Θέμα χρόνου ήταν η υποχώρηση στις τιμές ενέργειας, με το φυσικό αέριο να βρίσκεται ξανά σε προ – πολέμου επίπεδα, να αποφορτίσει το κλίμα στην αγορά λιπασμάτων, σε μια συνθήκη που επιτρέπει την αποκλιμάκωση από τα ιστορικά υψηλά που διαμορφώθηκαν την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.
Σε ειδικό ρεπορτάζ για την εγχώρια αγορά λιπασμάτων που φιλοξενείται στο περιοδικό Fertilizer Management που κυκλοφορεί το Σάββατο 11 Μαρτίου με την Agrenda, προκύπτει πως οι ανάγκες θρέψης των εαρινών καλλιεργειών θα καλυφθούν με βελτιωμένους οικονομικούς όρους για τους αγρότες. Παράλληλα, από φέτος εισάγεται για πρώτη φορά η διεκδίκηση επιδότησης για παραγωγούς που στο πρόγραμμα λίπανσης και θρέψης του χωραφιού τους χρησιμοποιούν λιπάσματα βραδείας αποδέσμευσης, με παρεμποδιστές ή βιοδιεγέρτες. Η επιδότηση αυτή θα πηγαίνει σε όλα τα επιλέξιμα στρέμματα που έχει στη διάθεση ο παραγωγός (θα φτάνει τα 17 ευρώ το στρέμμα) και όχι μόνο σε όσα διατηρεί δικαιώματα βασικής ενίσχυσης. Δηλαδή ένας παραγωγός που εφαρμόζει σε 200 στρέμματα καλαμποκιού βιοδιεγέρτες και λιπάσματα με παρεμποδιστές θα λάβει 1.500 ευρώ (7,5 ευρώ το στρέμμα), αποδεικνύοντας την εφαρμογή αυτή μέσω ενός ψηφιακού application του οποίου η χρήση θα επιδοτείται με 5 ευρώ το στρέμμα. Η αίτηση ενίσχυσης θα γίνει μέσω του ΟΣΔΕ 2023 καθώς η επιδότηση δίνεται μέσω του καθεστώτος «πρασινίσματος».
Φθηνότερο το λίπασμα
Η φθηνότερη ενέργεια διευκολύνει την υπόθεση των τιμών για τα λιπάσματα σε πολλά επίπεδα. Εκτός του ότι το φυσικό αέριο αποτελεί «βασικό συστατικό» για τα αζωτούχα λιπάσματα, είναι και το καύσιμο με το οποίο λειτουργούν οι μονάδες παραγωγής λιπασμάτων και όταν οι τιμές του εκτοξεύστηκαν σε πρωτόγνωρα επίπεδα την περασμένη άνοιξη και το καλοκαίρι του 2022, αρκετές μονάδες είτε έβαλαν λουκέτο είτε περιόρισαν δραστικά την παραγωγή τους.
Καθώς εξομαλύνεται ο ρυθμός λειτουργίας των μονάδων, εντός της ευρωπαϊκής επικράτειας, όπου σημειώθηκαν και οι περισσότερες περικοπές, είναι λογικό να βελτιωθούν τα θεμελιώδη της αγοράς. Κάτι τέτοιο στρώνει το έδαφος για έναν εξορθολογισμό των τιμών που πληρώνουν οι αγρότες, το οποίο ήδη αποτυπώνεται και στις τιμές παραγωγού, με τα περισσότερα αγροτικά εμπορεύματα να έχουν χάσει τα υψηλά της προηγούμενης άνοιξης.
