Η υλοποίηση των κανόνων του Green Deal και Farm to Fork είναι μια νομοτέλεια και η Κομισιόν αναζητά κίνητρα, ενώ ήδη έχει προβλέψει πόρους που θα διευκολύνουν την υλοποίησή του, σύμφωνα με τον επικεφαλής του γραφείου του Επιτρόπου Γεωργίας της ΕΕ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Maciej Golubiewski ο οποίος τοποθετήθηκε επί του θέματος σε σχετική συζήτηση του Forum των Δελφών, το πρωί της Παρασκευής 27 Απριλίου.
«Στην Ελλάδα έχετε πολλά ζητήματα που έχουν να κάνουν με φυσικούς περιορισμούς. Να διασφαλίσουμε ότι είμαστε ευέλικτοι. Το Green Deal αρχικά δεν ήρθε για να απαντήσει σε κάποια κρίση. Πρέπει να υλοποιηθεί προσεκτικά» διευκρίνισε ο ίδιος στο πλαίσιο συζήτησης με τίτλο «Ετοιμότητα για τον αγροτικό μετασχηματισμό» που συντόνισε ο εκδότης και διευθυντής της Agrenda, Γιάννης Πανάγος.
Με όχημα τους συνεταιρισμούς η επόμενη μέρα στον πρωτογενή τομέα
Στην προτεραιότητα που πρέπει να δοθεί στην προαγωγή του συνεργατισμού στην γεωργία και την κτηνοτροφία, προαναγγέλλοντας την σταδιακή συγκέντρωση δυνάμεων μέσα στα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα, συμφώνησαν οι συμμετέχοντες στο τραπέζι της συζήτησης.
«Πρέπει να είμαστε ευαίσθητοι στην υλοποίηση του green deal» ανέφερε αναφορικά με το τοπίο μετάβασης που διαμορφώνεται στον πρωτογενή τομέα, ο Maciej Golubiewski, επικεφαλής του γραφείου Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η farm to fork μπορεί να υλοποιείται με τον καλύτερο τρόπο, «ωστόσο όσο εξετάζουμε την κατάσταση μπορούμε να βελτιστοποιήσουμε την εφαρμογή. Ο αρμόδιος επίτροπος συμμετέχει σε ένα ευρύτερο debate με αφορμή και την επίπτωση του πολέμου στην Ουκρανία στα κράτη – μέλη. Σε κάθε περίπτωση το green deal πρέπει να υλοποιηθεί προσεκτικά για να αντιμετωπίσουμε τις κρίσεις».
Κομισιόν: Πού διαθέτει πόρους στον πρωτογενή τομέα
Εκτός των άλλων αναφέρθηκε και στην κοινή αγροτική πολιτική, λέγοντας ότι αυτό που επιθυμεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι να δώσει την ευκαιρία στα κράτη μέλη να δαπανήσουν χρήματα με βάση κατευθυντήριες οδηγίες, αλλά και να εκπονήσουν τα δικά τους στρατηγικά σχέδια. «Το κάθε στρατηγικό σχέδιο είναι προσαρμοσμένο στις τοπικές συνθήκες όχι μόνο ως προς τις δεσμεύσεις του green deal αλλά και ως προς την παροχή υποστήριξης. Για παράδειγμα διαθέτουμε 64 εκατ. ευρώ για την αγροτική πολιτική, από τα οποία τα 45 εκατ. ευρώ προορίζονται για την Ελλάδα. Ο υπουργός (σ.σ. Γ. Γεωργαντάς) αναφέρθηκε ήδη σε πρωτοβουλίες για τη στήριξη των αγροτών. Θέλω να προσθέσω δύο πράγματα. Στην Ελλάδα το στρατηγικό σχέδιο δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις επόμενες γενιές. Ακούμε ότι ο πληθυσμός των αγροτών γερνάει και πρέπει να υποστηρίξουμε τις νέες γενιές. Δίνουμε 730 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της ΚΑΠ γι’ αυτό το σκοπό. Έχουμε πάνω από 30.000 εισερχόμενους ανθρώπους στην αγροτική παραγωγή. Έχουν επίσης υπάρξει συζητήσεις για την προστιθέμενη αξία που αποτελεί απότοκο της χρήσης νέων τεχνολογιών και πρέπει η τεχνολογία να είναι προσιτή. Η Ελλάδα προσφέρει εκτός των άλλων, ποσό ύψους 72 εκατ. ευρώ για συμβουλευτική στήριξη και 80 εκατ. ευρώ για νέες συμπράξεις».
Ακολούθως, ο κ. Golubiewski τόνισε ότι ο ρόλος των συνεταιρισμών είναι κρίσιμος, καθώς το μέγεθός τους στην Ελλάδα, είναι μικρό και συμπλήρωσε πως θα πρέπει ως χώρα να διασφαλίσουμε ότι οι αγρότες θα συνεργάζονται και θα συνεταιρίζονται γιατί εάν έχουμε ένα μικρό αγρόκτημα, αυτοί που θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με άλλους αγρότες θα ενισχύσουν την δυναμική τους.
