Πιθανή αύξηση των πόρων του «πακέτου» των 150 εκατ. ευρώ, που έχει δημιουργηθεί για τη στήριξη όσων δραστηριοτήτων του πρωτογενούς τομέα πλήττονται από την πανδημία κορωνοϊού, εάν προκύψει ανάγκη, κατάργηση για το 2021 της εισφοράς αλληλεγγύης, επαναφορά της προοπτικής αξιοποίησης των νερών του Αχελώου στην άρδευση του κάμπου της Θεσσαλίας, αλλά και υποσχέσεις για ενίσχυση του κλάδου από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, περιείχε το «καλάθι» του πρωθυπουργού για τον πρωτογενή τομέα, κατά την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη για το Thessaloniki Helexpo Forum.
«Ναι, αν χρειαστεί να αυξήσουμε τον προϋπολογισμό και υπάρχουν παραπάνω ανάγκες θα το κάνουμε», απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη μαραθώνια και εφ’ όλης συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Κυριακής, όταν ερωτήθηκε αν είναι στις προθέσεις του και της κυβέρνησης να αυξηθούν τα διαθέσιμα κονδύλια που προορίζονται για τη στήριξη των πληττόμενων παραγωγών από τη Covid-19.
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως βρίσκεται σε διαρκή συνεννόηση με τον αρμόδιο υπουργό, Μάκη Βορίδη και τους δύο υφυπουργούς και είναι σε θέση να παρακολουθεί στενά τα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα, για να προσθέσει πως: «Οι αγρότες θα είναι και αυτοί ωφελημένοι από τις γενικές κυβερνητικές εξαγγελίες που αφορούν στο 2021. Έχετε όμως δίκαιο ότι υπάρχει και ένα πακέτο με 150 εκατ. ευρώ, το οποίο, ήδη, εκταμιεύεται στοχευμένα, γιατί, όπως ξέρετε, υπάρχει μια εποχικότητα στον πρωτογενή τομέα κι ανάλογα με το πού προκύπτουν προβλήματα, υπάρχει και ανάλογη υποστήριξη. Από το υπουργείο έχει ήδη στηριχθεί η μεσαία αλιεία, η ιχθυοκαλλιέργεια, η παραγωγή σπαραγγιών, για να αναφέρω κάποια ενδεικτικά παραδείγματα καλλιεργητών, οι οποίοι χρειάστηκαν στήριξη. Από την άλλη, υπάρχουν και τομείς όπως το ρύζι, τα κεράσια και τα οπωροκηπευτικά που πήγαν καλύτερα στη διάρκεια της πανδημίας και αυτό δείχνει τη δυνατότητα του πρωτογενούς τομέα να μπορεί να είναι ανταγωνιστικός και σε δύσκολες συνθήκες».
Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε να διαφανεί πως ένας από τους τομείς που θα είναι ευνοημένοι από τους πόρους που θα λάβει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι ο πρωτογενής.
«Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει κάνει ήδη πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις, οι οποίες θα αξιολογηθούν στα πλαίσια των προτάσεων που έχουμε ζητήσει από όλα τα υπουργεία για το Ταμείο Ανάκαμψης. Διότι όπως καταλαβαίνεται, τα ζητήματα της έξυπνης και φιλικής προς το περιβάλλον γεωργίας και του πρωτογενούς τομέα είναι στο επίκεντρο των δράσεων που μπορούν να χρηματοδοτηθούν. Είτε μιλάμε για τη μείωση του κόστους ενέργειας, είτε για την καλύτερη διαχείριση του νερού και την έξυπνη ψηφιακή γεωργία, στην οποία νομίζω πως μπορούμε να κάνουμε ακόμη άλματα παραγωγικότητας. Δεν έχουμε ακόμη διανοηθεί το πόσο μεγάλες ευκαιρίες ανοίγονται μπροστά μας. Και είμαι βέβαιος πως οι αγρότες που δεν δίστασαν να βρεθούν στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας, θα είναι οι πρώτοι που θα αγκαλιάσουν αυτή την πολιτική».
Πηγή: www.agronews.gr