Ξεκίνησε στην χώρα μας η συγκομιδή και εξαγωγή υπερπρώιμων ποικιλιών ακτινιδίων. Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι η ελληνική παραγωγή αναμένεται να κυμανθεί στα ίδια με τα περσινά επίπεδα. Μειωμένη αναμένεται να είναι η παραγωγή της Ιταλίας, ενώ στα ίδια επίπεδα θα κυμανθεί η παραγωγή της Γαλλίας.
Οι παραγωγοί θα πρέπει να προσέξουν τα ακτινίδια να έχουν την κατάλληλη ωρίμανση. Επισημαίνεται ότι η συγκομιδή δεν πρέπει να γίνεται πρόωρα, αλλά όταν τα διαλυτά στερεά των καρπών είναι αυξημένα (κοντά στο 7%) ώστε να έχουμε καλή συντηρησιμότητα.
Κατά τη συλλογή και συσκευασία των συγκομισθέντων ακτινιδίων οι βαθμοί των καρπών πρέπει να είναι τουλάχιστον 6,2 brix ή μέση περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία 15%, ενώ σε όλα τα επόμενα στάδια διακίνησης οι βαθμοί brix των καρπών πρέπει να είναι τουλάχιστον 9,5.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ, στην χώρα μας καλλιεργούνται 97.000 στρέμματα. Πέρσι οι ελληνικές εξαγωγές ανήλθαν σε 137.000 τόνους, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (Ελληνικής Στατιστικής Αρχής).
Όσον αφορά την φετινή παραγωγή ακτινιδίων στην χώρα μας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών (Incofruit-Hellas), αναμένεται να ανέλθει σε 270.000 τόνους.
Κατά την πρόσφατη συνάντηση εργασίας των μελών του International Kiwifruit Organisation (IKO) συμμετείχαν από την χώρα μας οι εκπρόσωποι της Άτυπης Διεπαγγελματικής Ομάδας Ακτινιδίου υπό τους κ.κ. Ζήση Μανώση και Χρήστο Κολιό. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Ζήσης Μανώσης, κατά την συνάντηση συζητήθηκαν οι εκτιμήσεις για την παγκόσμια παραγωγή ακτινιδίου το 2019.
Εκτιμήσεις για ελληνική παραγωγή
Όσον αφορά τις εκτιμήσεις για την ελληνική παραγωγή, ο κ. Ζήσης Μανώσης μας ανέφερε ότι «εικάζουμε ότι θα κυμανθεί στα ίδια με τα περσινά επίπεδα. Οι όψιμοι παγετοί είχαν σαν αποτέλεσμα οι στρεμματικές αποδόσεις να είναι μειωμένες, κατά περίπου 10%, σε Πιερία και Άρτα. Αντίθετα στην Καβάλα αναμένεται να κυμανθούν στα ίδια επίπεδα με πέρσι. Τις απώλειες στην παραγωγή από τις μειωμένες αποδόσεις θα εξισορροπήσει η παραγωγή από τις νέες φυτεύσεις (δυστυχώς συνεχίζονται στην χώρα μας νέες φυτεύσεις χωρίς κάποιο στρατηγικό σχεδιασμό). Οι φετινές τιμές παραγωγού αναμένεται να διαμορφωθούν μετά τα μέσα Οκτωβρίου».
Παγκόσμια Παραγωγή και Αγορά
Μιλώντας για τη διεθνή παραγωγή ο κ. Ζήσης Μανώσης αναφέρει στον ΑγροΤύπο τα εξής:
«Η ιταλική παραγωγή φέτος αναμένεται να είναι μειωμένη σε ποσοστό 10%. Στα ίδια επίπεδα θα είναι η γαλλική παραγωγή, όπως και η ισπανική και πορτογαλική (που όμως δεν έχουν μεγάλες παραγωγές). Υψηλή παραγωγή έχει το Ιράν που δυστυχώς το IKO δεν έχει στοιχεία αλλά εκτιμώ ότι ανέρχεται σε 150 έως 300 χιλιάδες τόνους. Η Κίνα είναι παγκόσμια υπερδύναμη στην παραγωγή ακτινιδίων αλλά κάνει και μεγάλες εισαγωγές για να καλύψει την εγχώρια ζήτηση. Παράγει ίδια εποχή με το βόρειο ημισφαίριο. Η χώρα μας εξάγει περίπου 2.000 τόνους αλλά τους πρώτους 2 – 3 μήνες υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός από τον εγχώριο κινέζικο ακτινίδιο και οι τιμές είναι σε χαμηλά επίπεδα. Αν οργανωθεί η καλλιέργεια (με νέες ποικιλίες όπως για παράδειγμα τα Hayward) τότε μπορεί να δούμε τα επόμενα χρόνια και κινέζικες εξαγωγές ακτινιδίων. Πάντως τα τελευταία δύο χρόνια βλέπουμε ελαφρά μείωση των ελληνικών εξαγωγών στην κινέζικη αγορά.
Πέρσι στην ελληνική αγορά υπήρξαν αρχικά υψηλές προσδοκίες για τις τιμές, που στη συνέχεια όμως δεν δικαιώθηκαν. Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε είναι ότι κάθε χρόνο οι τιμές τους πρώτους μήνες εξαρτώνται από τα αποθέματα που υπάρχουν στις χώρες του νοτίου ημισφαιρίου. Έτσι η Νότια Ζηλανδία που είχε μεγάλη παραγωγή και πολλά αποθέματα «έριξε» τις τιμές στην αγορά τους δύο πρώτους μήνες εμπορίας και στη συνέχεια δεν κατάφεραν να ανακάμψουν. Επίσης πέρσι είχαμε πολλά προβλήματα συντηρησιμότητας στα ελληνικά ακτινίδια.
Φέτος η Χιλή και η Νέα Ζηλανδία έχουν μειωμένα αποθέματα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται «κενό» στη διεθνή αγορά που κάποιοι θέλουν να το εκμεταλλευτούν. Θα πρέπει όμως να προσέξουν οι παραγωγοί να συγκομίζουν ακτινίδια με σωστή ωρίμανση. Η πολιτεία θα πρέπει να ενδιαφερθεί για το προϊόν και να κάνει ελέγχους. Δεν μπορεί να ανακοινώνει ότι η συγκομιδή της κυριότερης ποικιλίας στην χώρα μας της Hayward να ξεκινά από τις 15 Οκτωβρίου. Δεν έχουν τότε αποκτήσει τα κατάλληλα brix. Η συγκεκριμένη ποικιλία δεν έπρεπε να συγκομιζόταν πριν τις 20-22 Οκτωβρίου.
Προοπτικές υπάρχουν για το προϊόν αλλά θα πρέπει να στραφεί προς νέες αγορές στις τρίτες χώρες. Η αγορά της ΕΕ είναι «κορεσμένη» από ακτινίδια. Θα πρέπει η πολιτεία να προχωρήσει άμεσα σε υπογραφεί νέων διακρατικών συμφωνιών με χώρες τις Ασίας και της Λατινικής Αμερικής (οι ανταγωνιστές μας ήδη έχουν υπογράψει αντίστοιχες συμφωνίες)».
Πηγή: agrotypos.gr