Την απόφαση τα 8 περίπου δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης που προορίζονται για την ΚΑΠ να διατεθούν στα κράτη μέλη πριν από την έναρξη της επόμενης προγραμματικής, πήρε το απόγευμα της Δευτέρας 13 Οκτωβρίου η αρμόδια επιτροπή της Ευρωβουλής, με την πρωτοβουλία να αναμένεται ότι θα ψηφιστεί επίσημα τον ερχόμενο Δεκέμβριο μαζί με το πλαίσιο της μεταβατικής περιόδου της ΚΑΠ, αφού δηλαδή ολοκληρωθούν και οι διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο των υπουργών γεωργίας της ΕΕ.
Η πρόθεση αυτή είχε διατυπωθεί σαν αίτημα ήδη προτού οι ηγέτες της ΕΕ έλθουν σε συμφωνία τον περασμένο Ιούλιο, ενώ ξεκλειδώνει για την Ελλάδα το ποσό των 370 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2021-2022. Σύμφωνα με το πλαίσιο που αποφάσισε η Ευρωβουλή, το 30% του ποσού θα είναι διαθέσιμο το 2021 και το υπόλοιπο 70% την αμέσως επόμενη χρονιά.
Η ντιρεκτίβα της Ευρωβουλής θέλει το 55% των κονδυλίων να διατεθούν στην εκπόνηση νέου προγράμματος Νέων Αγροτών αλλά και στην διαμόρφωση κινήτρων αντίστοιχων με εκείνων που υπάρχουν στα Σχέδια Βελτίωσης, με σκοπό την ενεργειακή και ψηφιακή αναβάθμιση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Στην περίπτωση της Ελλάδας το ποσό φτάνει στα 205 εκατ. ευρώ περίπου για την διετία 2021/22. Επιπλέον, το 37% του συνολικού ποσού θα αφορά σε δράσεις που σχετίζονται με το κλίμα και το περιβάλλον.
Επιπλέον, αυξάνεται η επιδότηση για πιστοποίηση των βιολογικών, από τις 3.000 στις 5.000 ευρώ, σύμφωνα με την πρόταση της Ευρωβουλής.
Σύμφωνα με τον εμπνευστή της έγκαιρης αξιοποίησης των κονδυλίων, Ιταλό Ευρωβουλευτή Πάολο Ντε Κάστρο, «είναι σημαντικό να τα μέτρα αγροτικής ανάπτυξης να γίνουν περισσότερο στοχευμένα και να τύχουν μεγαλύτερης απήχησης. Για τον λόγο αυτό, προτείνουμε να ανεβάσουμε το ταβάνι της ενίσχυσης από τις 70.000 στις 100.000 χιλιάδες ευρώ.».
Αναλυτικά η ανακοίνωση της επιτροπής γεωργίας (COM AGRI) αναφέρει:
Η Επιτροπή Γεωργίας θέλει να επιταχύνει την ενίσχυση 8 δισ. ευρώ στους αγρότες
Η Επιτροπή Γεωργίας ενέκρινε την Τρίτη για πακέτο ταχείας, στοχευμένης και βιώσιμης ανάκαμψης για τους αγρότες της ΕΕ, τους παραγωγούς τροφίμων και τις αγροτικές περιοχές, τα οποία θα πρέπει επίσης να ενισχύσουν την ανθεκτικότητά τους.
Οι ευρωβουλευτές ενημέρωσαν το κείμενο που πρότεινε η Επιτροπή για να προκαταβάλουν όλα τα χρήματα που διατέθηκαν για τις αγροτικές κοινότητες από το μέσο ανάκαμψης της ΕΕ έως τα έτη 2021 και 2022. Ο εκτελεστικός υπάλληλος της ΕΕ αρχικά ήθελε να αποδεσμεύσει τα χρήματα από το 2022 έως το 2024. Περίπου το 30% των € 8,07 δισεκατομμύρια ενισχύσεις (σε τρέχουσες τιμές) θα έπρεπε να καταστούν διαθέσιμες το 2021, ενώ το υπόλοιπο 70% θα αποδεσμευόταν τότε το 2022, λένε οι ευρωβουλευτές.
