Την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου ανοίγει το ηλεκτρονικό σύστηµα για υποβολή αιτήσεων στα πλαίσια του Μέτρου της Βιολογικής Γεωργίας, συνολικού προϋπολογισµού 120 εκατ. ευρώ.
Τα χρήµατα αυτά φτάνουν για περίπου 6.100 δικαιούχους, µε βάση τα νούµερα της 1ης πρόσκλησης, όπου εντάχθηκαν 11.337 άτοµα από 50.000 αιτήσεις, απορροφώντας προϋπολογισµό 223 εκατ. ευρώ.
∆ικαιούχοι και επιλέξιµες καλλιέργειες
Στην πρόσκληση, που κλείνει 21 Μαρτίου, µπορούν να εντάξουν τα αγροτεµάχιά τους όλοι οι ενεργοί αγρότες που έκαναν ΟΣ∆Ε το 2018 (έτος βάσης). Οι επιλέξιµες καλλιέργειες είναι: Ελιά, σταφίδα, επιτραπέζια σταφύλια, σταφύλια οινοποιήσιµα, καλαµπόκι, χειµερινά σιτηρά, µηδική, άλλα κτηνοτροφικά ψυχανθή, όσπρια, φυλλώδη λαχανικά, σταυρανθή (µπρόκολο, κουνουπίδη κ.λπ), βολβώδη (κρεµµύδι, σκόρδο κ.λπ), καρότο, πατάτα και ακρόδρυα.
Έτη δεσµεύσεων και δράσεις
Αν ο καλλιεργητής επιθυµεί να εντάξει αγροτεµάχια που είναι ήδη πιστοποιηµένα ως βιολογικά τότε αυτά εντάσσονται στη ∆ράση 11.2.1: «Ενισχύσεις για τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές» («παλιοί» 5ετής δέσµευση). Τα αγροτεµάχια που δεν είναι πιστοποιηµένα και θα µετατραπούν σε βιολογικά, εντάσονται στη ∆ράση 11.1.1: «Ενισχύσεις για τη µετατροπή σε βιολογικές πρακτικές» (νεοεισερχόµενοι 3ετής δέσµευση). Σε κάθε περίπτωση η αίτηση µπορεί να αφορά και τις δύο δράσεις.
Προτεραιότητα αν δεν φτάνουν τα λεφτά
Αν τώρα δεν φτάσουν τα χρήµατα για όλους τους ενδιαφερόµενους, τότε η επιλογή τους θα γίνει µε βάση κριτήρια µοριοδότησης. Για τους «νεοεισερχόµενους» τα µισά από τα µόρια εξαρτώνται από την ηλικία (έως 18 ετών µέγιστη προτεραιότητα). Για τους «παλιούς» τα 50 από τα 100 συνολικά µόρια λαµβάνουν όσοι είναι τουλάχιστον 5 χρόνια συµβεβληµένοι µε φορέα πιστοποίησης. Και στις δύο περιπτώσεις, περισσότερες πιθανότητες ένταξης συγκεντρώνουν επίσης οι κάτοχοι αγροτεµαχίων στα ορεινά.
Πηγή: agronews.gr