Με τους διοικητικούς ελέγχους να συνεχίζονται προκειµένου να αρχίσουν από τον επόµενο µήνα οι διορθωτικές πιστώσεις τόσο για την ενιαία ενίσχυση όσο και για τα προγράµµατα, το βάρος των πληρωµών -όπως κάθε χρόνο τέτοια περίοδο- πέφτει στις συνδεδεµένες ενισχύσεις.

Κατά τα γνωστά, το ενδιαφέρον εντείνεται στις εκτατικές καλλιέργειες και ειδικότερα στο σκληρό σιτάρι και το βαµβάκι, καθώς αφορούν το µεγαλύτερο πλήθος του αγροτικού κόσµου αλλά και τα περισσότερα χρήµατα. Ειδικότερα, για το σκληρό σιτάρι, η πληρωµή της συνδεδεµένης του οποίου εντάσσεται στο πρώτο πακέτο κάθε χρόνο (µαζί µε πρωτεϊνούχα και σανοδοτικά ψυχανθή, όσπρια, ενδεχοµένως καρπούς χωρίς κέλυφος και µήλα) και τοποθετείται µετά τα µέσα Φεβρουαρίου, οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για µειωµένη ενίσχυση. Βάσει των στρεµµάτων που καλλιεργήθηκαν µε σκληρό σιτάρι µέσα στο 2020 και υπολογίζονται κατά 10 µε 15% περισσότερα από τα 1.450.000 στρέµµατα του 2019, µε βάσει τον προϋπολογισµό του έτους στα 11,743 εκατ. ευρώ, οι παραγωγοί θα πρέπει να περιµένουν ενίσχυση σχεδόν ένα ευρώ κάτω από τα περσινά, γύρω στα 7 ευρώ το στρέµµα. Αντίστοιχα, όσον αφορά την ειδική ενίσχυση στο βαµβάκι, µε εξαίρεση τον νοµό Έβρου όπου υπήρχε σηµαντική µείωση καλλιεργούµενων εκτάσεων, πανελλαδικά τα στρέµµατα παραµένουν σχεδόν αµετάβλητα περίπου στα 2,76 εκατ. Αυτό σηµαίνει ότι οι βαµβακοπαραγωγοί για το 2020 θα δουν µια αύξηση της τάξης των 3,5 ευρώ το στρέµµα στην ειδική ενίσχυση, η οποία αναµένεται να προσεγγίζει τα 67 ευρώ το στρέµµα από τα 64,249 ευρώ το στρέµµα του 2019.

Άγνωστο τι θα γίνει µε τη γραµµική µείωση επί της βασικής του 2020
Εν τω µεταξύ, αυτό το διάστηµα προχωρούν και οι διοικητικοί έλεγχοι για τα δεσµευµένα αγροτεµάχια σχετικά µε το Εθνικό Απόθεµα, µε τους ιδιοκτήτες παραγωγούς να καλούνται να προσκοµίσουν τα απαραίτητα έγγραφα που θα αποδεικνύουν την ιδιοκτησία την οποία έχουν δηλώσει. Αν εγκριθούν και δεν απορριφθούν, θα µπουν στην πρώτη διορθωτική πληρωµή του έτους, τον επόµενο µήνα.

Επί του θέµατος και µε αφορµή το σάλο που έγινε µε την κουτσουρεµένη εξόφληση της βασικής ενίσχυσης τον ∆εκέµβριο, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Φάνης Παππάς διευκρινίζει στον αναπληρωτή γραµµατέα της ΚΟ της Ν∆ και βουλευτή Λάρισας Χρήστο Κέλλα ότι «το 2,9% που αφορά τη δηµοσιονοµική πειθαρχίας που παρακρατήθηκε, θα επιστραφεί στους παραγωγούς, όπως και το 3%, µετά την ολοκλήρωση των ειδικών ελέγχων». Όσον αφορά το υπόλοιπο 2,6% που δεν καταβλήθηκε στους δικαιούχους της ενιαίας ενίσχυσης, «αυτό οφείλεται στη γραµµική µείωση που εφαρµόστηκε λόγω αύξησης του Εθνικού Αποθέµατος, όπως ορίζει η κοινοτική απόφαση» εξήγησε ο πρόεδρος του φορέα χωρίς να κάνει λόγο για επιστροφή χρηµάτων στους αγρότες.

Εµπλοκή µε τις ενστάσεις εξισωτικής
Κλειστό µέχρι νεοτέρας παραµένει το σύστηµα για την υποβολή των ενστάσεων επί του Μέτρου 13 «Ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά µειονεκτήµατα» του έτους 2020, σύµφωνα µε ενηµέρωση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ (τουλάχιστον µέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραµµές). Αιτία, τεχνικά προβλήµατα στο πληροφοριακό σύστηµα για την υποβολή ενδικοφανών προσφυγών πληρωµής της εξισωτικής του 2020. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα ενηµερώσει τους ενδιαφερόµενους µε νέα ανακοίνωση για τον ορισµό καινούργιας ηµεροµηνίας έναρξης και λήξης υποβολής ενδικοφανών προσφυγών πληρωµής.

Την επόµενη εβδοµάδα εξόφληση Ιανού και περσινές αποζηµιώσεις
Μέχρι το τέλος της επόµενης εβδοµάδας προγραµµατίζεται από τον ΕΛΓΑ να έχουν εξοφληθεί όσοι Θεσσαλοί αγρότες επλήγησαν από τη θεοµηνία Ιανός και δεν έλαβαν προκαταβολή αποζηµιώσεων, µετά το πρόβληµα που δηµιουργήθηκε λόγω του δορυφόρου. Στην ίδια πληρωµή, σύµφωνα µε τις πληροφορίες, και µια ακόµα παρτίδα για ζηµιές της περσινής χρονιάς.

Πηγή: agronews.gr