Με ανώτερο όριο την αντικειµενική αξία του αγροτεµαχίου (εύλογο κόστος) και όχι το συµβόλαιο µεταξύ των συναλλασόµενων σχεδιάζεται η επιδότηση αγοράς γης που θα είναι δυνατή µέσω των Σχεδίων Βελτίωσης που προκηρύσσονται τον προσεχή ∆εκέµβριο.

Όπως είναι γνωστό, σπανίως η εµπορική αξία συναντά την αντικειµενική οπότε πρόκειται για ένα ζήτηµα που, εφόσον τελικά επιβεβαιωθεί στην πράξη η παραπάνω βούληση, αναµένεται να απασχολήσει το σύνολο όσων πράγµατι ενδιαφέρονται να εντάξουν τη δαπάνη αγορά γης στο φάκελό τους.

Το θέµα µε τα «όµορα»

Παράλληλα, τα αγροτεµάχια που θα µπορούν να αγοραστούν θα πρέπει να είναι «όµορα».Τι σηµαίνει αυτό: Όµορο θεωρείται εκείνο που ακουµπάει το αγροτεµάχιο κατά ελάχιστη πλευρά, δηλαδή δύο χωράφια που τα χωρίζει ένας δρόµος δεν θεωρούνται, νοµικά τουλάχιστον, όµορα. Είναι λοιπόν στην ευχέρεια των διαχειριστικών αρχών να άρουν τέτοιους περιορισµούς στην εφαρµοστική απόφαση, ώστε τέτοιες περιπτώσεις αγροτεµαχίων που τα χωρίζουν λίγα µέτρα να µπορέσουν να θεωρηθούν, τουλάχιστον για τις ανάγκες των Σχεδίων, ως «όµορα» και να επιδοτηθούν από το πρόγραµµα. Αλλιώς γίνεται «δώρον-άδωρον» η πρόβλεψη.

Υπενθυµίζεται πως η αγορά όµορων αγροτεµαχίων όπως έχει γράψει η Agrenda µπορεί να καταλαµβάνει έως και 10% των επιλέξιµων δαπανών. Με αυτό δεδοµένο, εξετάζεται να «κοπεί» ξεχωριστό κονδύλι ύψους 23 εκατ. ευρώ (το 10% των 230 εκατ. ευρώ της πρόσκλησης) το οποίο θα είναι διαθέσιµο µόνο για τέτοιου είδους δαπάνες. ∆εδοµένο είναι ότι θα απαγορεύεται η επιδότηση συναλλαγών που γίνονται µεταξύ συγγενών α’ και β’ βαθµού όπως έχει αναφέρει ο γ.γ Ενωσιακών Πόρων & Υποδοµών, ∆ηµήτρης Παπαγιαννίδης.

∆ιαφορές στη µοριοδότηση σε σχέση µε το 2017

Από εκεί και πέρα, εκτός από τα όµορα αγροτεµάχια και την αγορά οικίσκων εργατών που θα ενταχθούν στο πρόγραµµα ως νέες επιλέξιµες δαπάνες, κάποια άλλη θεαµατική διαφορά σε σχέση µε το Μέτρο του 2017 δεν θα υπάρξει. Όπως έχει γράψει η Agrenda το πιο πιθανό είναι ο ανώτατος προϋπολογισµός φακέλου των Σχεδίων Βελτίωσης για τη φυτική παραγωγή είναι τα 200.000 ευρώ και για τη ζωική τα 300.000 ευρώ. Παράλληλα ο σχεδιασµός που έκανε λόγο περί ανώτατη επιλέξιµη δαπάνη ανά ίππο, δεν προχωράει καθώς θα προέτρεπε τους αγρότες – επενδυτές να επιλέξουν φθηνά µηχανήµατα και ιπποδυνάµεις, οι οποίες θα εξυπηρετούσαν όχι τις ανάγκες της κάθε εκµετάλλευσης, αλλά τους περιορισµούς του εν λόγω προγράµµατος.

Αλλαγές αναµένονται κυρίως ως προς τη µοριοδότηση και τα κριτήρια σχετικά µε την Τυπική Απόδοση που θα λαµβάνει βαθµούς και τις ΑΠΕ.

Πηγή:www.agronews.gr

Γιώργος Κοντονής