Με τις εκκαθαρίσεις των πληρωμών να βρίσκονται προς την ολοκλήρωσή τους, ο απολογισμός της χρονιάς φέρνει τους παραγωγούς να εύχονται να μην ξαναζήσουν το 2019 την ψυχρολουσία της περσινής εξέλιξης της τιμής. Μέχρι στιγμής, ΥΠΑΑΤ και Διεπαγγελματική βάμβακος πορεύονται προς την κατεύθυνση ότι θα εφαρμοστεί η προαναγγελθείσα κατάργηση των ανοιχτών τιμών στο βαμβάκι, αν και από τη θεωρία στην πράξη υπάρχουν αρκετά ζητήματα να ξεκαθαριστούν. Σύμφωνα, πάντως, με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», μελετάται το σενάριο της προπώλησης του προϊόντος από όσους παραγωγούς το επιθυμούν με σύμβαση που θα αναγράφει την τιμή και θα συνδέεται με συγκεκριμένα ποιοτικά κριτήρια. Στο μέτωπο των κινητοποιήσεων, οι εξελίξεις στο βαμβάκι ρίχνουν νερό στον μύλο των αντιδράσεων και η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων δηλώνει έτοιμη να αναλάβει νέες πρωτοβουλίες.
Ομαλή η εκκαθάριση λένε οι εκκοκκιστές, μιλούν για αρνητικό κλίμα
Η εικόνα που έχουμε είναι ότι η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά. Όλα τα εκκοκκιστήρια βρίσκονται σε μια συνεχή εκκαθάριση και βαδίζουμε προς την ολοκλήρωση», ανέφερε στην «ΥΧ» ο διευθυντής του εκκοκκιστηρίου «Πηλέας Agro» στην Καρδίτσα, Μάκης Ιακωβάκης. Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος, Αντώνης Σιάρκος, ανέφερε: «Εκτιμούμε ότι έχει πωληθεί από τις επιχειρήσεις το 50%-60% του προϊόντος, χωρίς να έχει φορτωθεί όλο, επομένως δεν έχουν εισπραχθεί τα αντίστοιχα χρήματα. Το δυσάρεστο είναι ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες η κατάσταση στις διεθνείς χρηματαγορές πιέζει ακόμα περισσότερο τις επιχειρήσεις, σε σημείο που και οι τιμές κοντά στα 50 λεπτά που δίνονται αυτήν τη στιγμή στις εκκαθαρίσεις, να τις δυσκολεύουν».
Διχάζουν οι ανοιχτές τιμές, το πλαίσιο της συζήτησης για την κατάργησή τους
Υπό συζήτηση παραμένει η διαφαινόμενη κατάργηση των ανοιχτών τιμών μετά τη συνάντηση που είχε λάβει χώρα στο ΥΠΑΑΤ μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου και της Διεπαγγελματικής βάμβακος στα τέλη Δεκεμβρίου, παρά το κλίμα ομοφωνίας που είχε επικρατήσει. Πάντως, ο υπουργός ΑΑΤ, Σταύρος Αραχωβίτης, διεμήνυσε την Τετάρτη 9/1 από τη Λάρισα ότι το υπουργείο θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για το θέμα.
