Τα χέρια για την αγορά τρακτέρ ενόψει των νέων Σχεδίων Βελτίωσης, φαίνεται να έχει ξεκινήσει να δίνει ήδη µερίδα δραστήριων αγροτών σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, µε την προκήρυξη να αναµένεται εντός του Σεπτεµβρίου.

Μάλιστα, η πρόσκληση των 180 εκατ. ευρώ δεν αποκλείεται να αυξηθεί σε πόρους, λόγω της υποαπορρόφησης που αναµένεται σε προγράµµατα όπως η Απονιτροποίηση (ρεπορτάζ σελ. 19), αλλά και από άλλα ΠΑΑ που δεν θα προχωρήσουν. Όσον αφορά ειδικότερα το θεσµικό πλαίσιο του προγράµµατος, η αγορά εκφράζει πάντως την ανησυχία της για το γεγονός ότι στη νέα πρόσκληση µε τον µέχρι σήµερα σχεδιασµό, δεν δύναται να επιδοτηθούν επενδύσεις άνω των 130.000 ευρώ στη φυτική παραγωγή, ποσό µειωµένο κατά 170.000 ευρώ σε σχέση µε την περασµένη προκήρυξη.

Ο λόγος προφανώς είναι η εκτόξευση του κόστους των πρώτων υλών σε σειρά υλικών, από τον χάλυβα µέχρι το ξύλο και τα καλώδια, αλλά και οι αυξήσεις στις τιµές αγροτικού εξοπλισµού όπως τρακτέρ και παρελκόµενα. Ειδικότερα όσον αφορά τα επιλέξιµα κόστη (τιµοκατάλογος εύλογου κόστους) η αγορά στην περασµένη πρόσκληση κινήθηκε πάνω-κάτω µε τον ίδιο κατάλογο του 2010 σε ό,τι αφορά την κατασκευή στάβλων, αµελκτήριων, θερµοκηπίων, αποθηκών κ.λπ.. Προφανώς όµως πλέον, οι αρχές θα πρέπει να προχωρήσουν έγκαιρα στις απαραίτητες διορθώσεις των σχετικών τιµοκαταλόγων, ώστε να ανταποκρίνονται στη νέα πραγµατικότητα.

Αναφορικά τώρα µε τα τρακτέρ εδώ µένει να φανεί πώς θα διαµορφωθεί η κατάσταση. Υπενθυµίζεται πως στην περασµένη πρόσκληση το κόστος που δικαιολογούνταν προς επιδότηση ήταν αυτό της χαµηλότερης προσφοράς που προσκόµιζε ο αγρότης µείον ένα 5% και µέχρι το ποσό των 125.000 ευρώ. Και αυτό, µετά την απόσυρση του γνωστού τιµοκαταλόγου που είχε προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων.

Οι απαιτήσεις για την ένταξη στο πρόγραµµα θα είναι αυξηµένες, όπως έχει γίνει γνωστό από τις διαχειριστικές αρχές κι αυτό θα φανεί κυρίως στην Τυπική Απόδοση ένταξης (εξετάζεται να ανέλθει στα 12.000 ευρώ) και στις απαιτήσεις καινοτοµίας του επενδυτικού σχεδίου. Παράλληλα, όλες οι επενδύσεις θα πρέπει να έχουν προσαρµοσµένο µέγεθος της δυναµικότητας της εκµετάλλευσης (ως ποσοστό της Τυπικής Απόδοσης).

Η ένταση ενίσχυσης δεν αναµένεται να αλλάξει και θα κυµανθεί από 40-80% ανάλογα την Περιφέρεια και τα χαρακτηριστικά του υποψήφιου γεωργού. Το µεγαλύτερο ποσοστό αφορά γεωργούς ηλικίας έως 41 ετών ή δικαιούχους του µέτρου Νέων Αγροτών της περασµένης πενταετίας.

Πηγή:www.agronews.gr

Γιώργος Κοντονής