Τον τρόπο που θα βοηθήσει να πιάσουν τόπο τα 91 εκατ. ευρώ της ενίσχυσης στους κτηνοτρόφους, συνεχίζει να αναζητά ο υπουργός Γιώργος Γεωργαντάς, σε μια προσπάθεια να υποστηριχθούν οι μονάδες που παράγουν, να έχει πραγματική αξία αυτή η ενίσχυση και να δοθεί όσο το δυνατόν νωρίτερα και σε σε κάθε περίπτωση πριν από το τέλος του χρόνου.

Η πρώτη προσέγγιση του θέματος από το υπουργείο λέει ότι από το νέο σύνολο ενίσχυσης ύψους 91 εκατ. ευρώ, 60 θα δοθούν στον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας, 20 στην αγελαδοτροφία και 11 εκατ. ευρώ θα μοιρασθούν σε χοιροτροφία και πτηνοτροφία (αυγών και κρέατος).

Από ‘κει και πέρα, όπως επισημαίνει στο Agronews ο κ. Γεωργαντάς, στόχος του υπουργείου είναι η ενίσχυση να συνδεθεί με τον αριθμό των ζώων και την πραγματική παραγωγή.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση και με βάση τα όσα επιτάσσουν οι κοινοτικοί κανόνες, η ενίσχυση θα κλιμακώνεται βάσει κλάσεων (πχ. από 10 μέχρι 70 ζώα 400 ευρώ, από 70 μέχρι 150 1.100 ευρώ κοκ).

Επ’ αυτού ο υπουργός δεσμεύεται ότι η μέση ενίσχυση για τα μικρά ζώα, δηλαδή για τα αιγοπρόβατα, θα είναι πιθανότητα κάτι παραπάνω από 5 ευρώ το κεφάλι.

Προκειμένου να διευκολυνθεί ο κατ’ εξοχή στόχος που σχετίζεται με την ενίσχυση των πραγματικά παραγωγικών μονάδων, θα υπάρξει συνδυασμός δύο παραμέτρων:

α) Των στοιχείων που προκύπτουν από το Μητρώο Άρτεμις αναφορικά με τον αριθμό ζώων της κάθε εκμετάλλευσης και τις πωλήσεις γάλακτος και κρέατος αυτών και

β) Των στοιχείων τζίρου της προηγούμενης χρονιάς, δηλαδή των στοιχείων βάσει των οποίων έγινε και η προηγούμενη πληρωμή της ειδικής ενίσχυσης (2% επί του τζίρου)

Υπενθυμίζεται ότι στην πιο πρόσφατη τοποθέτησή του επί του θέματος, από το βήμα της γιορτής φέτας της Ελασσόνας ο κ. Γεωργαντάς είχε αναφέρει:

Γεωργαντάς από Ελασσόνα: Η ενίσχυση στους κτηνοτρόφους θα συνδεθεί με τον αριθμό ζώων και την πραγματική παραγωγή

Ξεπερνά, τελικά τα 90 εκατ. ευρώ το ποσό που θα δοθεί ως ενίσχυση στους κτηνοτρόφους προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις στο κόστος παραγωγής, που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς σε ομιλία του στο «Ελασσόνα Forum- Φέτα και Γαστρονομία»και σε επαφές που είχε με εκπροσώπους κτηνοτροφικών συλλόγων «ο βασικός άξονας της στήριξης αυτής είναι η δηλωμένη και στοιχειοθετημένη παραγωγή προϊόντος, δηλαδή γάλακτος και κρέατος, σηματοδοτώντας, οριοθετώντας και τιμώντας τη δουλειά και τον καθημερινό αγώνα των πραγματικών παραγωγών».

Με βάση αυτό το σκεπτικό θα κατανεμηθούν 60 εκατ. στην αιγοπροβατοτροφία, ενώ ανάλογα σημαντικές θα είναι οι ενισχύσεις στη βοοτροφία, στην πτηνοτροφία (κρεατοπαραγωγό και αυγοπαραγωγό) και στη χοιροτροφία.

Ο κ. Γεωργαντάς αναφέρθηκε εκτενώς στα μέτρα στήριξης της κτηνοτροφίας που έχει λάβει η κυβέρνηση από την αρχή του έτους.

