O «στενός κορσές» που βάζει στις επενδύσεις το θεσµικό πλαίσιο των Σχεδίων Βελτίωσης µε τις τρεις προσφορές, τα εύλογα κόστη, τους περιορισµούς στις ιπποδυνάµεις και την αργή αξιολόγηση, φέρνει ξανά στο προσκήνιο το θέµα του Αναπτυξιακού Νόµου.
Σύµφωνα µε το υπουργείο Επενδύσεων επίκειται µία δεύτερη πρόσκληση για το καθεστώς Αγροδιατροφής, και είναι γεγονός πως οι αγκυλώσεις της πρώτης πρόσκλησης (έως 30% του προϋπολογισµού αγροτικός εξοπλισµός και έως 45% ο κτιριακός) µείωσαν το ενδιαφέρον µεγάλης µερίδας αγροτών για ένταξη στο πρόγραµµα. Ωστόσο ο αγροτικός κόσµος εκτιµά ότι προεκλογικά, µπορεί να υπάρξει ευελιξία στο ζήτηµα αυτό και σε συνδυασµό µε την γρήγορη αξιολόγηση που υπόσχεται το καθεστώς, να προτιµήσουν τον Αναπτυξιακό Νόµο σε σχέση µε τα Σχέδια Βελτίωσης του ΠΑΑ. Αξίζει πάντως εδώ να σηµειωθεί πως µέχρι και προ ολίγον µηνών η γενική γραµµατεία Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης έβλεπε αρνητικά αλλαγή στους περιορισµούς των αγροτικών επενδύσεων.
«Η επιλογή της θεσµοθέτησης συγκεκριµένων ορίων συµµετοχής των επιλέξιµων δαπανών στο σύνολο του κόστους του επενδυτικού σχεδίου δεν θεωρείται ότι δυσχεραίνει στην ανάληψη των επιχειρηµατικών πρωτοβουλιών στον πρωτογενή και στην µεταποίηση του πρωτογενούς τοµέα αλλά αντίθετα οδηγεί στο σχεδιασµό και στην υποβολή ολοκληρωµένων προτάσεων, συµβατών µε το ενωσιακό δίκαιο και εντός του πλαισίου του νόµου 4887/2022 και της οικείας Προκήρυξης» είχε απαντήσει συγκεκριµένα ο Ορέστης Καβαλάκης γενικός γραµµατέας Ιδιωτικών Επενδύσεων σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της Ν∆ Λιούπη Αθανάσιου. Στο ίδιο µήκος κύµατος ήταν και η απάντηση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργου Στύλιου ο οποίος παρέπεµψε στα Σχέδια Βελτίωσης όποιον δεν µπορεί να µπει στον Αναπτυξιακό.
Πηγή:www.agronews.gr
Γιώργος Κοντονής