Ξεκαθαρίσµατα εφ όλης της ύλης καλείται να τρέξει αυτό το µήνα ο Οργανισµός Πληρωµών, όπως απαιτείται από τον κοινοτικό κανονισµό, µε µόνες σοβαρές εκκρεµότητες τις συνδεδεµένες ενισχύσεις για κτηνοτρόφους µε ειδικά δικαιώµατα και τα de minimis για αχλάδια, µανταρίνια, καπνό, αλιείς και επιτραπέζια σταφύλια, που τοποθετούνται το τελευταίο δεκαήµερο του µήνα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda. Την ίδια ώρα, και ενόψει των εθνικών εκλογών, αν και αρκετά δύσκολα, ανακινείται άλλη µία φορά το ζήτηµα των παλιών εξισωτικών, µε τους κτηνοτρόφους βέβαια να έχουν ήδη χάσει τις όποιες ελπίδες τους είχαν καλλιεργηθεί.
Αυτό που θα δώσει αέρα, σε χιλιάδες αγρότες είναι η τροπολογία που ψηφίστηκε στις 5 Ιουνίου σχετικά µε τους δασικούς χάρτες, καθώς θα φέρει συµπληρωµατικές πληρωµές µετά τις διορθωτικές λίστες που θα στέλνουν τα κατά τόπους ∆ασαρχεία. ∆εν θα γίνει µια µαζική πίστωση, ενηµερώνουν οι αρµόδιοι, ωστόσο για παρτίδες που θα διορθώνονται, θα ακολουθεί η ανάλογη πληρωµή στους δικαιούχους.
Όσον αφορά τώρα τα de minimis, ο δρόµος ανοίγει µε την έκδοση των σχετικών αποφάσεων, µε πρώτη αυτή για την αλιεία, σύµφωνα µε την οποία δικαιούχοι είναι οι Αλιευτικοί Συνεταιρισµοί της Επικράτειας και ιδιώτες (φυσικά ή νοµικά πρόσωπα) που µισθώνουν δηµόσια ιχθυοτροφεία, και οι οποίοι υπέστησαν σοβαρή µείωση των αλιευτικών δραστηριοτήτων τους λόγω αντίξοων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν κατά το αλιευτικό έτος 2017-2018.
Όσον αφορά το ύψος της ενίσχυσης, σύµφωνα µε το Άρθρο 4, ισχύουν τα εξής:
- ∆ικαιούχοι της κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σηµασίας (de minimis) µε την παρούσα απόφαση ορίζονται οι Αλιευτικοί Συνεταιρισµοί και ιδιώτες (φυσικά ή νοµικά πρόσωπα) που µισθώνουν δηµόσια ιχθυοτροφεία και οι οποίοι δραστηριοποιούνται στις Περιφερειακές Ενότητες της Επικράτειας και είναι ενεργοί κατά το 2019.
- Το ύψος του κατ’ αποκοπή ποσού ενίσχυσης ήσσονος σηµασίας (de minimis) καθορίζεται:
α) σε 30.000 ευρώ για κάθε αλιευτικό συνεταιρισµό ή ιδιώτη (φυσικό ή νοµικό πρόσωπο) που υπέστη ζηµία µεγαλύτερη από το 30% και πλέον της αξίας παραγωγής για το αλιευτικό έτος 2017-2018,
β) σε 20.000 ευρώ για κάθε αλιευτικό συνεταιρισµό ή ιδιώτη (φυσικό ή νοµικό πρόσωπο) που υπέστη ζηµία µεγαλύτερη από 20% και µέχρι 29,99% της αξίας παραγωγής για το αλιευτικό έτος 2017-2018,
γ) σε 10.000 ευρώ για κάθε αλιευτικό συνεταιρισµό ή ιδιώτη (φυσικό ή νοµικό πρόσωπο) που υπέστη ζηµία µεγαλύτερη από 10% και µέχρι 19,99% της αξίας παραγωγής για το αλιευτικό έτος 2017-2018.
- Το ποσοστό της ζηµίας για το αλιευτικό έτος 2017-2018 υπολογίζεται µε βάση τον µέσο όρο των αποτελεσµάτων της αξίας παραγωγής των τριών προηγουµένων αλιευτικών ετών και βεβαιώνεται από την αρµόδια ∆ιεύθυνση της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία βρίσκεται η έδρα του αλιευτικού συνεταιρισµού. Η σχετική βεβαίωση της Περιφερειακής Ενότητας εγκρίνεται από την Γενική ∆ιεύθυνση Αλιείας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Χρήση έως 30 στρεµµάτων δασών για αγροτική καλλιέργεια, µε τροπολογία
∆υνητικά 3.500.000 στρέµµατα δασωµένων αγρών στο 51% της χώρας, ή 2.820.000 στρέµµατα στο 40,4% της µερικής κύρωσης των δασικών χαρτών, θα µπορούν αν αποδοθούν για αγροτική χρήση, σύµφωνα µε τροπολογία που υπερψηφίστηκε στις 5 Ιουνίου, από την ολοµέλεια της Βουλής. Σύµφωνα µε το εισηγητικό της τροπολογίας, πρόκειται για εκτάσεις που ονοµάζονται δασωµένοι αγροί, περίπου το 2% της έκτασης της χώρας, οι οποίες το 1945 καλλιεργούνταν αγροτικά και σήµερα έχουν δασική βλάστηση.
Όπως σηµειώνεται η εν λόγω ρύθµιση γίνεται έπειτα από αιτήµατα πολιτών, φορέων και οργανώσεων ώστε να υπάρξει δυνατότητα αξιοποίησης των εκτάσεων αυτών για αγροτική καλλιέργεια στο πλαίσιο και της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Επίσης, προστίθεται ότι η προτεινόµενη διάταξη εκτιµάται θα έχει µικρή επίπτωση στο δασικό ισοζύγιο της χώρας, ενώ θα επιτραπεί µόνο την αγροτική καλλιέργεια, δηλαδή µια χρήση που και το Σύνταγµα επιτρέπει υπό προϋποθέσεις να ασκείται σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα.
Επίσης, ψηφίστηκε και η διάταξη που θέτει όριο στις Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων των δασικών χαρτών να ολοκληρώσουν το έργο τους µέχρι τις 31/12/2019.
Πηγή: agronews.gr