Όπως δήλωσε για το ζήτημα στην «ΥΧ» το μέλος του ΔΣ και εκπρόσωπος των παραγωγών στη Διεπαγγελματική, Στέφανος Νταούκας, «αυτό που είπαμε στο ΥΠΑΑΤ είναι ότι από το 2019 η τιμή θα ανακοινώνεται από την αρχή και σε πρώτη φάση η παραλαβή και η τιμή θα συνδέονται άμεσα με ένα κριτήριο, αυτό του ποσοστού υγρασίας. Από τις επόμενες χρονιές, θα προστεθούν και άλλα κριτήρια, όπως είναι το ποσοστό σε ξένες ύλες». Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Διεπαγγελματικής βάμβακος, Αντώνης Σιάρκος, σχολίασε: «Η εμπειρία μας λέει ότι η εκκαθάριση τιμών σε μεταγενέστερο στάδιο είναι συμφέρουσα για τον παραγωγό εννιά στις δέκα φορές. Αυτό που συζητείται είναι να συνδεθούν οι τιμές με την ποιότητα του παραδιδόμενου προϊόντος σε ένα πλαίσιο συναλλαγής που να ορίζει θετικές και αρνητικές προσαρμογές της τιμής, χωρίς κανείς να είναι υποχρεωμένος να το ακολουθήσει. Δε χρειάζεται κάποια ρύθμιση γι’ αυτό. Μια άλλη κουβέντα που έχει ξεκινήσει είναι η δυνατότητα προπώλησης από την πλευρά του παραγωγού, κάτι καινοτόμο που όμως έχει δρόμο μέχρι να οριστικοποιηθεί. Το να μπορεί, για παράδειγμα, να γίνει μια συμφωνία του παραγωγού με την επιχείρηση σε ένα ορισμένο επίπεδο τιμής πριν παραδώσει την ποσότητά του, τρεις μήνες πιο μπροστά. Ερωτώμενος σχετικά με τις εξαγγελίες του ΥΠΑΑΤ για αλλαγή του καθεστώτος τιμολόγησης του προϊόντος από τα εκκοκκιστήρια, ο κ. Ιακωβάκης της «Πηλέας Agro» ανέφερε: «Αυτό που, κατά τη γνώμη μου, επηρέασε περισσότερο ήταν η καθυστέρηση στις φορτώσεις. Αν βγάζαμε κλειστή τιμή στις αρχές της εκκοκκιστικής περιόδου, τα πράγματα θα ήταν πιο δύσκολα για τους παραγωγούς».
Σε εγρήγορση οι Θεσσαλοί αγρότες για καλύτερο καθεστώς τιμολόγησης
Το βράδυ της Τρίτης 8/1 πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα μια πρώτη συνάντηση εκπροσώπων επτά ομάδων παραγωγών, στην οποία συζητήθηκαν λεπτομέρειες για την υπογραφή ενός συμβολαίου συνεργασίας με εκκοκκιστήρια την άνοιξη, ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή τιμή. Πρόκειται για πρωτοβουλία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών, με στόχο να δημιουργηθεί ένα ενιαίο μέτωπο, που θα δώσει διαπραγματευτική ισχύ στους παραγωγούς έναντι των εκκοκκιστών. Όχημα προς αυτή την κατεύθυνση αποτέλεσε η επιπλέον τιμή (3,5 με 5 λεπτά) από την ισχύουσα στην αγορά, που έλαβαν φέτος όσοι συμμετείχαν στην Ομάδα Παραγωγών Βάμβακος του ΑΣ Λαρισαίων Αγροτών. Στη συνάντηση της Τρίτης, έγινε λεπτομερής συζήτηση για τις υποχρεώσεις των μελών των ΟΠ και για τις «κόκκινες γραμμές» (ελάχιστη τιμή) που θα μπουν στη διαπραγμάτευση.
Την ίδια στιγμή, έτοιμοι να αναλάβουν πρωτοβουλίες που θα φτάσουν έως και την Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι οι αγρότες της Καρδίτσας, όπως ανέφερε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά, Κώστας Τζέλλας: «Οι τιμές είναι οι ίδιες σε όλα τα εκκοκκιστήρια. Θεωρούμε ότι υπάρχει μια συνεννόηση μεταξύ της πλειονότητας των εκκοκκιστηρίων, που οδηγεί σε φαινόμενα ισοπέδωσης της αγοράς εις βάρος του παραγωγού. Δεν μπορεί να έχει την ίδια τιμή παντού το προϊόν ανεξαρτήτως ποιότητας και να κλείνει η τιμή από όλους τον Δεκέμβριο. Δεν είναι στη δική μας ευχέρεια να επιλέξουμε ανοιχτές ή κλειστές τιμές. Πηγαίναμε να κλείσουμε με τιμή ημέρας και δεν μας έδιναν, με εξαίρεση την ΕΑΣ Τρικάλων». Ο ίδιος πρόσθεσε: «Αυτήν τη στιγμή, ο αγρότης δεν μπορεί να εμπορευτεί το προϊόν του, θα ζητήσουμε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού να διερευνήσει το θέμα».
Πηγή: ypaithros.gr