«Η µεταρρύθµιση ξεκινά τώρα. Και έχει να κάνει µε το νέο τρόπο µε τον οποίο θέλουµε να προσεγγίσουµε την αγροτική παραγωγή στο µέλλον», διαµήνυσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, Γιώργος Γεωργαντάς, προαναγγέλλοντας την ενοποίηση, διαλειτουργικότητα και συµπληρωµατικότητα σε ψηφιακό περιβάλλον όλων των δεδοµένων, που έχουν να κάνουν µε την αγροτική παραγωγή, ως προϋπόθεση και για την άσκηση αποτελεσµατικής αγροτικής πολιτικής.

Μιλώντας σε εκδήλωση για το ψηφιακό µετασχηµατισµό του ΟΠΕΚΕΠΕ που οργανώθηκε στο πλαίσιο της 29ης Agrotica, ο υπουργός ξεκαθάρισε πως η επιτυχηµένη µετάβαση των δηλώσεων ΟΣ∆Ε στο «gov.gr», ήταν µια αυτονόητη, αλλά καθυστερηµένη µεταρρύθµιση.

Μάλιστα συµφώνησε µε την επισήµανση του συντονιστή του πάνελ, Γιάννη Πανάγου, εκδότη και διευθυντή της εφηµερίδας Agrenda, ο οποίος λίγο νωρίτερα είχε σηµειώσει ότι «δεν µπορεί να γίνεται είδηση κάθε φορά ότι πληρώθηκαν οι επιδοτήσεις και να καµαρώνουµε γι’ αυτό. Το ζητούµενο είναι να γίνονται οι πληρωµές και να µην το µαθαίνει κανείς πέρα από τον δικαιούχο», λέγοντας ότι «δεν πρέπει να πανηγυρίζει κανείς για ό,τι έγινε. Πρέπει να σκέφτεται ότι άργησε να γίνει».

Ενοποίηση, συµπληρωµατικότητα και διαλειτουργικότητα στο gov

Ξεδιπλώνοντας το σχεδιασµό του ΥπΑΑΤ σε σχέση µε τις ουσιαστικές µεταρρυθµίσεις στον αγροτικό τοµέα, ο κ. Γεωργαντάς αποκάλυψε πως θα ακολουθήσει η ενοποίηση στο κυβερνητικό νέφος gov.gr., όλων των δεδοµένων που αφορούν την αγροτική παραγωγή, τις εκµεταλλεύσεις, τα µητρώα, τις αποζηµιώσεις, τους ελέγχους, τις εξαγωγές και τα πιστοποιητικά για τη διευκόλυνση των αγροτών και η ενοποίηση αυτή θα συνοδευτεί, παράλληλα, µε τη χρήση ανοικτών δεδοµένων για την τοπική αυτοδιοίκηση, τους φορείς, τις επιχειρήσεις, τους ερευνητές και τους πολίτες.

«∆εν µπορεί να στηθεί καµία αγροτική πολιτική αν δεν έχουµε όλα τα δεδοµένα κάπου και δυστυχώς αυτή τη στιγµή δεν τα έχουµε. Αν τα ψάξεις, είναι διαφορετικά στον ΕΛΓΑ, στον ΟΠΕΚΕΠΕ ή στα µητρώα του υπουργείου ή την ΑΑ∆Ε», τόνισε.

Το αµέσως επόµενο βήµα, σύµφωνα µε τον υπουργό, θα σχετίζεται µε τη συµπληρωµατικότητα και τη συνέργεια αυτών των δεδοµένων, µε τη δηµόσια υποδοµή που θα δηµιουργηθεί για τη χρήση της γεωργίας ακριβείας, ώστε οι Έλληνες αγρότες, παρά τα διαρθρωτικά προβλήµατα και το µικρό µέγεθος των εκµεταλλεύσεών τους, να έχουν πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες ευφυούς γεωργίας που µειώνουν τη σπατάλη νερού, ενέργειας, εφοδίων και τελικά το κόστος παραγωγής. «Η γεωργία ακριβείας είναι το µέλλον. ∆εν µπορεί να µην υπάρχει διαλειτουργικότητα, συνέργεια και συµπληρωµατικότητα µε τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Άρα, τακτοποιούµε εκκρεµότητες του παρελθόντος µε τα µητρώα και λειτουργούµε συµπληρωµατικά σε αυτό που υποχρεωτικά το επόµενο διάστηµα θα γίνει», είπε ο υπουργός.

«Θέλω να αφήσω αποτύπωµα»

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης εστίασε στην ανάγκη να εµπεδωθεί το αίσθηµα της διαφάνειας και της δικαιοσύνης. «Ξέρετε ποιο είναι το σηµαντικότερο από όλα και το αισθάνονται αυτό όσοι έχουν σχέση µε αγρότες; ∆εν υπάρχει χειρότερο πράγµα από κάποιον που δουλεύει στα χωράφια, που έχει τα πρόβατά του να αισθάνονται ότι κάποιοι εκµεταλλεύονται δυνατότητες κι ίσως τελικώς λαµβάνουν περισσότερα από όσα δικαιούνται. Πρέπει να είναι απολύτως ξεκάθαρο και το αίσθηµα της δίκαιης κατανοµής. Θέλω αυτό να εµπεδωθεί σε όλο τον αγροτικό κόσµο. Και αυτό µπορεί να γίνει µόνο µέσα από τον ίδιο τον ΟΠΕΚΕΠΕ», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «στο τέλος αυτής της διαδροµής, της όποιας παρουσίας µου στο ΥπΑΑΤ θέλω να αφήσω ένα αποτύπωµα. Την προσπάθειά µου, να µην αδικηθεί κανένας παραγωγός, αγρότης, κτηνοτρόφος».

Πηγή:www.agronews.gr