Με έντονα τα σημάδια του καύσωνα στις καλλιέργειες βιομηχανικής ντομάτας της χώρας μας ξεκίνησε η συλλογή του καρπού πριν από λίγες μέρες. Οι υψηλές θερμοκρασίες επηρέασαν σε σημαντικό βαθμό την καλλιέργεια του φυτού και τα αποτελέσματα φαίνονται στις στρεμματικές και ποιοτικές αποδόσεις των καλλιεργειών.
Οι οριακές καταγραφές από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ για θερμοκρασίες κάτω από τους 40 βαθμούς Κελσίου δεν αφήνουν περιθώρια για αποζημιώσεις στους πληγέντες από τον ΕΛΓΑ. Η εικόνα αυτής της κατάστασης διαγράφεται αρνητική και με έντονο τον προβληματισμό των παραγωγών για το μέλλον της βιομηχανικής ντομάτας στη χώρα μας.
Κατά το ήμισυ έχει ολοκληρωθεί η παράδοση της βιομηχανικής ντομάτας στα εργοστάσια στη Θεσσαλία, με τον ΘΕΣΤΟ να έχει συλλέξει περί τους 90.000-100.000 τόνους. Υπενθυμίζεται πως ο συνεταιρισμός παράγει το 80% της ντομάτας στον κάμπο. Αν και η φετινή χρονιά προδιαγράφεται καλύτερη από τις δύο προηγούμενες, όταν οι παραγωγοί χτυπήθηκαν από τις καιρικές συνθήκες (και μάλιστα αποζημιώθηκαν μόνο από την προπέρσινη), εντούτοις δεν λείπουν ξανά τα προβλήματα.
Από τη μία ο καύσωνας του Αυγούστου δημιούργησε πρόβλημα στην ντομάτα (ποιοτικά και ποσοτικά), από την άλλη η αρχική στάση των εργοστασίων με τα οποία συνεργάζονται οι συνεταιρισμοί προβληματίζει. Και αυτό γιατί, σύμφωνα πάντα με τους παραγωγούς, «προσθέτουν αδικαιολόγητα ξένες ύλες και εφευρίσκουν ποιοτικά ελαττώματα για να μειώσουν τις τιμές.
Με δεδομένο το αυξημένο κόστος καλλιέργειας της ντομάτας, τις συνεχείς ζημιές που καταγράφονται από τον καιρό και τα παιχνίδια των βιομηχάνων, εφόσον συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, η καλλιέργεια σε βάθος πενταετίας θα εγκαταλειφθεί», σημειώνουν με νόημα στην «ΥΧ» οι παραγωγοί.
Ναι μεν, αλλά… από τον ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις
Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι παραγωγοί βιομηχανικής ντομάτας στον Νομό Ηλείας, λόγω των σημαντικών ζημιών που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους από τις παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες όμως δεν δικαιολογούν, σύμφωνα με τον ΕΛΓΑ, την καταβολή αποζημιώσεων.
Η αγανάκτησή τους είναι μεγάλη, καθώς με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τα αυξημένα έξοδά τους, παράγοντας άκρως αποτρεπτικός για τη συνέχιση της καλλιέργειας βιομηχανικής ντομάτας. «Αν παραδίδουν στα εργοστάσια με 80 ευρώ τον τόνο και τα έξοδά τους είναι 700 ευρώ, γιατί να ξανακαλλιεργήσουν;», αναρωτιέται ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρήστος Βαλλιανάτος.
Όπως αναφέρει στην «ΥΧ», οι ζημιές στη βιομηχανική ντομάτα από τον καύσωνα είναι μεγάλες, αλλά ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει όσες περιοχές ήταν κάτω από 40 βαθμούς Κελσίου.
«Το κλιμάκιο του ΕΛΓΑ διαπίστωσε ζημιές στην καλλιέργεια, αλλά, επειδή σύμφωνα με τις μετρήσεις τους, η θερμοκρασία έφτασε τους 39,8 βαθμούς Κελσίου, δεν δικαιούνται αποζημίωση. Είναι εξωφρενικό», επισημαίνει στην «ΥΧ» ο κ. Βαλλιανάτος. Ο ίδιος προσθέτει: «Εάν ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώσει τους παραγωγούς στη Βόρεια Ηλεία, που οι καλλιέργειές τους υπέστησαν ζημιές λόγω καύσωνα, με την αιτιολογία ότι η θερμοκρασία δεν έφτασε τους 40 βαθμούς, τότε η Ομάδα Παραγωγών θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη».
Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι
Ήδη, στον νομό έχει συλλεχθεί το 40% της βιομηχανικής ντομάτας. Η όλη διαδικασία έχει καθυστερήσει λόγω της όψιμης φύτευσης εξαιτίας των βροχών τον περασμένο Απρίλιο – Μάιο. Η ολοκλήρωση της συγκομιδής της ντομάτας αναμένεται στα τέλη Σεπτέμβρη, ενώ πέρυσι είχε τελειώσει στις 10 Σεπτεμβρίου.
Η στρεμματική απόδοση της καλλιέργειας υπολογίζεται στους 10 τόνους το στρέμμα, ενώ η τιμή βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, δηλαδή στα 80 ευρώ ο τόνος. Σε ό,τι αφορά τις καλλιεργούμενες εκτάσεις, αυτές είναι αυξημένες σε σχέση με την περσινή χρονιά.
Πηγή: ypaithros.gr