Η Επιτροπή Γεωργίας θέλει να εξασφαλίσει τουλάχιστον το 37% της διαθέσιμης χρηματοδότησης ανάκτησης για δράσεις που σχετίζονται με το περιβάλλον και το κλίμα. Τουλάχιστον το 55% του ταμείου ανάκαμψης θα πρέπει να υποστηρίζει προγράμματα Νέων Αγροτών και τις επενδύσεις σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις που συμβάλλουν σε μια ανθεκτική, βιώσιμη και ψηφιακή οικονομική ανάκαμψη σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, λένε οι ευρωβουλευτές.
Υψηλότερη συγχρηματοδότηση και συνεισφορές της ΕΕ
Η ΕΕ πρέπει να χρηματοδοτήσει το 90% των επιλέξιμων μέτρων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, επιμένουν οι ευρωβουλευτές. Οι επενδύσεις από αγρότες και μεταποιητές τροφίμων που συμβάλλουν στη βιώσιμη και ψηφιακή οικονομική ανάκαμψη θα μπορούσαν να συγχρηματοδοτηθούν από την ΕΕ συνολικά στο 80% (από 40%). Αυτό θα αυξηθεί έως και 90% σε λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές (από 50%) και σε εξόχως απόκεντρες περιοχές, σε μικρότερα νησιά του Αιγαίου και σε ορισμένες περιοχές στην Κροατία (από 75%).
Οι ευρωβουλευτές θέλουν επίσης να αυξήσουν το μέγιστο επίπεδο στήριξης που παρέχει το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) στην παραγωγή τροφίμων που καλύπτεται από συστήματα ποιότητας της ΕΕ από 3.000 ευρώ σε 5.000 ευρώ ανά εκμετάλλευση ετησίως. Το ανώτατο όριο για την ενίσχυση εκκίνησης επιχειρήσεων από το ΕΓΤΑΑ για τους νέους αγρότες πρέπει να αυξηθεί από 70.000 ευρώ σε 100.000 ευρώ, προσθέτουν.
Η επιτροπή αύξησε επίσης το μέγιστο επίπεδο στήριξης του ΕΓΤΑΑ για την ασφάλιση καλλιεργειών, ζώων και φυτών, τα αμοιβαία κεφάλαια για δυσμενή κλιματολογικά συμβάντα και ζωικές και φυτικές ασθένειες και το εργαλείο σταθεροποίησης εισοδήματος από 70% σε 80% του κόστους.
«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει δείξει για άλλη μια φορά ότι μπορεί να ανταποκριθεί στις πραγματικές ανάγκες και ζητά υποστήριξη από τους πολίτες μας, τις αγροτικές κοινότητες και τους αγρότες μας και τους παραγωγούς τροφίμων. Θέλουμε η χρηματοδότηση ανάκαμψης της ΕΕ να αυξήσει την ανθεκτικότητα, τη βιωσιμότητα και την ψηφιοποίηση του τομέα και όχι μόνο να χρηματοδοτήσει τις επιχειρηματικές λύσεις ως συνήθως. Με αυτόν τον τρόπο, δείχνουμε συγκεκριμένη αλληλεγγύη στην ΕΕ με έναν τομέα που, ακόμη και στις πιο σκοτεινές μέρες της πανδημίας COVID-19, δεν έχει απογοητεύσει ποτέ τους πολίτες της ΕΕ », δήλωσε ο εισηγητής Paolo De Castro.
Επόμενα βήματα
Το κείμενο σχετικά με το μέσο ανάκαμψης της ΕΕ επόμενης γενιάς, το οποίο εγκρίθηκε στην Επιτροπή Γεωργίας με 46 ψήφους υπέρ και καμία κατά και δύο αποχές, θα πρέπει τώρα να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με το Συμβούλιο. Οι νέοι κανόνες πρέπει στη συνέχεια να ενσωματωθούν στον μεταβατικό κανονισμό της ΚΑΠ.
Πηγή: agronews.gr