Στον κατάλογο των προϊόντων που µπορούν να λαµβάνουν συνδεδεµένη ενίσχυση τη νέα περίοδο, εντάχθηκαν η επιτραπέζια ελιά και η πιπεριά ύστερα από πρόταση της προεδρίας του Συµβουλίου Γεωργίας της ΕΕ. Μετά τον ηλίανθο, που έχει ήδη προσθέσει η Κοµισιόν, συνολικά τα κράτη-µέλη θα µπορούν να χορηγήσουν στην ερχόµενη ΚΑΠ συνδεδεµένη ενίσχυση σε 28 κατηγορίες αγροτικών προϊόντων. Συγκεκριµένα το κείµενο για τα Στρατηγικά Σχέδια της νέας ΚΑΠ όπως διαµορφώθηκε την 1η Οκτωβρίου 2020 από το Συµβούλιο Γεωργίας αναφέρει:
Άρθρο 30 Πεδίο Εφαρµογής
«Η συνδεδεµένη εισοδηµατική στήριξη µπορεί να χορηγηθεί µόνον στους ακόλουθους τοµείς και παραγωγές, ή σε συγκεκριµένες µορφές γεωργικής δραστηριότητας στο πλαίσιο αυτών, εφόσον θεωρείται ότι είναι µεγάλης σηµασίας για οικονοµικούς, κοινωνικούς ή περιβαλλοντικούς λόγους: σιτηρά, ελαιούχοι σπόροι µε εξαίρεση τον βρώσιµο ηλιόσπορο, πρωτεϊνούχες καλλιέργειες, όσπρια, µείγµα οσπρίων και αγρωστωδών, λινάρι, κάνναβη, ρύζι, καρποί µε κέλυφος, γεώµηλα αµυλοποιίας, γάλα και γαλακτοκοµικά προϊόντα, πρόβειο και αίγειο κρέας, βόειο κρέας, ελαιόλαδο και επιτραπέζιες ελιές, µεταξοσκώληκες, αποξηραµένες ζωοτροφές, λυκίσκος, ζαχαρότευτλα, ζαχαροκάλαµο και κιχώριο, φρούτα και λαχανικά, πιπεριές του γένους capsicum ή pimenta, δενδρύλλια περιοδικής υλοτόµησης και άλλες µη εδώδιµες καλλιέργειες, εξαιρουµένων των δέντρων, που χρησιµοποιούνται για την παραγωγή προϊόντων που µπορούν να υποκαταστήσουν ορυκτά υλικά».
Η Ισπανία έκανε το lobbying
Η επιτραπέζια ελιά εντάσσεται στον κατάλογο µετά από πιέσεις της ισπανικής κυβέρνησης, η οποία θέλει να ενεργοποιήσει τη συνδεδεµένη για τους καλλιεργητές της τη νέα περίοδο, λόγω των «ιδιαίτερων περιστάσεων» τις οποίες βιώνει ο τοµέας σε συνέχεια των δυσκολιών στην αγορά της Βόρειας Αµερικής, σύµφωνα µε τον Ισπανό υπουργό Λουίς Πλάνας.
Αυτό δεν σηµαίνει βέβαια ότι δεν µπορεί και η Ελλάδα να την ενεργοποιήσει µε µία άλλη τεκµηρίωση για όλες ή µεµονωµένες ποικιλίες σύµφωνα µε τους Κοινοτικούς Κανονισµούς.
Στη χώρα µας υπολογίζεται πως καλλιεργούνται γύρω στα 1,5 εκατ. στρέµµατα βρώσιµες ελιές, σύµφωνα µε στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων. Για µία τέτοια έκταση, αν είναι να λάβει ενίσχυση η οποία θα προσφέρει ουσιαστική βοήθεια, θα πρέπει να δεσµευτεί ένα µεγάλο ποσοστό πόρων των συνδεδεµένων. Μένει, λοιπόν, να φανεί ποιες θα είναι οι αποφάσεις των ελληνικών αρχών, οι οποίες δεν έχουν εκφράσει προς το παρόν σοβαρή διάθεση να «πειράξουν» τα 18 προϊόντα που απολαµβάνουν συνδεδεµένες µέχρι και σήµερα.
Από την άλλη, υπενθυµίζεται εδώ πως όσον αφορά το ελαιόλαδο µόνο η Ιταλία έχει επιλέξει την τρέχουσα περίοδο να προσφέρει συνδεδεµένη ενίσχυση 66.811.422 ευρώ ετησίως σε 8.867.890 στρέµµατα αναφοράς, κάτι που µεταφράζεται σε 7,5 ευρώ το στρέµµα.
Πηγή: www.agronews.gr