Απώλειες 12% καταγράφει η τιμή βάμβακος κατά την έναρξη των διαπραγματεύσεων στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου, συγκριτικά με τα επίπεδα που διαμόρφωνε η αγορά τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου. Σε αυτήν την εξέλιξη, η ελληνική αγορά αναμένεται να χάσει τα 90 λεπτά στις προπωλήσεις σύσπορου, κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί από τις καινούριες τιμές που θα ανακοινώσουν εντός της ημέρας τα εκκοκκιστήρια.

Η διεθνής τιμή για τα συμβόλαια Δεκεμβρίου 2022, υποχώρησε από τα 117 σεντς η λίμπρα στα 103 σεντς, με δύο απανωτά limit down (υποχρεωτική διακοπή συνεδρίασης μόλις ο δείκτης χάσει 5 σεντς ή 4,62%). Ενδιαφέρον θα έχει η εξέλιξη της 6 Σεπτεμβρίου, αφού η Νέα Υόρκη εχθές (Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου) ήταν κλειστή λόγω αργίας (Labor Day).

Ως εκ τούτου και στην εγχώρια αγορά δεν υπάρχουν νεότερες τιμές, αφού τα εκκοκκιστήρια της χώρας τις διαμορφώνουν βάσει των κλεισιμάτων της Νέας Υόρκης την προηγούμενη ημέρα. Έτσι, τελευταία τιμή για το σύσπορο είναι τα 92 λεπτά το κιλό από τα εκκοκκιστήρια Καραγιώργου, ενώ 85 λεπτά το κιλό ανακοίνωσε ο Μάρκου, μια τιμή περίπου 10 λεπτά κάτω από ό,τι πλήρωνε η αγορά την περασμένη Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου. Αναμένεται ότι οι νέες τιμές της εβδομάδας θα είναι ελαφρά χαμηλότερες, ενώ το γενικό αίσθημα στη διεθνή αγορά δεν αφήνει σημαντικά περιθώρια ανάκαμψης των τιμών τουλάχιστον για τις επόμενες ημέρες.

Αν ήθελε κανείς να εντοπίσει την κατεύθυνση της αγοράς για το προσεχές διάστημα, θα έπρεπε να αξιολογήσει κατά προτεραιότητα το κλίμα στις οικονομικές μητροπόλεις του κόσμου. Την περασμένη Δευτέρα, όλα τα χρηματιστήρια της Ευρώπης βάφτηκαν στα κόκκινα, με τις πιέσεις να είναι έντονα πτωτικές στον απόηχο της ενεργειακής κρίσης μέσα στην οποία εγκλωβίζεται η ΕΕ. Πιέσεις κατέγραψε και η Wall Street την προηγούμενη εβδομάδα. Όλα αυτά έχουν σημασία γιατί αποτυπώνουν την καταναλωτική διάθεση που αναπτύσσεται στις εν λόγω αγορές. Υπό αυτήν την έννοια, ακόμα και το πετρέλαιο σημειώνει απώλειες, με την τιμή του βαρελιού να κινείται στην περιοχή των 85 με 90 δολαρίων, όταν λίγες εβδομάδες νωρίτερα δοκίμασε να ξεπεράσει τα 100 δολάριο το βαρέλι. Κυρίαρχη ερμηνεία για την πτώση αυτή, η εκτιμήσεις για μείωση της ζήτησης λόγω της οικονομικής ύφεσης. Το βαμβάκι δεν θα μπορούσε παρά να ακολουθήσει σε αυτό το πτωτικό κανάλι την πορεία του πετρελαίου.

Από την άλλη, αν κάτι κόβει τη φόρα της πτώσης στην αγορά βάμβακος, αυτό είναι οι προοπτικές της επερχόμενης παραγωγής. Η σοδειά των ΗΠΑ έχει καταγεγραμμένο από το USDA πρόβλημα, το οποίο πλέον δεν αντιστρέφεται. Έντονα προβληματική είναι και η παραγωγή σε Πακιστάν και Ινδία, χώρες με έντονο αντίκτυπο στην κατανάλωση βάμβακος, λόγω της μεγάλης δραστηριότητας που έχει αναπτυχθεί στις χώρες αυτές από τα κλωστήρια. Σε περίπτωση που για κάποιον λόγο οι αγορές αποφασίσουν να αποτιμήσουν με διαφορετικό τρόπο την κατάσταση της οικονομίας και άρα οι ανησυχίες για τη ζήτηση ατονήσουν, τότε η εικόνα τις παραγωγής στις παραπάνω χώρες θα μπορούσε να υποστηρίξει σημαντικά μια νέα ανοδική προσπάθεια στην αγορά βάμβακος.

Πηγή:www.agronews.gr