews.gr