Tην αντίθεση τους επί της πρόθεσης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να συνεχιστεί και το 2021, το ίδιο μοντέλο καταμερισμού των ενισχύσεων στη λογική να μη θιγούν «για ακόμα μία χρονιά όσοι παίρνουν αέρα λεφτά», εκφράζουν με επιστολή τους οι κτηνοτρόφοι Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.

Στην επιστολή των Κτηνοτροφικών Συλλόγων ΑΜΘ, με αποδέκτες την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, περιγράφεται ένα στρεβλό μοντέλο που ακολουθήθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ (ιστορικό μοντέλο) και μετέπειτα από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (επιλέξιμα βοσκοτόπια), που έχουν οδηγήσει όπως υποστηρίζουν σε κτηνοτρόφους «πολλών ταχυτήτων», ανισομερείς ενισχύσεις, ζημιωθέντες, και σε «αετονύχηδες».

Ως εκ τούτου, αποστέλλουν τις παρατηρήσεις τους, σχετικά με τον καταμερισμό των άμεσων ενισχύσεων της για τη μεταβατική περίοδο 2021-2022 και για την περίοδο εφαρμογής της νέας ΚΑΠ 2023-2027, βάσει των οποίων δικαιούχοι βασικής ενίσχυσης-πρασίνισμα πρέπει να είναι:

– Μόνο οι κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφοι και αγρότες, δηλαδή αυτοί που το γεωργικό τους εισόδημα υπερβαίνει το εξωγεωργικό.

– Διατήρηση των τριών περιφερειών ενισχύσεων δηλαδή, βοσκοτόπων, αρόσιμων, μονίμων καλλιεργειών.

– Ένταξη στο σύστημα των επιλέξιμων βοσκοτόπων επιπλέον εκτάσεων, στις χωρικές ενότητες που αυτές χρειάζονται, ώστε η πυκνότητα βόσκησης, βάση της οποίας υπολογίζονται τα επιλέξιμα στρέμματα βοσκοτόπων, να είναι κοινή, για ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια. Εξαίρεση πρέπει να αποτελούν, οι παραμεθόριες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, για λόγους δημογραφικούς και αυξημένου κόστους παραγωγής και τα νησιά για τους ίδιους λόγους αλλά λόγω και των ξηροθερμικών συνθηκών που τα επηρεάζουν, γι’ αυτό πρέπει να έχουν 10% χαμηλότερη πυκνότητα βόσκησης από την υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα .

– Το ύψος της ενίσχυσης ανά στρέμμα θα υπολογίζεται σε ετήσια βάση, διαιρώντας το ποσό χρηματοδότησης που αντιστοιχεί στην κάθε περιφέρεια ενίσχυσης, με τα αντίστοιχα επιλέξιμα στρέμματα που δηλώθηκαν, για το έτος ενίσχυσης.

– Στις σταυλισμένες μονάδες που δε χρησιμοποιούν βοσκότοπο, πρέπει να δίνεται ειδική ενίσχυση, που να υπολογίζεται με βάση το ζωικό τους κεφάλαιο. Το ύψος αυτής της ειδικής ενίσχυσης, δεν πρέπει να υπολείπεται της αντίστοιχης που δίνεται βάση βοσκοτόπων, σε εκμεταλλεύσεις με το ίδιο ζωικό κεφάλαιο.

– Οι νέοι και νεοεισερχόμενοι πρέπει να ενισχύονται για τα 5 πρώτα έτη από την είσοδό τους, με αύξηση του ποσού ενίσχυσης ανά στρέμμα κατά 30%, με ετήσιους επιτόπιους ελέγχους από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε όλους, για αυτά τα έτη.

– Το ανώτερο ποσό ενίσχυσης ανά εκμετάλλευση δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ.

– Δεν πρέπει να ενεργοποιούνται ενισχύσεις βοσκοτόπων, δημοσίων και ιδιωτικών, χωρίς το αντίστοιχο ζωικό κεφάλαιο, εκτός περιπτώσεων ανωτέρας βίας που αφορούν απώλειες από, ζωονόσους, άγρια ζώα, καιρικά φαινόμενα, κλοπή.

– Κάθε περιβαλλοντική δέσμευση κι ενίσχυση, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη, το είδος και το μέγεθος, της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης και την περιοχή που αυτή δραστηριοποιείται.

Αναλυτικά η επιστολή των Κτηνοτροφικών Συλλόγων ΑΜΘ ΕΔΩ

Πηγή: agronews.gr