Ανοίγει και από Οκτώβριο η επιστροφή 7% του τζίρου ως ενίσχυση για ζωοτροφές
Επέκταση της επιδότησης των κτηνοτροφικών µονάδων µε 7% επί του τζίρου τριµήνου, για την περίοδο Οκτωβρίου – ∆εκεµβρίου του 2021 προωθούν στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σε µια προσπάθεια να καλύψουν µερίδα του κτηνοτροφικού κόσµου που αποκλείεται από τον αρχικό σχεδιασµό του µέτρου.
Ως γνωστόν, η αρχική εξαγγελία αφορούσε το διάστηµα Ιανουαρίου – Μαρτίου του 2022, µε τις αντιδράσεις των κτηνοτρόφων να είναι αρνητικές τόσο για το µέγεθος της ενίσχυσης, όσο και για το γεγονός ότι αυτή δεν ανταποκρίνεται στον πραγµατικό κύκλο εργασιών των µονάδων τους.
Σε µια πρώτη απόπειρα ανάσχεσης των αρνητικών κριτικών επί της παρέµβασης, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Στύλιος, µε δηµόσιες δηλώσεις του αναφέρθηκε στην προοπτική να δοθεί ανάλογη αναδροµική επιδότηση για το τελευταίο τρίµηνο του 2021.
Ακόµα και έτσι πάντως, αποκλείονται από το µέτρο της ενίσχυσης, συνολικού προϋπολογισµού 30 εκατ. ευρώ αρκετές περιπτώσεις παραγωγών, από όσους δεν τηρούν βιβλία εσόδων εξόδων, µέχρι και εκείνους που κάνουν «σεφτέ» στη χρονιά από τον Απρίλιο και µετά. Παράλληλα, αρκετοί συνεταιρισµένοι αγρότες, ενώ διαθέτουν στον συνεταιρισµό το γάλα από τις µονάδες τους σε τιµές κοντά στα 1,20 ευρώ το κιλό, παραδείγµατος χάριν, αυτήν την περίοδο αυτό που εµφανίζεται στα έσοδα τους είναι προκαταβολές της τάξης των 80 ή 90 λεπτών το κιλό.
Το σύνολο των δικαιούχων να εκτιµάται κοντά στους 70.000 σύµφωνα µε υπολογισµούς του υπουργείου, ενώ το ποσό που θα προκύψει θα πιστωθεί στους λογαριασµούς των κτηνοτρόφων είτε µέσω της ΑΑ∆Ε, είτε µέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ, είτε απευθείας από το υπουργείο, µε σχετική ΚΥΑ που αναµένεται ότι θα εκδοθεί τις επόµενες ηµέρες να ξεκαθαρίζει το τοπίο αναφορικά µε τον τρόπο της πίστωσης.
Νέες µορφές επιδότησης ξεκλειδώνει οµάδα εργασίας της Βάθη
Πρόσφατες δηλώσεις του υφυπουργού Σίµου Κεδίκογλου θέλουν το υπουργείο να εξετάζει και άλλες µορφές επιδότησης των κτηνοτρόφων, µε µια εξ αυτών να αφορά σε µια αντίστοιχη µε το κουπόνι στα λιπάσµατα ενίσχυση, κάτι που ωστόσο µένει να επιβεβαιωθεί και από ανώτερα στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου. Σύµφωνα µε σχετική ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του Σίµου Κεδίκογλου, ο υφυπουργός φέρεται να υποστήριξε χαρακτηριστικά ότι: «Μια άλλη πρόταση που έθεσα στους αρµόδιους της Κοµισιόν, είναι µέσω ειδικών κουπονιών που θα δίνονται στους αγρότες ανάλογα µε τις εκτάσεις που έχουν δηλώσει για καλλιέργεια, µε αυτό τον τρόπο να επιδοτείται η αγορά των λιπασµάτων. Μια αντίστοιχη λύση, αναµένεται να επεκταθεί και στις ζωοτροφές», είπε ο υφυπουργός».
Σε ό,τι αφορά τους µακροπρόθεσµους σχεδιασµούς της Βάθη, ο κ. Κεδίκογλου, σύµφωνα µε την ίδια ανακοίνωση υποστηρίζει ότι «φοβάµαι ότι η ενεργειακή κρίση θα µας απασχολήσει για τα επόµενα χρόνια, στόχος του ΥΠΑΑΤ είναι να γίνουν ενεργειακά αυτόνοµοι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι. Για το σκοπό αυτό, στην ατζέντα του Υπουργείου βρίσκεται το σχέδιο επιδότησης ενός ευρύτερου προγράµµατος εγκατάστασης µικρών φωτοβολταϊκων στις αγροτικές και κτηνοτροφικές µονάδες».
Πηγή: agronews.gr