Απρόβλεπτες έως και τραγικές διαστάσεις παίρνει η αθέτηση πληρωμών της εταιρείας εμπορίας ρυζιού και οσπρίων των αδελφών Κανάκα, που δραστηριοποιούνταν τα τελευταία χρόνια στη Χαλάστρα και σε άλλες αγροτικές περιοχές της Μακεδονίας.
Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για εκατοντάδες ρυζοπαραγωγούς που παραμένουν απλήρωτοι την τελευταία διετία και με την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα η κατάσταση για την εμπορική εταιρεία μοιάζει μη αναστρέψιμη. Στα «θύματα» της εν λόγω επιχείρησης περιλαμβάνονται 2-3 ονόματα μεγάλων ρυζοκαλλιεργητών της Χαλάστρας οι οποίοι έχουν να λαμβάνουν ποσά της τάξεως των 500.000 ευρώ και άνω, ενώ εκατοντάδες είναι οι μικρότεροι παραγωγοί με απαιτήσεις των 30 και 40.000 ευρώ.
Εν τω μεταξύ, οι τελευταίες πληροφορίες του AgroNews αναφέρουν ότι εισαγγελική παρέμβαση για να επισπευσθεί η εκδίκαση των μηνύσεων που έχουν κατατεθεί σε αστικό και ποινικό επίπεδο κατά της εταιρείας «Κανάκας», για αθέτηση πληρωμών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από αγορές ρυζιού της εσοδείας του 2016 και μέρους του 2015 πρόκειται να ζητήσουν ρυζοπαραγωγοί της Δυτικής Θεσσαλονίκης.
Το αίτημα θα κατατεθεί επισήμως λίγο πριν από το μεσημέρι της Τρίτης 14 Νοεμβρίου από αντιπροσωπεία 30 παραγωγών που μεταβαίνει αυτή την ώρα στο δικαστική μέγαρο Θεσσαλονίκης, προκειμένου να επιδώσει σχετικό υπόμνημα στον Εισαγγελέα υπηρεσίας και να πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας.
«Μόνο στη δυτική Θεσσαλονίκη, στα χωριά Μάλγαρα, Κύμινα, Κλειδί, Άδενδρο, Παρθένιο, Βαλμάδα και αλλού, είμαστε 270 οικογένειες στις οποίες μας χρωστά 8-9 εκατ. ευρώ, ενώ μαθαίνουμε πως το συνολικό άνοιγμα της εταιρείας ίσως ξεπερνά τα 16 εκατ. ευρώ, διότι ανάλογες αγορές έκανε και από τις Σέρρες και τη Λαμία. Ακούμε, επίσης, ότι έχει μαζέψει -και δεν εξόφλησε- όσπρια από την Καστοριά και τη Φλώρινα, αλλά και ρεβίθια από την Αιτωλοακαρνανία», ανέφερε στο Agronews ο ρυζοπαραγωγός Κώστας Ανεστίδης από τα Μάλγαρα.
Σύμφωνα με τον γνωστό, και για την αγροτοσυνδικαλιστική του δράση, παραγωγό, «ο κόσμος έχει περιέλθει σε απόγνωση κι απελπισία, καθώς δεν είναι μόνο ότι δεν πληρώθηκε για την παραγωγή του, αλλά καλείται να πληρώσει φόρο, προκαταβολή φόρου, ασφαλιστικές εισφορές και ΦΠΑ, για χρήματα τα οποία δεν έχει πάρει. Αποτέλεσμα είναι να έχουν δεσμευτεί ακόμη και τραπεζικοί λογαριασμοί, ενώ και οι προμηθευτές μας, παρότι περιμένουν να πουλήσουμε τη φετινή σοδειά για να τους εξοφλήσουμε, αρχίζουν να εξαντλούν την υπομονή τους, διότι βλέπουν ότι από αυτά τα χρήματα πρέπει να πληρωθούν κι άλλες υποχρεώσεις».
Μέχρι στιγμής, κατά τον κ. Ανεστίδη, έχουν κατατεθεί 47 ποινικές και αστικές μηνύσεις, ενώ σε απόπειρες, με ασφαλιστικά μέτρα, που έγιναν για κατασχέσεις εις χείρας τρίτων, το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό, καθώς «αποδείχθηκε ότι σε όλες τις περιπτώσεις τον είχαν εξοφλήσει, οπότε δεν μπορούσαμε να δεσμεύσουμε κανένα ποσό».
Τα πρώτα ανησυχητικά μηνύματα για την «Κανάκας» είχαν αρχίσει να ακούγονται στην αγορά από τους πρώτους μήνες του 2017, ωστόσο η υπόθεση «έσκασε» το Μάιο, όταν άρχισαν να σφραγίζονται οι πρώτες επιταγές. Μέχρι σήμερα όπως μας ανέφερε ο κ. Ανεστίδης, το ποσό που έχει εγγραφεί στον Τειρεσία από σφραγισμένες επιταγές ανέρχεται στα 4,7 εκατ. ευρώ και πιθανότατα θα αυξηθεί. «Προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε μαζί τους, διότι η επιχείρηση έχει αδρανοποιηθεί. Σε όσους τους απαντούν τους λένε ότι κάποια στιγμή θα τους εξοφλήσουν. Ορισμένοι συνεχίζουν να τους πιστεύουν», επισήμανε απογοητευμένος ο συνομιλητής μας και ζήτησε «επειδή πάθαμε διπλό κακό, τουλάχιστον η πολιτεία να μεριμνήσει τα χρήματα που υποτίθεται ότι πήραμε, από τη στιγμή που κόψαμε κάποιοι τιμολόγια, να μην προσμετρηθούν στη φορολογική μας δήλωση».
Πηγή:agronews.gr