Την εβδομάδα 18 με 22 Μαρτίου λένε τώρα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι θα πληρωθούν οι βαμβακοπαραγωγοί την ειδική ενίσχυση, μεταθέτοντας τη σχετική πίστωση στην ημερομηνία που κάθε χρόνο μπαίνουν τα χρήματα, παρά τις δεσμεύσεις Αραχωβίτη για πληρωμή νωρίτερα. Φαίνεται πως η έλλειψη ταμειακής ρευστότητας ευθύνεται για την ολιγοήμερη καθυστέρηση στις πληρωμές των αγροτών, με την αρχή να γίνεται με τις 7 πρώτες συνδεδεμένες, που τελικά πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των δικαιούχων την περασμένη Δευτέρα 4 Μαρτίου.

Μετά την ειδική ενίσχυση βάμβακος και πριν το Πάσχα αναμένεται να ακολουθήσει μια μεγάλη παρτίδα πιστώσεων, που θα αφορά επαναληπτική πληρωμή για υπόλοιπα ενιαίας ενίσχυσης του 2018, αλλά και εξισωτικές του προηγούμενου έτους. Μετά το Πάσχα και εφόσον εξασφαλιστεί το σχετικό κονδύλι, χωρίς να φαίνεται στην ΕΕ ότι πρόκειται για εθνική ενίσχυση, γίνεται προσπάθεια να πληρωθούν οι εξισωτικές αποζημιώσεις του 2013 και 2014, που έχουν τους δικαιούχους σε ομηρία εδώ και τόσα χρόνια λόγω της περιβόητης τεχνικής λύσης. Τέλος, στον προγραμματισμό των πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι συνδεδεμένες ενισχύσεις στα ζωικά φαίνεται να δρομολογούνται για τα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου, χωρίς ακόμα να είναι κάτι σίγουρο.

Πιο συγκεκριμένα τώρα σχετικά με το πριμ για το βαμβάκι, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα ποσό της τάξης των 68,5 ευρώ το στρέμμα, με την πληρωμή να τοποθετείται στις 20 με 25 Μαρτίου, σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπροέδρου του Οργανισμού Πληρωμών σε πρόσφατη ημερίδα στο πλαίσιο της φετινής Agrothessaly. Υπενθυμίζεται ότι δεν θα γίνει κάποια μαζική μείωση του πλαφόν ανά Περιφέρεια, ωστόσο δεν θα χαθεί η συνδεδεμένη για όσους καλλιεργητές είχαν ζημιά η οποία έχει δηλωθεί στον ΕΛΓΑ και εφόσον τα πορίσματα των γεωπόνων του οργανισμού δείξουν απώλεια παραγωγής, λόγω καιρικών συνθηκών.

Ο ίδιος έκανε λόγο και για το ζήτημα που έχει ανακύψει με το ΑΤΑΚ των αγροτεμαχίων, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «το ΑΤΑΚ θα ισχύσει μόνο για τα ιδιόκτητα αγροτεμάχια, για τα οποία σημειωτέον υπάρχει ήδη ο σχετικός αριθμός, σε συντριπτικό ποσοστό. Όσον αφορά στα ενοικιαζόμενα αγροτεμάχια δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τις επιδοτήσεις», όπως εξήγησε ο ίδιος.

Να σημειωθεί ότι στις 4 Μαρτίου πιστώθηκαν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις για 7 προϊόντα (όσπρια για ανθρώπινη κατανάλωση, πρωτεϊνούχα καρποδοτικά ψυχανθή, πρωτεϊνούχα σανοδοτικά ψυχανθή, καρποί με κέλυφος, μήλα, σπαράγγια και σκληρό σιτάρι) μαζί με κάποια υπόλοιπα του τσεκ ύψους 6.153.648 σε 14.100 δικαιούχους, με ποσό που ανήλθε στα 63 εκατ. ευρώ. Και μπορεί να μην αναφέρθηκαν προβλήματα και γκρίνιες από την πλευρά των αγροτών για τις εν λόγω πιστώσεις, αφού το ύψος των ενισχύσεων είχε ήδη ανακοινωθεί και οι δικαιούχοι γνώριζαν ότι ήταν μειωμένο από τα περσινά επίπεδα, ωστόσο να σημειωθεί ότι δεν είδαν χρήματα για άλλη μία φορά όσοι είχαν θέματα με τους δασικούς χάρτες.

Τέλος, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να γίνει και μια πίστωση για υπόλοιπα νιτρορύπανσης του 2018, καθώς εγκρίθηκε η διάθεση πίστωσης ποσού 15 εκατ. ευρώ, με σχετική απόφαση.

Μέχρι τις 25 Μαρτίου τα de minimis στα τεύτλα

Τη μεσολάβηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιου Πιτσιόρλα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρο Αραχωβίτη ώστε να ανακοινωθεί το ταχύτερο δυνατό το ποσό που θα δοθεί στους τευτλοπαραγωγούς μέσω de minimis ως αντιστάθμισμα για τις απώλειες παραγωγής έως και πάνω από 40% σε σχέση με το μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας που κατέγραψαν το 2018, ώστε να ενισχυθεί το εισόδημά τους, ζήτησαν οι ίδιοι οι καλλιεργητές. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Αραχωβίτης έχει δεσμευτεί το ποσό που θα αποφασιστεί τελικά, να έχει πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων μεταξύ 20 και το πολύ 25 Μαρτίου.

 

Παράταση ΟΣΔΕ

 

Πηγή: agronews.gr