Εγκρίθηκε από τα ευρωπαϊκά όργανα το ελληνικό αίτημα για την καταβολή αποζημιώσεων στους Έλληνες κτηνοτρόφους, λόγω της οικονομικής ζημίας που υπέστησαν από την πανδημία.
Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως η διαδικασία των πληρωμών θα ξεκινήσει άμεσα, αφού απαιτούνται τώρα γραφειοκρατικές διαδικασίες από την ελληνική πλευρά, οι οποίες ενδέχεται να ακολουθήσουν ρυθμούς καλοκαιρινής ραστώνης, στέλνοντας στο ταμείο τους Έλληνες κτηνοτρόφους προς τα τέλη ή τις αρχές Σεπτεμβρίου, σύμφωνα και με πρόσφατες εκτιμήσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την Παρασκευή την δυνατότητα κατανομής κρατικών ενισχύσεων ύψους 51,23 εκατ. ευρώ στην ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να διανεμηθεί σε παραγωγούς αγροτικών προϊόντων που δραστηριοποιούνται στους τομείς των Λαϊκών Αγορών, στην αιγοπροβατοτροφία και στην καλλιέργεια σπαραγγιών. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ένα πρόγραμμα ύψους 51,23 εκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη αγροτών στην Ελλάδα που δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή στο πλαίσιο της επιδημίας του κορωνοϊού.
Το καθεστώς εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων. Η στήριξη, που χρηματοδοτείται από τον εθνικό προϋπολογισμό, θα λάβει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων.
Το πρόγραμμα θα είναι προσβάσιμο σε:
- πρωτογενείς γεωργικούς παραγωγούς και πωλητές υπαίθριων αγορών,
- πρωτογενείς κτηνοτρόφους στον τομέα της εκτροφής αιγοπροβάτων, και
- πρωτογενείς γεωργικούς παραγωγούς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της παραγωγής σπαραγγιών.
Ο σκοπός του προγράμματος είναι να αντιμετωπίσει τις ανάγκες ρευστότητας των γεωργικών και κτηνοτροφικών επιχειρήσεων και να τους βοηθήσει να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους κατά τη διάρκεια και μετά το ξέσπασμα του κορωνοϊού.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε ότι το ελληνικό σύστημα είναι σύμφωνο με τους όρους που καθορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο.
Συγκεκριμένα, η ενίσχυση έχει προσωρινό χαρακτήρα και δεν υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ ανά δικαιούχο, ενώ το καθεστώς θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέτρο είναι αναγκαίο, κατάλληλο και αναλογικό για την αποκατάσταση σοβαρής διαταραχής στην οικονομία ενός κράτους μέλους, σύμφωνα με το άρθρο 107 παράγραφος 3 στοιχείο β) της ΣΛΕΕ και τους όρους που καθορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο.
Σε αυτή τη βάση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τα μέτρα βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.»
Πηγή: agronews.gr