Ήδη τα πρώτα σημάδια αποκλιμάκωσης στις τιμές λιπασμάτων ήρθαν στις αρχές του έτους, με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, να δείχνουν πως αρκετοί τύποι λιπασμάτων βρίσκονται πλέον σε ένα καθαρά πτωτικό κανάλι. Με την αγορά όμως να έχει υποστεί απανωτά κύματα έντονης μεταβλητότητας, η εναρμόνιση της σημερινής διεθνούς κατάστασης με την εγχώρια αγορά, είναι λογικό να μην έχει ακόμα επέλθει. Η δυσαρμονία έγκειται στις τιμές με τις οποίες αγόρασαν λιπάσματα οι εγχώριοι διακινητές και σε αυτές τις οποίες προσδοκούν οι αγρότες. Το γενικό αίσθημα στην αγορά, θέλει τα λιπάσματα που θα χρειαστούν για τις εαρινές ανάγκες των χειμερινών σιτηρών να μην έχουν αφομοιώσει ακόμα το μέγεθος της διεθνούς αγοράς. Άλλωστε η αγορά δεν λειτουργεί με αυτοματισμούς. Η κατάσταση αναμένεται ότι θα έχει εξομαλυνθεί περισσότερο μέσα στους επόμενους μήνες, με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις, με ορίζοντα τη λίπανση των εαρινών καλλιεργειών.
Σε γενικές γραμμές πάντως, συντηρείται η τάση διόρθωσης στις διεθνείς τιµές λιπασµάτων, µε τις βασικότερες κατηγορίες να προσεγγίζουν πλέον τα επίπεδα που είχαν τον Οκτώβριο του 2021, σε βασικά εµπορικά κέντρα µε παγκόσµιο εκτόπισµα, όπως αυτά της Βόρειας Αµερικής.
Οι τελευταίες µετρήσεις της DTN, εταιρείας παροχής αναλύσεων για σηµαντικούς κλάδους της βιοµηχανίας, δείχνουν ότι η αγορά λιπασµάτων στη Βόρεια Αµερική κατέγραψε πτώση άνω του 10% σε τύπους λιπασµάτων όπως το UAN32 (υγρό λίπασµα µε τρεις µορφές αζώτου σε ποσοστό 32%: Ουρία / αµµωνιακό άζωτο / νιτρικό άζωτο) και το UAN28 (υγρό λίπασµα µε τρεις µορφές αζώτου σε ποσοστό 28%: Ουρία, αµµωνιακό άζωτο, νιτρικό άζωτο). Συγκεκριµένα, η τιµή για το UAN32 υποχώρησε στα 583 δολάρια ο τόνος (µείον 13%) ενώ η τιµή για το UAN28 υποχώρησε στα 518 δολάρια.
Οριακή ήταν η υποχώρηση των τιµών στις περιπτώσεις του DAP και του MAP, δυο κατηγοριών λιπασµάτων µε βάση τον φώσφορο, που µπήκαν στον Φεβρουάριο γύρω από τα 847 και τα 862 δολάρια ο τόνος αντίστοιχα.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα δεδοµένα που παρέθεσε πριν από ένα δίμηνο, μελέτη για την αγορά λιπασμάτων τηςΠαγκόσµιας Τράπεζας.
Σύµφωνα µε αυτήν, η αποκλιµάκωση στις τιµές της ουρίας και των αζωτούχων λιπασµάτων είναι σε άµεση συνάρτηση µε τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου και ενέργειας. Τα τελευταία διαθέσιµα στοιχεία της Παγκόσµιας Τράπεζας καταγράφουν την πορεία στις τιµές της ουρίας, η οποία έχοντας πατήσει τα 925 δολάρια ο τόνος τον περασµένο Απρίλιο του 2022, εδώ και µερικές εβδοµάδες διαπραγµατεύεται γύρω από τα 520 δολάρια. Τα επίπεδα αυτά είναι 100 περίπου δολάρια κάτω από τις τιµές που σχηµατίστηκαν το φθινόπωρο του 2021, όταν η ενεργειακή κρίση άρχισε να τίθεται εκτός ελέγχου και να ανατρέπει τα κοστολόγια σε πολλές µονάδες παραγωγής φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Η κατάσταση κλιµακώθηκε µε την έναρξη του πολέµου πριν από 12 περίπου µήνες.
Πηγή:www.agronews.gr