Από 35.000 έως 40.000 ευρώ κυμαίνεται η ενίσχυση στην πρόσκληση των Νέων Αγροτών που βγήκε επίσημα σε διαβούλευση, με το ποσό που προβλέπεται για αυτήν να εκτιμάται κοντά στα 350 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Παράλληλα, αυξάνεται η περίοδος δεσμεύσεων στα 7 χρόνια, ενώ αυξάνεται και το κατώφλι ένταξης στα 14.000 ευρώ Τυπικής Απόδοσης (ήταν 8.000 ευρώ). Σημειώνεται πως οι δικαιούχοι πρέπει να αποκτήσουν την ιδιότητα του επαγγελματία γεωργού και να τη διατηρήσουν τουλάχιστον για μία τριετία από την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού τους σχεδίου, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να υπαχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και να παραμείνουν σε αυτό για μία τριετία από την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού τους σχεδίου. Η διαβούλευση θα παραμείνει ανοικτή έως τις 15 Μαρτίου.
Ειδικότερα, οι σημαντικότερες αλλαγές της νέας προκήρυξης διαμορφώνονται ως εξής:
- Το μέγεθος της γεωργικής τους εκμετάλλευσης, που θα δηλωθεί στο ΟΣΔΕ του έτους 2021, εκπεφρασμένο ως τυπική απόδοση, πρέπει να είναι από 14.000 έως 100.000 ευρώ.
- Το ποσό της ενίσχυσης δεν συνδέεται με συγκεκριμένες δαπάνες και, ανάλογα με τον τόπο μόνιμης κατοικίας και την παραγωγική κατεύθυνση της εκμετάλλευσης κυμαίνεται από 35.000 έως 40.000 ευρώ. Η ενίσχυση καταβάλλεται σε δύο δόσεις. Η πρώτη δόση, η οποία καταβάλλεται με την ένταξη του δικαιούχου στο μέτρο, αφορά το 70% του συνολικού ποσού ενίσχυσης ενώ η δεύτερη δόση καταβάλλεται κατά την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου.
- Για πρώτη φορά, η πρόσκληση του υπομέτρου 6.1 θα συμπέσει χρονικά με την πρόσκληση των σχεδίων βελτίωσης (μέτρο 4.1) με σκοπό να δοθεί η δυνατότητα πρόσβασης σε επιπλέον χρηματοδότηση για την απόκτηση σύγχρονου εξοπλισμού από τους Νέους Αγρότες. Συνεπώς, στην πρόσκληση των σχεδίων βελτίωσης θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στήριξης και όσοι θα έχουν υποβάλει αίτηση στήριξης στην πρόσκληση του 6.1. Ωστόσο για να ενταχθούν στο 4.1 πρέπει απαραίτητα να εγκριθούν στο 6.1 και βέβαια να έχουν συγκεντρώσει και την απαραίτητη βαθμολογία για το 4.1.
- Οι δικαιούχοι πρέπει να αποκτήσουν την ιδιότητα του επαγγελματία γεωργού και να τη διατηρήσουν τουλάχιστον για μία τριετία από την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού τους σχεδίου, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να υπαχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και να παραμείνουν σε αυτό για μία τριετία από την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού τους σχεδίου. Συνεπώς, οι ωφελούμενοι θα πρέπει να διατηρήσουν συνολικά την ιδιότητα του επαγγελματία αγρότη για επτά έτη.
- Στην συγκεκριμένη πρόσκληση και με τις ανωτέρω προϋποθέσεις, θα συγχωνευτεί η πρόσκληση για τους δικαιούχους των Περιφερειακών Ενοτήτων Κοζάνης και Φλώρινας.
Η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει:
Σε διαβούλευση η προδημοσίευση για τους Νέους Αγρότες με συνολική δαπάνη πάνω από τα 350 εκατ. ευρώ
Την έναρξη δημόσιας διαβούλευσης για την προδημοσίευση του Μέτρου που αφορά στους Νέους Αγρότες, ανακοίνωσαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός και ο υφυπουργός Γιάννης Οικονόμου.
Το μέγεθος της δημόσιας δαπάνης είναι διπλάσιο από την προηγούμενη πρόσκληση και εκτιμάται ότι θα κινηθεί πάνω από τα 350 εκατ. ευρώ., ενώ οι ωφελούμενοι θα λάβουν ως ενίσχυση 35.000 ευρώ – ποσό διπλάσιο από τη προηγούμενη φορά που εφαρμόσθηκε το Μέτρο.
Το πρωί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λιβανός, συνοδευόμενος από τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Γιάννη Οικονόμου και τον ΓΓ Γιώργο Στρατάκο, επισκέφθηκαν αγρόκτημα στο Μαραθώνα στο οποίο καλλιεργούνται κηπευτικά.
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ συζήτησε με αγρότες της περιοχής τα προβλήματα που τους απασχολούν και τις προοπτικές του πρωτογενούς τομέα στην οικονομία της χώρας. Μάλιστα ορισμένοι εκ των καλλιεργητών είχαν μετάσχει στην προηγούμενη εφαρμογή του Μέτρου για Νέους Αγρότες και ανέφεραν στον κ. Λιβανό τις εμπειρίες τους και τις προτάσεις τους για βελτίωσή του.
Τι προβλέπει το Μέτρο για τους Νέους Αγρότες
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων / Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων ανακοινώνει, ότι το φθινόπωρο του τρέχοντος…
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