Από 8 Φεβρουαρίου οι αγρότες θα μπορούν να υποβάλουν αίτημα για ενεργοποίησης της κάρτας του αγρότη στην Τράπεζα Πειραιώς, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, τις οποίες μένει να επιβεβαιώσει και η ίδια η Τράπεζα, με τη διαδικασία να τρέχει βάσει των περσινών δηλώσεων ΟΣΔΕ.

Σημειώνεται ότι άγνωστος παραμένει ο τρόπος με τον οποίο θα κινηθούν οι υπόλοιπες τράπεζες, όσο ακόμα δεν φαίνεται στον ορίζοντα και η ενεργοποίηση της βάσης του ΟΣΔΕ ώστε να υποδεχτεί τις φετινές δηλώσεις των αγροτών, έτους 2022.

Για την δυνατότητα υποβολής αιτήματος ενεργοποίησης της Κάρτας του Αγρότη την προσεχή Τρίτη μιλά σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ο Σπήλιος Λιβανός, με τον υπουργό να προσφεύγει για ακόμα μια φορά σε επικοινωνιακά τεχνάσματα, όπως σχολίασαν αρκετοί άνθρωποι της αγοράς. Συγκεκριμένα, ο κ. Λιβανός υποστηρίζει στις δηλώσεις του ότι η επίσπευση της ημερομηνίας έκδοσης της κάρτας του αγρότη γίνεται «προκειμένου να αντιμετωπίσει (σ.σ. εννοεί η κάρτα) τα οξυμένα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί λόγω της πανδημίας και της οικονομικής δυσπραγίας που επιφέρουν στον αγροτικό κόσμο τα αυξημένα κόστη παραγωγής…»

Η βασική κριτική που ασκείται έχει να κάνει με το γεγονός ότι αντίστοιχες προσπάθειες έγιναν και τις προηγούμενες δύο χρονιές, με αρκετούς παραγωγούς ωστόσο να μην καταφέρνουν να εξασφαλίσουν επαρκή και έγκαιρη χρηματοδότηση εξαιτίας της έλλειψης των δηλώσεων ΟΣΔΕ. Υπενθυμίζεται ότι το 2021, εξαιτίας της τότε δικαστικής εμπλοκής για τη διαχείριση του ΟΣΔΕ, οι αιτήσεις άνοιξαν Απρίλιο. Τότε επιλέχθηκε η οδός της αξιοποίησης των δηλώσεων του προηγούμενου έτους, εν είδη παράκαμψης του ζητήματος που κρατούσε σε ομηρία τους αγρότες οι οποίοι προσπαθούσαν να σχεδιάσουν την επόμενη ημέρα. Η επιλογή αυτή ωστόσο δεν έλυσε ολοκληρωτικά το πρόβλημα, καθώς αφενός δεν ίσχυσε για όλες τις τράπεζες, αφετέρου και εκεί όπου ίσχυσε, τα πιστωτικά όρια δεν ήταν ίδια με αυτά που προβλέπονται υπό ομαλές συνθήκες και με βάση την πραγματική δραστηριότητα των αγροτών.

Ακόμα και σε περίπτωση που αυτήν τη φορά η διαδικασία λειτουργήσει πιο ομαλά, δηλαδή οι όροι χρηματοδότησης και τα πιστοληπτικά όρια διαμορφωθούν ωσάν να είχαν γίνει οι δηλώσεις ΟΣΔΕ, η εν λόγω «διευκόλυνση» δεν ανταποκρίνεται στο αίτημα των παραγωγών για ουσιαστικές παρεμβάσεις στο ζήτημα της αντιμετώπισης του κόστους παραγωγής, όπως θέλει να το προβάλει η πολιτική ηγεσία της Βάθη.

Πηγή:www.agronews.gr