Μόνο µια επιτραπέζια ντοµάτα µε υψηλή διατηρησιµότητα, εντυπωσιακή όψη και γλυκάδα στη γεύση µπορεί να διεκδικήσει υπεραξία, καθώς το τιµολογιακό χάσµα µεταξύ α’ και β’ κατηγορίας βαίνει τα τελευταία χρόνια αυξανόµενο.
Οδηγός ορθών πρακτικών για όψη, γλυκάδα και αντοχή στην επιτραπέζια ντομάτα
Το κυνήγι της ποιότητας µέσω ενός ολοκληρωµένου προγράµµατος θρέψης δηµιουργεί υποθήκη για βελτιστοποίηση των κερδών. Αυτό δεν σηµαίνει πως ο παραγωγός δεν θα πρέπει να έχει µόνιµα στραµµένη την προσοχή του στους καλλιεργητικούς εχθρούς, οι οποίοι, λόγω της εντεινόµενης κλιµατικής αλλαγής απασχολούν όλο και συχνότερα τις ντοµατοφυτείες.
Στο 1,50 ευρώ το Πάσχα η τιμή της ντομάτας
Ασφαλές καταφύγιο για τη θερµοκηπιακή ντοµάτα αποτελούν τα 1,40 – 1,50 ευρώ το κιλό κατά την περίοδο του Πάσχα, τιµή η οποία ικανοποιεί τους παραγωγούς αφήνοντας ένα σεβαστό περιθώριο κέρδους, ευνοεί την ευρεία κατανάλωση κρατώντας τις τιµές λιανικής σε αποδεκτά επίπεδα και δεν δηµιουργεί αρκετά κίνητρα στο εµπόριο να ψαχτεί για µαζικές εισαγωγές από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες. Σύµφωνα µε τα όσα εξηγεί στην Agrenda ο Νίκος Τριανταφυλλόπουλος, υπεύθυνος πωλήσεων στον Αγροτικό Συνεταιρισµό Ανατολή, τις τελευταίες µέρες καταγράφεται µία άνοδο της τιµής παραγωγού στα επίπεδα του 1,20 µε 1,30 ευρώ το κιλό, ενώ µε δύο εβδοµάδες να αποµένουν για το ορθόδοξο Πάσχα, τόσο η ζήτηση όσο και οι τιµές θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία. Η φετινή σεζόν µπορεί να µην έχει ως τώρα ικανοποιήσει ιδιαίτερα τους καλλιεργητές, ωστόσο ένας καλός Απρίλιος είναι αρκετός για να επαναφέρει κάποια χαµόγελα στις τάξεις των παραγωγών στα κρητικά θερµοκήπια, αφού ένα µεγάλο µέρος της ετήσιας προσόδου βγαίνει παραδοσιακά την αµέσως επόµενη περίοδο.
Παρόµοια κατάσταση επικράτησε και πέρυσι, όταν οι τιµές άρχισαν να τσιµπούν µερικά λεπτά κάθε µέρα από το τελευταίο 10ήµερο του Μαρτίου.
Έως την τελευταία ταξιανθία υψηλές οι θρεπτικές ανάγκες
Αυξηµένες και διαφορετικές εν συγκρίσει µε τα υπόλοιπα κηπευτικά (π.χ. µελιτζάνες, πιπεριές) είναι οι απαιτήσεις της ντοµάτας (τόσο θερµοκηπιακής όσο και υπαίθριας) σε λίπανση. Η καλλιέργεια έχει σηµαντικές ανάγκες σε λίπανση -υψηλότερες στην περίπτωση της θερµοκηπιακής καλλιέργειας- για να αποδώσει πλούσια καρποφορία και ζουµερούς, γλυκούς καρπούς. Πρέπει να επισηµανθεί πως οι ντοµατιές είναι εξίσου ευαίσθητες και στο πλεονάζον λίπασµα. Τα συµπτώµατα της υπερβολής στο άζωτο περιλαµβάνουν αύξηση της ευαισθησίας στους παθογόνους µικροοργανισµούς, µείωση της παραγωγής λόγω παράτασης της άνθισης, οψίµιση της ωρίµανσης και επιπλέον µαλάκωµα των καρπών.
