Μια γενναία προκαταβολή από την επιστροφή στους αγρότες του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου, δροµολογεί η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων για αµέσως µόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής δηλώσεων ΟΣ∆Ε, δηλαδή εντός του Ιουλίου.
Έπειτα και από τις τελευταίες ζυµώσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, την περασµένη Τρίτη 24 Μαΐου στο συµβούλιο των υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες, ξεκαθάρισε το τοπίο γύρω από τα οικονοµικά περιθώρια για ειδικές ενισχύσεις αγροτών λόγω της ενεργειακής κρίσης. Η Κοµισιόν προσυπογράφει τη δυνατότητα αξιοποίησης πόρων της µεταβατικής ΚΑΠ. Έχοντας όλα τα δεδοµένα στο τραπέζι, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προχωρά τώρα στην τελική διαµόρφωση του πλάνου ενισχύσεων, το οποίο ενεργοποιείται αρχής γενοµένης από τον Ιούλιο, αφού η προθεσµία για τις δηλώσεις ΟΣ∆Ε λήγει στις 30 Ιουνίου.
Η εκκαθάριση προγραµµατίζεται για τον ερχόµενο Νοέµβριο
Οι πληροφορίες θέλουν τον υπουργό Γιώργο Γεωργαντά, να καταλήγει στην απόφαση επίσπευσης της επιστροφής του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο, προκειµένου να διευκολυνθεί η ρευστότητα των εκµεταλλεύσεων εν µέσω των θερινών εργασιών στα χωράφια. Για το εν λόγω µέτρο, στα κρατικά ταµεία υπάρχουν 60 εκατ. ευρώ, από εθνικούς πόρους, µεγάλο µέρος των οποίων θα κατανεµηθεί στους δικαιούχους µέσα στο καλοκαίρι.
Η εκκαθάριση προγραµµατίζεται για το Νοέµβριο, χρονικό ορίζοντα τον οποίο έθετε η σχετική τροπολογία για την επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο που ψηφίστηκε τον περασµένο Μάρτιο. Ενδέχεται µαζί µε την εκκαθάριση να υπάρξει και µια συµπληρωµατική πληρωµή, εφόσον τελικά αυξηθεί το αρχικό µπάτζετ των 60 εκατ. ευρώ.
Συγκεκριµένα, πριν από λίγο καιρό, ακουγόταν η πρόθεση της κυβέρνησης να διπλασιάσει το ποσό των 60 εκατ. του ΕΦΚ πετρελαίου µε κοινοτικά κονδύλια. Το ρεπορτάζ των τελευταίων ηµερών, έρχεται να επιβεβαιώσει τη βούληση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Γεωργαντά για κάτι τέτοιο, ωστόσο δεν είναι ακόµα ξεκάθαρο το ποσό που µπορεί να συµπληρωθεί στα 60 εκατ., αφού η Κοµισιόν εισάγει αυστηρές περιβαλλοντικές ρήτρες για τις έκτακτες αγροτικές ενισχύσεις.
Το σενάριο για τα λιπάσµατα
Εν τω µεταξύ, προσωρινό φρένο φαίνεται ότι µπαίνει στην υπόθεση της επιδότησης για αγορά λιπασµάτων. Αν και το πλάνο ενίσχυσης ήταν ήδη διαµορφωµένο από καιρό και µάλιστα σε συνεννόηση µε συντελεστές του κλάδου, φαίνεται ότι η Βάθη αποκτά δεύτερες σκέψεις αναφορικά µε την υλοποίηση του σχεδιασµού. Κι αυτό γιατί, ήδη οι περισσότερες εφαρµογές λίπανσης έχουν γίνει, ενώ η δυναµική της αγοράς στις περιπτώσεις των εκτατικών καλλιεργειών δείχνει ικανή να αποσβέσει την επένδυση των παραγωγών.
Ωστόσο, σύµφωνα µε πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν, δεν αποκλείεται το ενδεχόµενο επανεξέτασης του σχεδίου σε επόµενο χρόνο, είτε το φθινόπωρο, ενόψει των σπορών στα χειµερινά σιτηρά, είτε στις αρχές του 2023 ενόψει των εαρινών σπορών. Φυσικά, κάτι τέτοιο δίνει και µια προεκλογική διάσταση στην υπόθεση της ενίσχυσης στα λιπάσµατα, αφού οι «νέες ηµεροµηνίες» συµπίπτουν µε τα σενάρια πρόωρων εκλογών µέσα στο 4ο τρίµηνο του έτους ή της επίσηµης προεκλογικής περιόδου στις αρχές του επόµενου έτους, σε περίπτωση εξάντλησης της 4ετίας.
Σε κάθε περίπτωση, αν πράγµατι οι διεθνείς τιµές και οι εξελίξεις στην αγορά σιτηρών και βάµβακος δείχνουν ότι µπορούν να εξασφαλίσουν τιµές παραγωγού που ανταποκρίνονται στις ακριβές εισροές, όπως σχολιάζουν αρκετοί παραγωγοί – συνοµιλητές της Agrenda, δεν ισχύει το ίδιο για τις δενδρώδεις καλλιέργειες και ιδίως για την ελαιοκαλλιέργεια (βλ. ρεπορτάζ σελ. 44).
Υπενθυµίζεται τέλος ότι το πλάνο για τα λιπάσµατα, αφορούσε την ενίσχυση µε 12 ευρώ το στρέµµα για τα αροτραία και µε 18 ευρώ το στρέµµα για τις δενδρώδεις. Σε επίπεδο Ευρώπης, µέχρι στιγµής µόνο η Πολωνία έχει προχωρήσει σε ενίσχυση αγροτών για αγορά λιπασµάτων, µε 10 ευρώ το στρέµµα σχεδόν και όριο τα 500 στρέµµατα. Μάλιστα πριν από ένα δεκαήµερο σχεδόν, έλαβε και επίσηµα την έγκριση της Κοµισιόν για την ενίσχυση αυτή, προχωρώντας τώρα στην πίστωση των δικαιούχων µε τα ανάλογα ποσά.
Πηγή:www.agronews.gr