Μπλεγμένο κουβάρι θυμίζει για άλλη μια φορά το τοπίο στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης καθώς ενώ βρισκόμαστε στα μέσα Σεπτεμβρίου- χρονικό σημείο που άλλες χρονιές είχε ήδη ξεκινήσει η καμπάνια των τεύτλων- ουδείς μπορεί να διαβεβαιώσει τους λιγοστούς ομολογουμένως αγρότες που «επένδυσαν» φέτος στην συγκεκριμένη καλλιέργεια για την τύχη της παραγωγής τους. Ο Χρήστος Καραθανάσης (Royal Sugar) που έχει υπενοικιάσει τις μονάδες του Πλατέως και των Σερρών από την Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας δηλώνει αδυναμία παραλαβής των τεύτλων επικαλούμενος τα προσκόμματα που δημιούργησε στη συντήρηση των εγκαταστάσεων η πανδημία ενώ παράλληλα αφήνει αιχμές για «τρικλοποδιές» από την τρέχουσα διοίκηση της ΕΒΖ ΑΕ αλλά και από την Τράπεζα Πειραιώς. Την ίδια στιγμή φέρεται να πιέζει για επέκταση της χρονικής διάρκειας εκμίσθωσης των εργοστασίων (από τους 28 μήνες σήμερα) στα πέντε τουλάχιστον χρόνια με το επιχείρημα ότι έτσι θα μπορέσει να εντάξει τα –απαραίτητα, κατά τον ίδιο- έργα εκσυγχρονισμού των εργοστασίων σε πρόγραμμα χρηματοδότησης και να κάνει απόσβεση της επένδυσής του .

Στο μέσο αυτής της διελκυστίνδας βρίσκονται οι αγρότες που έσπειραν τεύτλα σε περίπου 14.000 στρέμματα, τα 7.500 εκ των οποίων στις Σέρρες αφού η τοπική μονάδα ήταν η μόνη που επρόκειτο να κάνει φέτος επεξεργασία. Άλλα 4.000 στρέμματα εκτιμάται ότι έχουν σπαρθεί στη Θεσσαλία ενώ μια μικρότερη έκταση που δεν ξεπερνά τα 1.500 στρέμματα συγκεντρώνονται γύρω από το Πλατύ. Καθώς τα χρονικά περιθώρια αρχίζουν να στενεύουν επικίνδυνα (τα τεύτλα έχουν ωριμάσει και δεν μπορούν να μείνουν για πολύ στα χωράφια, τουλάχιστον όχι δίχως να υποβαθμιστούν ποιοτικά) οι παραγωγοί ζητούν από την κυβέρνηση να δώσει λύση στο αδιέξοδο. Αρκετοί, δε, θυμούνται τις περσινές «προτροπές» του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη να παραδώσουν το προϊόν τους στην Κουμουνδούρου και διερωτώνται αν πρέπει φέτος να το πάνε στην… Πειραιώς.

Θολό το μέλλον της καλλιέργειας

«Ο κ. Καραθανάσης μας διαβεβαίωσε πως, ό,τι κι αν γίνει, τα τεύτλα φέτος θα τα βγάλουμε και θα πληρωθούμε κανονικά. Όμως για εμάς που ασχολούμαστε χρόνια με την καλλιέργεια το πρόβλημα δεν είναι μόνο το ‘τώρα’ αλλά και το ‘μετά’. Τι θα γίνει δηλαδή με το μέλλον της τευτλοκαλλιέργειας στη χώρα μας που, με όλα αυτά που συμβαίνουν φέτος αλλά και συνολικά τα τελευταία χρόνια, το βλέπουμε θολό», δηλώνει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος των τευτλοπαραγωγών του νομού Σερρών, Χρήστος Βαρούτης. «Πριν από ένα χρόνο ο κ. Γεωργιάδης και ο κ. Παπαθανάσης από το υπουργείο Ανάπτυξης μας προέτρεπαν να σπείρουμε τεύτλα και μας διαβεβαίωναν ότι θα υπάρξει συνέχεια της καλλιέργειας. Εμείς σαν παραγωγοί επιλέξαμε να στηρίξουμε την προσπάθεια. Τώρα δεν γίνεται να μας αφήσουν ‘στον αέρα. Πέρυσ’», λέει από την πλευρά του ο Γιάννης Σαμαράς, πρόεδρος των τευτλοεξαγωγέων Κεντρικής Μακεδονίας.

