Η υποχρέωση παράδοσης τιµολογίων πώλησης στις ζωοτροφές, η ελάχιστη παράδοση κιλών ανά στρέµµα στα όσπρια και τα τιµολόγια για σπόρους στο καλαµπόκι, είναι κάποιες από τις νέες προϋποθέσεις που εισάγονται για τις φετινές συνδεδεµένες ενισχύσεις φυτικής παραγωγής.

Κανόνας για όλες τις συνδεδεμένες του 2023 τα παραστατικά, έξτρα προϋποθέσεις για πριμ σε ζωοτροφές, όσπρια

Τα παραπάνω αναφέρονται στο στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ, ωστόσο µένουν ακόµη οι εφαρµοστικές αποφάσεις οι οποίες θα ξεδιαλύνουν το τοπίο ενόψει και των δηλώσεων ΟΣ∆Ε της άνοιξης. Ενδεικτική είναι η ανακοίνωση της ΕΘΕΑΣ που καλεί τα µέλη της στην περίπτωση των πορτοκαλιών για χυµοποίηση «να πράξουν ακριβώς ό,τι έκαναν και την προηγούµενη περίοδο όσον αφορά τις διαδικασίες και τα παραστατικά παράδοσης», µέχρι το υπουργείο να εκδώσει άµεσα τις αντίστοιχες εφαρµοστικές αποφάσεις.

Γενικότερα οι υποχρεώσεις για τις συνδεδεµένες στη φυτική παραγωγή (βλ. πίνακα) φαίνεται να είναι οι εξής µε βάση το κείµενο της νέας ΚΑΠ:

Κριθάρι, Σιτάρι, Μαλακός Σίτος: Απαιτείται πιστοποιηµένος σπόρος 18 κιλών το στρέµµα και η προσκόµιση ετικέτας («καρτελάκι») και του πρωτότυπου τιµολογίου πώλησης.

Καλαµπόκι: Απαιτούνται τιµολόγια αγοράς για τουλάχιστον 2,5 κιλά σπόρου ανά στρέµµα και η προσκόµιση τιµολογίου αγοράς ή πώλησης του προϊόντος σε µεταποιητική µονάδα. ∆εν απαιτείται η προσκόµιση τιµολογίου αγοράς ή πώλησης για το µέρος της ζωοτροφής που προορίζεται για τα ζώα της εκµετάλλευσής τους, το οποίο θα υπολογίζεται σε συνάρτηση µε τον αριθµό, το είδος και τις διατροφικές απαιτήσεις εκάστου ζώου σε καρπό αραβοσίτου.

Ρύζι: Να παραδίδουν οι παραγωγοί κατ’ ελάχιστο 4 τόνους προϊόντος ανά εκτάριο επιλέξιµης έκτασης και να προσκοµίζουν δελτίο αποστολής και τιµολόγιο αγοράς του προϊόντος.

Βιοµηχανική τοµάτα: Χορήγηση υπό την προϋπόθεση στάγδην άρδευσης στην εκµετάλλευση.

Όσπρια: Εισάγονται για πρώτη φορά απαιτήσεις ελάχιστης παράδοσης: Ρεβύθι 70 κιλά, φακές 40 κιλά, φασόλια µέτρια και χονδρά 100 κιλά, φασόλια γίγαντες και ελέφαντες 150 κιλά/στρµ.

Μήλα: ∆ικαιούχοι της συνδεδεµένης ενίσχυσης για τα µήλα είναι οι ενεργοί γεωργοί που καλλιεργούν σε επιλέξιµες εκτάσεις των περιοχών πιστοποιηµένης καλλιέργειας (δηλαδή των περιοχών στις οποίες καλλιεργούνται τα: «Μήλα Ζαγοράς Πηλίου ΠΟΠ», τα «Μήλα Ντελίσιους Πιλαφά Τριπόλεως ΠΟΠ», το «Μήλο Καστοριάς ΠΓΕ» και το «Φιρίκι Πηλίου ΠΟΠ»).

Ψυχανθή και µηδική: Προϋπόθεση για τη χορήγηση της ενίσχυσης, είναι η προσκόµιση τιµολογίου αγοράς ή πώλησης του προϊόντος, για το µέρος της παραγόµενης ποσότητας πρωτεϊνούχων σανοδοτικών ψυχανθών που παραδίδεται σε µεταποιητική µονάδα ή σε έµπορο/αγοραστή του προϊόντος.

Το 2025 το ζωικό πριµ µόνο µε… συµβουλευτική

Για τις συνδεδεµένες ενισχύσεις στη ζωική παραγωγή, κριτήριο επιλεξιµότητας θα είναι η συµµετοχή των δικαιούχων σε πρόγραµµα παροχής συµβουλευτικής υποστήριξης (AKIS), µετά την 1/1/2025 πλέον των επιµέρους προϋποθέσεων για αιγοπρόβατα και βοοειδή.

Πηγή:www.agronews.gr

Γιώργος Κοντονής