Μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα αναμένεται να προβεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην πληρωμή των δικαιούχων τευτλοπαραγωγών μέσω του μηχανισμού deminimis. Το σχετικό ποσό, σύμφωνα με πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώση του Agronews από παραγωγούς, εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στα 83-85 ευρώ το στρέμμα και θα δοθεί ως ενίσχυση για τη μειωμένη, κατά 46%, συγκριτικά με το μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας, παραγωγή που πήραν το 2018.
Αυτό είναι ίσως το μόνο καλό νέο που έχουν να περιμένουν οι αγρότες από την υπόθεση της ΕΒΖ, διότι, κατά τα άλλα, τα όσα κωμικοτραγικά συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στη ζαχαροβιομηχανία, με τους νεόκοπους «σωτήρες» της, σε πολιτικό και επιχειρηματικό επίπεδο, δεν έχουν τελειωμό.
Τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα του αλαλούμ που επικρατεί, είναι αυτό που είναι σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες και σχετίζεται με το μέλλον της καλλιέργειας. Διαρροές από το υπουργείο Οικονομίας κι Ανάπτυξης, το απόγευμα της Παρασκευής 22 Μαρτίου, εμφάνιζαν ως βέβαιη τη έναρξη της σποράς για τη σεζόν του 2019, από το πρωί της Τρίτης 26 Μαρτίου, μιλώντας ακόμη και για λειτουργία, φέτος, δύο εργοστασίων στο Πλατύ και στην Ορεστιάδα. Μάλιστα δημοσίευμα στο κρατικό ΑΠΕ-ΜΠΕ έκανε λόγο για ανάληψη της ευθύνης να «τρέξει» η διαδικασία και να χρηματοδοτηθεί η φετινή καμπάνια αποκλειστικά από το επενδυτικό σχήμα που ενδιαφέρεται να καταστεί στρατηγικός επενδυτής στην ΕΒΖ.
Πριν αλέκτωρ λαλήσαι τρις όμως το σκηνικό φαίνεται να ανατρέπεται. Κι αυτό γιατί τουλάχιστον μέχρι το πρωί της Τρίτης 26 Μαρτίου, κανείς από το επενδυτικό σχήμα δεν είχε επικοινωνήσει καν με τη βιομηχανία για να συνεννοηθεί ως προς την προμήθεια των αναγκαίων σπόρων και γενικώς επικρατούσε σύγχυση και άγνοια για το τί μέλλει γενέσθαι.
Μια άλλη πληροφορία ήθελε να έχει προγραμματιστεί ραντεβού για το πρωί της Τρίτης μεταξύ εκπροσώπων του νέου επενδυτικού σχήματος -το οποίο ειρήσθω εν παρόδω συγκροτούν ο γνωστός και μη εξαιρετέος Λούκας Φέκερ και μια ΙΚΕ που συνέστησαν πέντε τευτλοπαραγωγοί.
Στη συνάντηση θα επιχειρηθεί να αποσπαστούν δεσμεύσεις για το ποιος θα κάνει τις νέες συμβάσεις, δεδομένου ότι η μεταβίβαση της ΕΒΖ, αν όλα πάνε καλά, δεν πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί πριν παρέλθουν έξι εβδομάδες για τον νομικό και οικονομικό έλεγχο, αλλά και για το πώς θα πληρωθούν όσοι αποφασίσουν να σπείρουν. Δεν αποκλείεται δε, να περιλαμβάνονται και αναφορές σε αλλαγές -για μια ακόμη φορά- στη διοικητική πυραμίδα της ΕΒΖ, αφού λέγεται ότι οι επενδυτές θέλουν ένα μεταβατικό διοικητικό σχήμα να τρέξει τη διαδικασία.
Πηγή: agronews.gr