Κωδικοποιημένες προτάσεις για τον κλάδο της βιομηχανικής κάνναβης έστειλε ο Συνεταιρισμός βιολογικής Κλωστικής Κάνναβης ΚΑΝΝΑΒΙΟ ΚΟΙΝΣΕΠ στους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μ. Βορίδη, καθώς και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Α. Γεωργιάδη, σε συνέχεια της επιστολής που είχε στείλει στις 12 Σεπτεμβρίου για την ενημέρωση τους σχετικά με τα προβλήματα του κλάδου.

“Ο κλάδος μας συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω της μη έγκαιρης εναρμόνισης της νομοθεσίας σε ότι αφορά την μεταποίηση και τυποποίηση των προϊόντων βιομηχανικής κάνναβης, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται στρεβλώσεις, ελλιπής ποιοτικός έλεγχος, αλλά και συνεχιζόμενες παράλογες συλλήψεις επαγγελματιών”, τόνισε ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της ΚΑΝΝΑΒΙΟ ΚΟΙΝΣΕΠ, κ. Γιώργος Γεωργιάδης. Συνεχίζοντας δήλωσε “Θέλουμε να συμβάλλουμε με θετικό τρόπο στην ενημέρωση της νέας κυβέρνησης για τα προβλήματα του κλάδου και τις λύσεις που προτείνουμε με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων, την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων με ταυτόχρονη αύξηση του μεριδίου τους στην παγκόσμια αγορά της βιομηχανικής κάνναβης, που θα ξεπεράσει σε πωλήσεις λιανικής τα 5 δις Ευρώ τα επόμενα 3 χρόνια”.

Η επιστολή

Αναλυτικά το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

κκ Υπουργοί

Σε συνέχεια της επιστολής που σας είχαμε στείλει στις 10 Σεπτεμβρίου (συνημμένη), για τα συνεχιζόμενα προβλήματα του κλάδου της βιομηχανικής κάνναβης, σας αποστέλλουμε παρακάτω κωδικοποιημένες τις προτάσεις μας για την βελτίωση του κλάδου με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων, την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων με ταυτόχρονη αύξηση του μεριδίου τους στην παγκόσμια αγορά της βιομηχανικής κάνναβης που θα ξεπεράσει σε πωλήσεις λιανικής τα 5 δις Ευρώ τα επόμενα 3 χρόνια.

Είμαστε στην διάθεσή σας για να σας αναπτύξουμε περαιτέρω τις προτάσεις μας.

ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΝΝΑΒΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΚΟΠΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

1. Άμεση υιοθέτηση των ΚΥΑ για την περιεκτικότητα σε Τετραϋδροκαναβινόλη (THC) των τροφίμων, των συμπληρωμάτων διατροφής και των καλλυντικών.

2. Δημιουργία ξεχωριστών ΚΑΔ για την πρώτη επεξεργασία, τη μεταποίηση και την εκχύλιση της κάνναβης με στόχο την παραγωγή τροφίμων, συμπληρωμάτων διατροφής, καλλυντικών και φαρμάκων.

3. Θεσμοθέτηση του ορίου του 0.6% THC σε ότι αφορά την εμπορία της πρώτης ύλης (ανθού) για περαιτέρω επεξεργασία (εκχύλιση), που θα προσελκύσει μεγάλες επενδύσεις.

4. Τυποποίηση των διαδικασιών εκχύλισης/ συμπύκνωσης της βιομηχανικής κάνναβης και των διαδικασιών απόρριψης ή μετατροπής της THC σε άλλα εμπορεύσιμα μη-τοξικά Κανναβινοειδή (πχ Δ8-THC, CBN). Επικαιροποίηση της νομοθεσίας για την αδειοδότηση βιομηχανικών δραστηριοτήτων και εγκαταστάσεων.

5. Εξαίρεση των τροφών και των συμπληρωμάτων διατροφής με περιεκτικότητα σε Κανναβιδιόλη (CBD) μέχρι 200 mg/ ημερήσια δόση από το στόμα, από τον Κανονισμό των Νέων Τροφίμων (Novel Food Regulation) και απρόσκοπτη αδειοδότηση της κυκλοφορίας τους με τυποποιημένες τις απαραίτητες διαδικασίες από τους αρμόδιους φορείς (ΕΦΕΤ, ΕΟΦ, Γενικό Χημείο Κράτους).

6. Βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής του Γενικού Χημείου του Κράτους για να μπορεί να κάνει ποσοτική ανάλυση των Κανναβινοειδών, όχι μόνο ποιοτική όπως κάνει μέχρι σήμερα, και να μπορεί να χαρακτηρίζει άμεσα τα προϊόντα βιομηχανικής κάνναβης με περιεκτικότητα σε THC<0.2%.

7. Θεσμοθέτηση του ορίου 0.2% THC στα συστατικά τροφίμων και στον ανθό από ποικιλίες καταλόγου ΕΕ που φτάνει στον καταναλωτή ως τελικό προϊόν (πχ ως αφέψημα/ τσάι), καθώς και ένταξή του στον Κώδικα Τροφίμων στην κατηγορία των αρωματικών/ θεραπευτικών φυτών.

8. Θεσμοθέτηση του ορίου 0.6% THC στο τελικό προϊόν (άσπορος ανθός από ποικιλίες καταλόγου ΕΕ και άσπορος ανθός από ποικιλίες εκτός καταλόγου ΕΕ) που φτάνει στον καταναλωτή ως καπνιστικό προϊόν (για κάπνισμα ή άτμισμα). Τυποποίηση κριτηρίων ποιοτικού ελέγχου.

9. Θέσπιση για τους (καπνικούς) ανθούς κάνναβης (0.2%<THC<0.6%) πάγιου ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) ως βιομηχανοποιημένος καπνός εκτός των τσιγάρων (Οδηγία 2011/64/EΕ), στην κατηγορία «άλλα είδη καπνού καπνίσματος» με ΕΦΚ όχι μεγαλύτερο από 10% επί της κατά χιλιόγραμμο τιμής λιανικής πώλησής τους, χωρίς την υποχρέωση καταβολής εγγύησης στο Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων. Χρηματοδότηση της έρευνας πάνω στα κανναβινοειδή από τον ΕΦΚ.

10. Θέσπιση ορίων οξύτητας και κριτηρίων ποιοτικού ελέγχου για το έλαιο σπόρου κάνναβης, καθώς και τυποποίηση των διαδικασιών παραγωγής του.

11. Δημιουργία ανεξάρτητου Εθνικού Οργανισμού Κάνναβης που θα αναλάβει εξολοκλήρου τις αρμοδιότητες από τα χαρτοφυλάκια της Βιομηχανικής και Φαρμακευτικής Κάνναβης (από τα συναρμόδια Υπουργεία), όπως ορίζει άλλωστε η συνθήκη του ΟΗΕ για τις ναρκωτικές ουσίες (1961).

12. Ενημέρωση των διωκτικών αρχών για τα νόμιμα προϊόντα (βιομηχανικής) κάνναβης που κυκλοφορούν στο εμπόριο, για να σταματήσουν οι συλλήψεις επαγγελματιών.