Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΥπΑΑΤ έχει δεχθεί μεγάλα παράπονα από βαμβακοπαραγωγούς για τη γενικότερη κατάσταση στο προϊόν κι έχει δώσει εντολή αυστηροποίησης των ελέγχων σε μια προσπάθεια να μην «καταρρεύσει» η ειδική ενίσχυση.
Επισημαίνεται ότι το θέμα ανέδειξε έπειτα από προσωπικές του ενέργειες, Διευθύνων ΚΥΔ της χώρας. Επιθυμία του, όπως μας είπε, «αποτελεί ο τηλεπισκοπικός έλεγχος στο σύνολο της επικράτειας για το συγκεκριμένο είδος, προκειμένου να διαπιστωθεί η πραγματικά καλλιεργούμενη έκταση βάμβακος. Με τον τρόπο αυτό θα αποδοθεί η ειδική ενίσχυση, σύμφωνα με τις διατάξεις που την διέπουν στους παραγωγούς που πραγματικά καλλιεργούν και θα λυθεί ένα χρόνιο πρόβλημα».
Η ειδική ενίσχυση (συνδεδεμένη) βάμβακος στην περίπτωση που οι εκτάσεις δεν ξεπερνούν τα 2,5 εκατ. στρέμματα ανέρχεται για τον παραγωγό στα 74,9 ευρώ/στρέμμα, πέφτει όμως αν οι εκτάσεις αυξάνονται ή ανεβαίνει αν οι εκτάσεις μειώνονται.
Φέτος με βάση τα πρώτα στοιχεία από το ΟΣΔΕ φαίνεται ότι οι εκτάσεις ξεπερνούν τα 2,91 εκατ. στρέμματα, οπότε αν υποθέσουμε ότι όλοι οι βαμβακοπαραγωγοί έπιασαν τις απαιτούμενες αποδόσεις (το πλαφόν διαφέρει ανά νομό), τότε η ειδική ενίσχυση 2019 θα πέσει κάτω από τα 65 ευρώ το στρέμμα.
Σε πρόσφατη συνάντηση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος με Βορίδη, Σκρέκα τέθηκε ευθέως ένα ζήτημα «ψευδών (εικονικών δηλώσεων) και αυστηροποίησης των ελέγχων», όπως αναφέρεται και σε ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ. Το σκεπτικό για το υπουργείο σε μια δύσκολη εμπορικά για τους βαμβακοπαραγωγούς χρονιά φαίνεται πως είναι να ανταμειφθούν με υψηλότερο ποσό (από το διαφαινόμενο) ειδικής ενίσχυσης οι συνεπείς παραγωγοί και να μείνουν εκτός όσοι αγρότες είτε δεν έσπειραν καν βαμβάκι, είτε το έσπειραν αργά. Και αφού καλλιέργησαν πριν άλλο προϊόν νωρίς το καλοκαίρι όπου είναι εφικτό (π.χ. κριθάρι στη Θεσσαλία), έσπειραν μετέπειτα βαμβάκι, για να λάβουν την υψηλή ειδική ενίσχυση.
Το θέμα των εικονικών δηλώσεων «πονά» σύμφωνα με εκτιμήσεις εκτός από τους συνεπείς παραγωγούς και τις εταιρείες εφοδίων, ενώ το ζήτημα για πιο αυστηρούς ελέγχους ξεκίνησε μετά από καταγγελία συγκεκριμένου ΚΥΔ.
Όπως τώρα μας είπε ο Λαρισαίος παραγωγός Χρήστος Σιδερόπουλος, τις τελευταίες ημέρες ενημερώθηκε διεξοδικά με νέα στοιχεία ο υφυπουργός Κώστας Σκρέκας, ο οποίος κι έδωσε εκ νέου εντολή να κινητοποιηθεί ο μηχανισμός του ΟΠΕΚΕΠΕ και να χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία από την τηλεπισκόπηση του Μαΐου, του Αυγούστου, αλλά να γίνουν τις επόμενες ημέρες και επιτόπιοι έλεγχοι αφού ακόμα μπορεί να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα. Στόχος, όπως γράψαμε και παραπάνω, είναι να βγουν εκτός συστήματος και πληρωμής ειδικής την ερχόμενη Άνοιξη (οπότε είναι προγραμματισμένες οι πληρωμές) όσοι βρεθούν από τα διαθέσιμα ευρήματα, να μην έχουν κάνει ολοκληρωμένη καλλιέργεια.
Μάλιστα για τις επόμενες χρονιές, δεν αποκλείεται με επιπλέον κόστος όμως για τον ΟΠΕΚΕΠΕ να μεγαλώσει ή να διπλασιαστεί η περιοχή της χώρας που περνάει ο δορυφόρος (τηλεπισκόπηση), ώστε να μειωθεί περαιτέρω η πιθανότητα σφάλματος.
Ως προς αυτό όπως σχολίασε ο κ. Σιδερόπουλος, είναι επιτακτική η ανάγκη, ώστε επιτέλους να δοθεί η ενίσχυση σε όσους πραγματικά την δικαιούνται και να μην δίδεται με δυο μέτρα και δυο σταθμά, δηλαδή σε άλλες περιοχές με λίγα κιλά και σε άλλες με πολλά περισσότερα.
Πηγή: agrotypos.gr