∆ύο ενεργές πηγές άντλησης κεφαλαίων για επενδυτικές πρωτοβουλίες στα ενεργειακά συστήµατα έχει αυτή την περίοδο στη διάθεσή του ο ευρύτερος αγροτικός τοµέας, την ώρα που ακόµα ένα πρόγραµµα, για τις ενεργειακές κοινότητες βρίσκεται σε προχωρηµένη επεξεργασία.
Άλλο παράδειγµα, µπορεί να είναι µία οµάδα παραγωγών κτηνοτρόφων που θέλει να παράξει ηλεκτρική ενέργεια από βιοµάζα, είτε να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά συστήµατα για την ηλεκτροδότηση των σταβλικών εγκαταστάσεων.
Όλες οι παραπάνω ενέργειες, χρηµατοδοτούνται µε ενίσχυση 50% επί του 70% των δαπανών. ∆εκτές γίνονται επενδύσεις προϋπολογισµού: 500.000 ευρώ για µεγάλες επιχειρήσεις και για µεσαίες 250.000 ευρώ. Για µικρές επιχειρήσεις το ελάχιστο επιλέξιµο ποσό ορίζεται στα 150.000 ευρώ και για πολύ µικρές επιχειρήσεις 100.000 ευρώ. Για αγροτικούς συνεταιρισµούς οµάδες παραγωγών το ελάχιστο ποσό είναι 50.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση το συνολικό ποσό ενίσχυσης δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 5 εκατ. ευρώ.
Συµµετοχή του τραπεζικού κλάδου στο Ταµείο Υποδοµών
Η δεύτερη πηγή αφορά το Ταµείο Υποδοµών, που έχει στηθεί στη χώρα µας σε συνεργασία µε την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων µε στόχο την ανάπτυξη χρηµατοδοτικών εργαλείων και εγγυήσεων για επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά, βιοαέριο και έργα στον ευρύτερο χώρο της εξοικονόµισης ενέργειας από αγρότες και άλλους επενδυτές. Οι Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς υπέγραψαν τις σχετικές συµφωνίες συµµετοχής στο Ταµείο για τη χρηµατοδότηση τέτοιων επενδύσεων. Όταν τεθεί πλήρως σε λειτουργία, το νέο πρόγραµµα υποδοµών θα προσφέρει χρηµατοδοτικούς πόρους ύψους 450 εκατ. ευρώ κινητοποιώντας επενδύσεις συνολικού ύψους τουλάχιστον 650 εκατ. ευρώ στους τοµείς προτεραιότητας. Τα κονδύλια των Ευρωπαϊκών ∆ιαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταµείων προέρχονται από το Επιχειρησιακό Πρόγραµµα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηµατικότητα, Καινοτοµία 2014-2020».
Ενεργειακές κοινότητες στα θερμοκήπια
Οµάδα αγροτών ή και αγροτικές επιχειρήσεις δηµιουργούν µια Ε.Κοιν., προκειµένου να εγκαταστήσουν µονάδα ΣΗΘΥΑ σε περιοχή, από όπου διέρχεται δίκτυο φυσικού αερίου. Η παραγόµενη ηλεκτρική ενέργεια θα εγχέεται στο ∆ίκτυο και η θερµική ενέργεια θα καλύπτει τις ανάγκες ενός θερµοκηπίου. Αυτό είναι ένα παράδειγµα που θα ενισχύεται στα πλαίσια της προκήρυξης προϋπολογισµού 25 εκατ. ευρώ για τη λειτουργία ενεργειακών κοινοτήτων.
Το πρόγραµµα αυτό, που έχει προδηµοσιευθεί στα πλαίσια του ΕΣΠΑ θα αφορά συγκεκριµένα τις ενεργειακές κοινότητες που είτε θα ιδρυθούν µετά την προκήρυξη (Α’ Κατηγορία) είτε βρίσκονται ήδη σε λειτουργία (Β’ Κατηγορία). Στο πλαίσιο της ∆ράσης ενισχύονται έργα συνολικού προϋπολογισµού ύψους επένδυσης (επιχορηγούµενος προϋπολογισµός) από 250.000 έως 1 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικές κατηγορίες επιλέξιµων δαπανών µε τα αντίστοιχα µέγιστα επιλέξιµα ποσοστά ή ποσά είναι:
1) Εγκαταστάσεις και Εξοπλισµός: Παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, αποθήκευσης, διανοµής και διαχείρισης της παραγόµενης ενέργειας. Συµπαραγωγής ηλεκτρισµού θερµότητας υψηλής απόδοσης µε χρήση ΑΠΕ.
2) Προµήθεια εξοπλισµού και λογισµικού: Έως το 27% του συνολικού επιλέξιµου επιχορηγούµενου προϋπολογισµού και µε µέγιστο επιλέξιµο επιχορηγούµενο προϋπολογισµού 270.000 ευρώ ανά πράξη.
3) i. Υπηρεσίες εξειδικευµένου Ενεργειακού Συµβούλου.
Επιπλέον, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ετοιµάζει σχετικό πλαίσιο ώστε µε τα κατάλληλα χρηµατοδοτικά εργαλεία να ενισχύεται η κατασκευή µικρών φωτοβολταϊκών συστηµάτων και οι αγρότες να µπορούν να µειώσουν ραγδαία τη δαπάνη για ηλεκτρικό ρεύµα.
Πηγή: agronews.gr