Έμειναν στη μέση οι εργασίες συντήρησης

Το ενδεχόμενο να λειτουργήσει το εργοστάσιο των Σερρών φαντάζει δύσκολο αφού οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης έμειναν…στη μέση. Για την υλοποίηση του έργου είχαν πραγματοποιηθεί αρχικά 72 προσλήψεις ενώ «επιστρατεύτηκε» και εξειδικευμένο συνεργείο από τη Βραζιλία το οποίο, ωστόσο, με το ξέσπασμα της πανδημίας, αναχώρησε εσπευσμένα για την πατρίδα του δίχως μέχρι στιγμής να έχει επιστρέψει. Την κατάσταση ήρθε να περιπλέξει η αίτηση τριατακοπής στην διαδικασία εξυγίανσης που κατέθεσαν τον Ιούνιο εργαζόμενοι της ΕΒΖ και η οποία πρόκειται να εκδικασθεί στις 9 Νοεμβρίου. Οι εργαζόμενοι ζητούν αφενός να επισπευσθούν οι μετατάξεις 80 περίπου συναδέλφων τους που έχουν «παγώσει» αλλά και να εξοφληθούν για το διάστημα από τον Οκτώβριο του 2019 που βρίσκονται ουσιαστικά σε αργία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καραθανάσης προθυμοποιήθηκε να καταβάλει ο ίδιος το ποσό που αντιστοιχεί στα δεδουλευμένα (περί τα 1,3 εκατ. ευρώ) υπό την προϋπόθεση όμως ότι η σύμβαση μίσθωσης θα παραταθεί μέχρι το 2029.  Πρόταση που, μέχρι στιγμής, τουλάχιστον δεν έχει γίνει αποδεκτή.

«Ο κ. Καραθανάσης μπορεί να αγοράσει τα δύο εργοστάσια»

Την ίδια στιγμή, κείμενο που δημοσιεύθηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και φαίνεται να απηχεί τις θέσεις της Τράπεζας Πειραιώς, «υπενθυμίζει» στην Royal Sugar τόσο τις υποχρεώσεις όσο και τις επιλογές που απορρέουν από την σύμβαση εκμίσθωσης του εργοστασίου, απαντώντας σε πολλές από τις αιτιάσεις του. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η Royal Sugar έχει εκμισθώσει τα εργοστάσια της ΕΒΖ σε Πλατύ Ημαθίας και Σέρρες, σε συνεργασία με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας. Συγκεκριμένα, την συμφωνία μίσθωσης των εργοστασίων στο Πλατύ Ημαθίας και στις Σέρρες έχει συνάψει με την Τράπεζα Πειραιώς τον Νοέμβριο του 2019, η Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία προχώρησε σε υπομίσθωσή τους στη Royal Sugar. Η συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς έχει ισχύ ως τον Μάρτιο του 2022 και προβλέπει ότι η Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας έχει την αποκλειστική ευθύνη για τη λειτουργία των εργοστασίων, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν από το μισθωτή ή τον υπομισθωτή – εν προκειμένω την εταιρεία Royal Sugar – για την παραγωγή, την τυποποίηση και την αποθήκευση ζάχαρης από ελληνικά τεύτλα που θα καλλιεργηθούν κατά τη διάρκεια των ετών 2020 και 2021.

Στη συμφωνία δεν προβλέπεται υποχρέωση της Τράπεζας Πειραιώς να χρηματοδοτήσει την καμπάνια των ετών 2020 και 2021, ενώ η Τράπεζα όπως έχει δημοσιοποιηθεί, υλοποιεί, μετά από προσπάθειες τουλάχιστον δύο ετών, τη διαδικασία εξυγίανσης του άρθρου 106βδ του πτωχευτικού νόμου, μετά το τέλος της οποίας το ενεργητικό της ΕΒΖ θα μεταφερθεί σε θυγατρικές της Τράπεζας Πειραιώς. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος, η Τράπεζα θα επιδιώξει την μίσθωση ή πώληση των εργοστασίων σε ενδιαφερόμενους επενδυτές. Με βάση τη συμφωνία της Τράπεζας Πειραιώς με τη Συνεταιριστική Κεντρικής Μακεδονίας, δεν είναι δυνατή η μακροχρόνια μίσθωση, καθώς είναι σε εξέλιξη η διαδικασία εξυγίανσης ενώ ο επενδυτής έχει τη δυνατότητα να αγοράσει τα δύο εργοστάσια και να θεμελιώσει έτσι δικαίωμα υπαγωγής στον αναπτυξιακό νόμο που θέτει ως προϋπόθεση, μακροχρόνια μίσθωση ή ιδιοκτησία.

Πηγή: www.ypaithros.gr