Ο βιολογικός κύκλος της καλλιέργειας διακρίνεται σε 4 περιόδους µε διαφορετικές ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά. Κατά την πρώτη περίοδο, από τη φύτευση µέχρι το δέσιµο του πρώτου σταυρού η συνολική ζήτηση είναι µικρή. Ακολουθεί η περίοδος µετά και µέχρι τον σχηµατισµό της τελευταίας ταξιανθίας όπου οι ανάγκες για άζωτο, φώσφορο και κάλιο είναι αυξηµένες.
Ακολούθως και µέχρι το 85% της ανάπτυξης, σε περίπου 5 εβδοµάδες, η ζήτηση για κάλιο είναι µικρή, κανονική για τον φωσφόρο και µεγάλη για άζωτο, ασβέστιο και µαγνήσιο. Λίγες βδοµάδες µετά σταµατά η δηµιουργία ξηρής µάζας άρα και η έντονη ζήτηση για θρεπτικά στοιχεία. Μόνο ο φωσφόρος απορροφάται σε λογικά επίπεδα αν και συνήθως προσφέρεται ασβέστιο που ενισχύει τη µετασυλλεκτική διατηρησιµότητα.
Λεπτή ισορροπία για αποφυγή τροφοπενίας
Η ντοµάτα αποτελεί µία ιδιαίτερα καλιόφιλη καλλιέργεια, µε το στοιχείο να παίζει σηµαντικό ρόλο σε πολλές µεταβολικές και καρποδοτικές λειτουργίες του φυτού. Η προσθήκη µεγαλύτερων ποσοτήτων καλίου δίχως όµως υπερβολές βελτιώνει κατά πολύ την ποιότητα, το σχήµα, τη συνεκτικότητα και την οµοιοµορφία στο χρώµα του καρπού. Η έλλειψη του καλίου εµφανίζεται συνήθως µε περιφερειακή χλώρωση και νέκρωση των φύλλων, ξεκινώντας από τα φύλλα της βάσης, ενώ προκαλεί ανοµοιόµορφη εµφάνιση χρώµατος στους ώριµους καρπούς. Η υπερβολική όµως καλιούχος λίπανση συχνά προκαλεί τροφοπενία µαγνησίου στην τοµάτα, λόγω ανταγωνισµού των δύο θρεπτικών στοιχείων.
Χτίσιµο της ντοµατιάς µε άζωτο και φώσφορο
Όσον αφορά τα άλλα δύο θεµελιώδη στοιχεία κάθε προγράµµατος θρέψης, το άζωτο έχει σηµαντική επίδραση στη βλαστική ανάπτυξη και την αγρονοµική απόδοση του φυτού, ενώ ο φώσφορος επηρεάζει δοµικά την καλλιέργεια. Από τη µία βοηθάει στην καλύτερη ανάπτυξη του ριζικού συστήµατος και την οµοιόµορφη ανάπτυξη του χρώµατος του καρπού κατά την ωρίµανση, από την άλλη όµως, τυχόν υπερβολή µε τον φώσφορο προκαλεί ανοµοιόµορφο χρωµατισµό των καρπών και ποιοτική υποβάθµισή τους (αύξηση των κενών χώρων στο εσωτερικό του καρπού, µείωση οξύτητας).
Η έλλειψη φωσφόρου γίνεται εύκολα αντιληπτή στο χωράφι/θερµοκήπιο από τον µωβ χρωµατισµό στην κάτω επιφάνεια των φύλλων. Η χορήγηση των θρεπτικών στοιχείων αζώτου και καλίου πρέπει να επιµερίζεται κατά τη διάρκεια του βλαστικού κύκλου. Επίσης, στην καλλιέργεια υπαίθριας καλλιέργειας ντοµάτας, όλη η ποσότητα του φωσφόρου χορηγείται εφ’ άπαξ στην αρχή της καλλιέργειας µέσω της βασικής λίπανσης.
Πηγή: www.agronews.gr