Επιδότηση όλων των κτηνοτρόφων για αγορά ζωοτροφών με ένα κονδύλι ύψους 25 εκατ. ευρώ το οποίο λιμνάζει και προέρχεται από το Μέτρο 14 – Ευζωία των Ζώων συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ, εξετάζεται με πρωτοβουλία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σίμου Κεδίκογλου και αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το πρωί στο Μαξίμου.

Η συνάντηση αφορούσε μια πρώτη συνεδρίαση της «τεχνικής επιτροπής» η οποία διερευνά τα θέματα που έχουν προκύψει με την κατανομή των βοσκοτόπων και την ΚΥΑ η οποία προβλέπει οριζόντιες και κάθετες μειώσεις στα ποσά των ενισχύσεων.

Επ’ αυτού μάλιστα η βασική πρόταση που έγινε, προβλέπει έκτακτο ειδικό έλεγχο όλων των ΑΦΜ που «πατάνε» σε ενοικιαζόμενη «ιδιωτική γη» με έκταση μεγαλύτερη των 100 στρεμμάτων. Το κλίμα στη συνάντηση πάντως δεν φαίνεται να βοηθάει τα γνωστά κυκλώματα που καταστρατηγώντας τους ισχύοντες κανόνες νέμονται τις δημόσιες εκτάσεις (βοσκοτόπια) και τις ενισχύσεις από το Εθνικό Απόθεμα, χωρίς φυσικά να διαθέτουν ζωικό κεφάλαιο.

Ειδικότερα για το κονδύλι των 25 εκατ. ευρώ για επιδότηση ζωοτροφών, οι πληροφορίες θέλουν το υπουργείο να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο αξιοποίησης των πόρων που υπάρχουν στο Μέτρο 14 για την Ευζωία των Ζώων και την διάθεση του 50% αυτών για την έκτακτη ενίσχυση των κτηνοτρόφων που αυτό τον καιρό αντιμετωπίζουν τεράστιο θέμα με τις αυξήσεις στα κόστη των ζωοτροφών.
Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της προβληματικής πληρωμής του τσεκ που έθεσε η Επιτροπή, ο βασικός άξονας των απαιτήσεων περιστρέφεται γύρω ένα σημείο επτά θέσεων στα οποία εστιάζει ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ):

• Κατάργηση της αναδρομικότητας της συγκεκριμένης ΚΥΑ.
• Αντιστοίχηση ΑΤΑΚ αγροτεμαχίων με ΑΑΔΕ. Η προϋπόθεση για δήλωση του ΑΤΑΚ των αγροτεμαχίων ή των βοσκοτόπων, παρ΄όλο ότι είναι σωστή, χρήζει πολλών διευκρινήσεων για άρση αδικιών και περιορισμό σημαντικών προβλημάτων. Προτείνεται στην φάση αυτή να γίνεται ο έλεγχος στα ΑΦΜ των παραγωγών με βάση τα δηλούμενα στο Ε9 αγροτεμαχίων, με όριο απόκλισης έως 3 στρέμματα.
• Σταθεροποίηση του Γεωγραφικού Υπόβαθρου και όχι συνεχείς τροποποιήσεις του μετά την υποβολή των Δηλώσεων των παραγωγών, που δημιουργεί τεράστια προβλήματα πολλαπλών διορθώσεων και αδικιών.
• Έλεγχος των ιδιωτικών βοσκοτόπων και ιδιαίτερα των μεγάλων δηλούμενων εκτάσεων ακόμα και σε περιοχές ιδιαίτερα απομακρυσμένες από την έδρα της αγροτικής και κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης.
• Εκτάσεις Natura και βιολογικά καλλιεργούμενες εκτάσεις. Αρκετοί παραγωγοί που έχουν μονοετείς καλλιέργειες (κτηνοτροφικές ζωοτροφές) σε περιοχές Natura, είδαν τα αγροτεμάχια αυτά να μηδενίζονται, με αποτέλεσμα να δέχονται ποινές στην προκαταβολή και ενδεχομένως στην εκκαθάριση της Ενιαίας Ενίσχυσης. Πολλοί παραγωγοί από αυτούς είναι δικαιούχοι του μέτρου 11 της βιολογικής καλλιέργειας και πληρώνονται από αυτά για τις καλλιέργειες αυτές, ενδεχομένως εγκρίθηκαν, βαθμολογήθηκαν το 2017 ή το 2019 όταν έκαναν την αίτηση ένταξης, επειδή είχαν τα αγροτεμάχια αυτά σε περιοχή Natura και τώρα δέχονται ποινές.
• Η τροποποίηση που έγινε με την νέα ΚΥΑ έναντι της προηγούμενης και αφορά την μείωση των βοσκοτόπων σε αμνοερίφια μικρότερα του έτους, κατά 2/3 σε σχέση με τα άνω του έτους, δημιουργεί προβλήματα στους νέους κτηνοτρόφους που ενώ είχαν κάνει τις δηλώσεις τους ΟΣΔΕ με βάση την προηγούμενη, τώρα με την νέα ΚΥΑ απεντάσονται από την επιδότηση και ουσιαστικά εκεί που θα έπρεπε να δοθούν περισσότερα κίνητρα, τώρα καταστρέφονται. Ζητάμε η απόδοση βοσκοτόπων μειωμένη, να δίνεται στα ζώα που είναι κάτω των 3 μηνών.
• Τα 67 εκατομμύρια ευρώ, των λιγότερων εκτιμώμενων επιδοτήσεων θα πρέπει να κατανεμηθούν στους νέους κτηνοτρόφους, ακόμα και στους παλαιούς «νέους» που εντάχθηκαν από το 2009 και παραμένουν με τα ίδια δικαιώματα, παρά την σημαντική αύξηση του ζωϊκού τους κεφαλαίου.

Το μεσημέρι της Τετάρτης 10 Νοεμβρίου, είναι προγραμματισμένη μια δεύτερη συνάντηση της επιτροπής στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, παρουσία του υπουργού, Σπήλιου Λιβανού.

Η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει:

Συνεχίζεται ο διάλογος στο ΥΠΑΑΤ

Συνεχίσθηκε σήμερα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο διάλογος που είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα, μεταξύ του υπουργείου και παραγωγών για την εφαρμογή των νέων αποφάσεων για τον τρόπο καταβολής των ενωσιακών ενισχύσεων.

Στη σύσκεψη μετείχαν εκπρόσωποι αγροτών, τεχνικοί σύμβουλοι από τα ΚΥΔ των τεσσάρων νομών της Κρήτης, και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων (ΣΕΚ), Παναγιώτη Πεβερέτος.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου, ο οποίος προήδρευσε της σύσκεψης, είπε προς τους εκπροσώπους των αγροτών ότι μόνο μέσα από το διάλογο μπορεί να βρεθούν λύσεις.

Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης η ΓΓ του ΥπΑΑΤ κ. Χριστιάνα Καλογήρου και ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Δημ. Μελάς.

Πηγή:www.agronews.gr