Με τη συγκομιδή στο βόρειο ημισφαίριο να βρίσκεται μόλις μερικές ημέρες από το να μπει σε πλήρεις ρυθμούς, η αγορά δείχνει μάλλον «κομπλαρισμένη» αναζητώντας κατεύθυνση που θα επιτρέψει είτε νέα υψηλά, γύρω από τα 70 σεντς, είτε μια μικρή διόρθωση κάτω από τα 63 σεντς ανά λίμπρα, σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές.
Στα θετικά το γεγονός ότι πιθανότατα, η παραγωγή των ΗΠΑ θα πέσει κάτω από τις 17 εκατ. Η εγκατάλειψη των ξηρών περιοχών στα νοτιοδυτικά και οι ζημιές που σχετίζονται με τον καιρό στο στις νότιες και νοτιοανατολικές βαμβακοπολιτείες ευθύνονται για αυτό.
Η ζήτηση, οι εκλογές και η ανάκαμψη
Οι απώλειες από τον τυφώνα Sally παραμένουν απροσδιόριστες, ενώ ένας τροπικός κυκλώνας σαρώνει στα μεσοανατολικές πολιτείες. Βέβαια, μπορεί ο τυφώνας Sally να έχει καταστρέψει έως και 200.000 μπάλες, ωστόσο είναι και οι υγρασίες στο υπόλοιπο της παραγωγής που προβληματίζουν την αγορά.
Προς ώρας η αγορά αναμένει τη μηνιαία έκθεση του USDA που θα κυκλοφορήσει στις 9 Οκτωβρίου για να δουν αν πράγματι ισχύει κάτι από τα παραπάνω.
Εξετάζοντας τη ζήτηση, οι εβδομαδιαίες εξαγωγικές πωλήσεις οι αποστολές που προορίζονταν κυρίως για την Κίνα αυξήθηκαν κατά 50% στα 281.900 δέματα. Επί του παρόντος, έχουν πωληθεί 7,72 εκατ. μπάλες για την περίοδο εμπορίας 20/21, που είναι 8% χαμηλότερα από πέρυσι.
Όπως συμβαίνει συχνά, η αγορά του βαμβακιού πήρε τις ενδείξεις της από οικονομικούς και γεωπολιτικούς παράγοντες περισσότερο από τα βασικά αυτής της προηγούμενης εβδομάδας. Ήταν μια εβδομάδα άγριας περιπέτειας στη Wall Street με τις μετοχές να υποφέρουν τριπλάσιες απώλειες πριν βγάλουν ένα μικρό κέρδος.
Κανένα άλλο εμπόρευμα δεν κινείται σε συγχρονισμό με το χρηματιστήριο περισσότερο από το βαμβάκι. Είναι κατανοητό ότι αυτό λειτούργησε για να καταπνίξει οποιαδήποτε ορμή τιμών.
Στην Αμερική, η ακανόνιστη διαπραγμάτευση μετοχών επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από την τρέχουσα πολιτική ατμόσφαιρα και τις αβεβαιότητες που την περιβάλλουν. Η χώρα απέχει λιγότερο από 50 μέρες μακριά από μια από τις πιο καυτές προεδρικές αναμετρήσεις που διεξήχθησαν ποτέ.
Παράλληλα ο COVID-19, μια λέξη που πολλοί επενδυτές ευελπιστούν ότι σύντομα θα βγάλουν από το λεξιλόγιό τους, εξακολουθεί να «τρομοκρατεί» τις αγορές. Μια έντονη διόρθωση στις παγκόσμιες αγορές ήρθε στο προσκήνιο αυτήν την περασμένη εβδομάδα καθώς ένα δεύτερο κύμα φαίνεται να εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη. Η Ισπανία και η Γαλλία έχουν δει νέες περιπτώσεις να αυξάνονται σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες. Ο φόβος για μια δεύτερη διακοπή των οικονομικών δραστηριοτήτων έχει δημιουργήσει παγκόσμια κύματα σοκ.
Τι θα καθορίσει τώρα την κατεύθυνση της αγοράς; Είναι γεγονός ότι οι λιανικές πωλήσεις έχουν αυξηθεί για πέντε συνεχόμενους μήνες, αν και με πιο αργό ρυθμό. Ανησυχητικό, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι όλοι οι τομείς δεν έχουν ωφεληθεί στον ίδιο βαθμό. Οι πωλήσεις ενδυμάτων έχουν καθυστερήσει περισσότερο. Τον Αύγουστο, οι πωλήσεις καταστημάτων ειδών ένδυσης μειώθηκαν κατά 35%, ενώ οι πωλήσεις αθλητικών ειδών και οικιακών ειδών αυξήθηκαν 11% και 15%, αντίστοιχα. Αυτό το σενάριο θα πρέπει να αντιστραφεί εάν οι τιμές του βαμβακιού έχουν πιθανότητες να κινηθούν σημαντικά υψηλότερα. Στο Jernigan Global Weekly, η McKinsey Consulting που παρακολουθεί το παγκόσμιο εμπόριο βαμβακιού, υποστήριξε ότι δεν αναμένει κάτι τέτοιο μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2023 κάτω από τις καλύτερες συνθήκες ή το δεύτερο τρίμηνο του 2025 στο χειρότερο σενάριο.
Οι ενδείξεις
Οι επενδυτές και τα funds κοινότητα Funds και spec αύξησαν τις τοποθετήσεις τους ως προς την αύξηση της τιμής σε ισοδύναμο 5,1 εκατ. συμβολαίων. Αυτό συνεχίζει να παρέχει την απαραίτητη υποστήριξη στην αγορά. Ωστόσο, πρέπει να αναλογιστεί κανείς πως όσο περισσότερο καθυστερεί η ανάκαμψη χωρίς κάποια ευνοϊκά νέα από την πλευρά της ζήτησης, αυτοί θα κουραστούν και η υποστήριξή τους θα μπορούσε να εξασθενήσει.
Υπάρχουν δύο αριθμοί που οι αναλυτές παρακολουθούν προσεκτικά. Το κλείσιμο πάνω από τα 66,23 θα ενθάρρυνε μια νέα ανοδική κίνηση, ενώ το κλείσιμο κάτω από το 63,45 θα μπορούσε να υποχρεώσει την αγορά στην αναζήτηση χαμηλότερων επιπέδων στήριξης.
Πηγή: www.agronews.gr