Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών ενημερώνει τους αγρότες σχετικά με την εμφάνιση του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Xylella fastidiosa και τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνονται.
Ο επιβλαβής οργανισμός καραντίνας Xylella fastidiosa έχει κάνει επιβεβαιωμένα την εμφάνισή του από το 2013 σε περιοχές της Ιταλίας, στην Κορσική, στις μεσογειακές ακτές της Γαλλίας, σε θερμοκήπιο καλλωπιστικών στη Γερμανία, στις Βελεαρίδες νήσους στην Ισπανία, ενώ ήδη ανιχνεύθηκε στην περιοχή Αλικάντε της ηπειρωτικής Ισπανίας (2017). Το 2018 επιβεβαιώθηκε η παρουσία του και στις Περιφέρειες της Μαδρίτης και της Ανδαλουσίας της Ισπανίας και στην Περιφέρεια της Προβηγκίας-Άλπεων-Κυανής Ακτής της Γαλλίας.
Το βακτήριο έχει πολλούς ξενιστές (αμπέλι, ελιά, εσπεριδοειδή, αμυγδαλιά, ροδακινιά, βερικοκιά, δαμασκηνιά, διάφορα καλλωπιστικά και ζιζάνια). Προκαλεί διάφορες ασθένειες που έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην παραγωγή.
Ο κυριότερος τρόπος εισαγωγής του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας σε μία περιοχή είναι κυρίως με τα φυτά προς φύτευση (πολλαπλασιαστικό υλικό). Μεταδίδεται με μυζητικά έντομα (κοινό τζιτζικάκι) που τρέφονται με τον χυμό των ξυλωδών αγγείων.
Εισέρχεται στα ξυλώδη αγγεία όπου μετακινείται τόσο καθοδικά, όσο και ανοδικά.
Τα κύρια συμπτώματα του βακτηρίου είναι το περιφερειακό κάψιμο στα φύλλα και η αποξήρανση των φυτών (εικόνες 1,2,3,4).
Οι ξηράνσεις αυτές μοιάζουν με συμπτώματα άλλων ασθενειών ή αιτιών (τροφοπενίες εντομολογικές προσβολές κ.α.) οπότε απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή.
Με βάση την Εκτελεστική Απόφαση της Επιτροπής με αρ. 2015/789 (όπως τροποποιήθηκε και ισχύει) επιβάλλονται μέτρα για την εισαγωγή και τη διακίνηση ευπαθών φυτών στην Ε.Ε. Τα ευπαθή φυτά που προορίζονται για φύτευση θα πρέπει να συνοδεύονται από πιστοποιητικό φυτοϋγείας, όταν εισάγονται από τρίτες χώρες, και από φυτοϋγειονομικό διαβατήριο όταν διακινούνται εντός Ε.Ε..
Στην Ελλάδα δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα επίσημη καταγραφή του εν λόγω παθογόνου. Παρακαλούνται οι παραγωγοί, οι φυτωριούχοι και οι διακινητές πολλαπλασιαστικού υλικού, σε περίπτωση που υποπέσουν στην αντίληψή τους ύποπτα συμπτώματα σε δενδρώδεις καλλιέργειες (ελιά και οπωροφόρα) και σε πολλαπλασιαστικό υλικό, να ενημερώσουν αμέσως τους φυτοϋγειονομικούς ελεγκτές της Υπηρεσίας μας για την περαιτέρω διερεύνησή τους.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, στο τηλ. 2321355136 (κ. Μητλιάγκα) και 2321355224 (κ. Μυλωνόπουλος).