Αναφερόμενος στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την αύξηση της τιμής στις ζωοτροφές ο κ. Γεωργαντάς υπενθύμισε ότι ήδη έχουν δοθεί 50 εκατ. ευρώ ως ενίσχυση με βάση το 2% του τζίρου και προέτρεψε τους κτηνοτρόφους να στραφούν στην ιδιοπαραγωγή, ιδιαίτερα τώρα που για την επόμενη περίοδο εντάσσονται στις συνδεδεμένες καλαμπόκι και μαλακό σιτάρι.Πρόσθεσε ότι εξετάζεται να δοθούν κίνητρα προκειμένου να ενισχυθεί η ιδιοπαραγωγή ζωοτροφών και τόνισε για το νέο έτος θα υπάρξει στήριξη αρκετών εκατομμυρίων ευρώ επί πλέον στους παραγωγούς, μέσω των συνδεδεμένων ενισχύσεων.

Σε ό,τι αφορά στη Φέτα, ο κ. Γεωργαντάς επισήμανε ότι το συγκεκριμένο προϊόν στη συνείδηση των καταναλωτών ταυτίζεται με την Ελλάδα και τόνισε ότι οι προοπτικές της στις διεθνείς αγορές είναι ανοδικές. Μέλημα της πολιτείας, όπως είπε, είναι η διασφάλιση του όγκου παραγωγής στο γάλα ώστε να μη υπάρξουν προβλήματα στην παραγωγή της φέτας και αναφέρθηκε στη, εμβληματική και ουσιαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε βάρος της Δανίας για τη Φέτα.

Σε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας κ. Γιάννη Γκουρουμπίνο και μέλη κτηνοτροφικών συνεταιρισμών στο δημαρχείο της Ελασσόνας, ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι η ενίσχυση των κτηνοτρόφων θα γίνει με γρήγορο και δίκαιο τρόπο και ότι θα υπάρχει άμεση σύνδεση του αριθμού των ζώων με την παραγωγή γάλακτος και κρέατος. «Στεκόμαστε δίπλα σε εκείνους που ιδρώνουν στο κοπάδι για να παράγουν γάλα και κρέας, είμαστε στο πλευρό των πραγματικών παραγωγών, γιατί πιστεύουμε στη δουλειά τους και στην προσφορά τους στην εθνική οικονομία», τόνισε ο κ. Γεωργαντάς

Απαντώντας σε κτηνοτρόφους ο κ. Γεωργαντάς είπε ότι θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι για την αποτροπή ελληνοποιήσεων και στο γάλα και στο κρέας και προανήγγειλε νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε το πλαίσιο ελέγχων να γίνει πιο καθαρό και πιο αυστηρό, ώστε να προστατεύονται οι παραγωγοί και τα ελληνικά προϊόντα.

Νωρίτερα ο κ. Γεωργαντάς επισκέφθηκε στον Τύρναβο τον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό και είχε συζήτηση για τα προβλήματα του κλάδου με τον πρόεδρό του κ. Χρ. Τσιτσιρίγκο. Ο Συνεταιρισμός παράγει 72 ετικέτες κρασιών, τσίπουρου και ούζου και είναι ο μεγαλύτερος στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια ο κ. Γεωργαντάς επισκέφθηκε την κτηνοτροφική μονάδα Ζιάκου στην Ελασσόνα και κατόπιν στον δημαρχείο είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο κ. Νίκο Γάτσα, καθώς και με τον Δήμαρχο Αγιάς κ. Αντώνη Γκουντάρα με τον οποίο συζήτησε το πρόβλημα διάθεσης των μήλων της περιοχής μετά την επιβολή capitalcontrolsστην Αίγυπτο.

Μετά την ομιλία του προς τους κτηνοτρόφους, ο κ. Γεωργαντάς επισκέφθηκε περίπτερα στην έκθεση της Ελασσόνας.

Στις επαφές του τον κ. Γεωργαντά συνόδευαν οι βουλευτές Λάρισας της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος, Χρήστος Κέλλας και Στέλλα Μπίζιου.

Πηγή:www.agronews.gr