Από πλευράς του ο Γιώργος Ποντίκας, πρόεδρος του Εθνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Syngenta Hellas, αναφερόμενος στον κλάδο των εισροών σημείωσε χαρακτηριστικά, ότι συχνά δεν συνειδητοποιούμε πως έρχεται το φαγητό στο πιάτο μας. «Πρέπει να σιγουρέψουμε τον δρόμο. Γι’ αυτό, στην πολιτική του farm to fork, ο τομέας της έρευνας είναι πολύ σημαντικός. Ως Εθνικός Σύνδεσμος Φυτοπροστασίας κάναμε μία έρευνα που έφτασε και στα χέρια του αρμόδιου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης. Αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι ορισμένες καλλιέργειες δεν θα έχουν βασικά προϊόντα φυτοπροστασίας στο μέλλον. Πρόκειται για στρατηγικές καλλιέργειες αξίας από 500 εκατ. ευρώ και πάνω. Και σε αυτές δεν είναι μόνο το βαμβάκι. Είναι επίσης η ελιά και το αμπέλι. Πρέπει να μπορέσουμε μέσα στην ΕΕ να λύσουμε τα τοπικά προβλήματα σε μία κοινή αγροτική πολιτική. Στα 34 χρόνια που υπηρετώ τον χώρο, πιστεύω ότι πρέπει να πιάσουμε το ‘glocal’ μοντέλο. Κάποιες καλλιέργειες όμως είναι πολύ μικρές και παρά το γεγονός ότι φέρνουν εισόδημα στον κόσμο, πιθανώς να μείνουν ακάλυπτες από εισροές».
Γ. Ποντίκας: Αύξηση παραγωγής μη ζωικών πρωτεϊνών αντίδοτο στην κλιματική αλλαγή
Ο κύριος Ποντίκας είπε ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι και να σκεφτούμε ότι η γεωργία τα επόμενα χρόνια θα παράγει περισσότερες πρωτεΐνες που μπορεί να είναι ζωικές, στην προσπάθειά να μειώσουμε τις εκροές διοξειδίου του άνθρακα για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή. «Η λύση είναι η ανανεωτική γεωργία. Να δανειστούμε πράγματα που κάναμε από παλιά με τεχνολογίες που έχουμε σήμερα στη διαθεσή μας και με αυτές που θα έρθουν, προκειμένου να αριστοποιήσουμε το τρίπτυχο που αποτελείται από το περιβάλλον, τον καταναλωτή και τον παραγωγό. Θέλουμε νέους ανθρώπους και ψηφιοποίηση καθώς και μετασχηματισμό, όχι μόνο σε διαδικασίες αλλά και για να αλλάξουμε τον τρόπο που παράγουμε».
O ίδιος στάθηκε στη σημασία του σχεδιασμού γύρω από την ψηφιοποίηση, τα βιολογικά προϊόντα και τις υπηρεσίες. «Η εταιρεία μας συνεργάζεται με εταιρείες που μπορεί να μην συνεργαζόταν στο παρελθόν. Την ίδια στιγμή έχουν επενδυθεί πάνω από 8 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ευρώπη για την ανάπτυξη των νέων λύσεων».
Η σημασία της αύξησης των παραγωγικών μεγεθών
Σημείωσε με έμφαση ότι για να φύγουμε από το πλαίσιο της απαίτησης επιδοτήσεων από το κράτος θα πρέπει τα παραγωγικά σχήματα να μεγαλώσουν. «Θα πρέπει να επενδύουμε χρήματα στην αύξηση του παραγωγικού μεγέθους. Οι παραγωγοί θα χρειαστεί να δημιουργήσουν ικανά μεγέθη στην παραγωγή τους. Χρειάζονται μεγέθη για να παράγουν σωστά και να εξάγουν σωστά. Το πιο σημαντικό είναι να σταματήσουν οι διαχωρισμοί και να δουλέψουμε όλοι μαζί».
Θ. Κουϊμτζής: Ο ρόλος της τεχνολογίας – Η ερήμωση της περιφέρειας
Ο Θανάσης Κουϊμτζής, διευθύνων σύμβουλος του φερώνυμου ομίλου αναφέρθηκε αμέσως μετά στο ρόλο της τεχνολογίας για τον μετασχηματισμό της γεωργίας. Τόνισε ότι ζούμε σε μία μεταβατική περίοδο, όχι μόνο η γεωργία αλλά και η κοινωνία καθώς και η βιομηχανία, στην οποία απευθύνεται η γεωργία. Με τη σειρά του αναφέρθηκε στο green deal, λέγοντας ότι πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα. Συμπλήρωσε όμως ότι για την ελληνική αγορά, εξέχουσα σημασία και ρόλο διαδραματίζει ο ανθρώπινος παράγοντας. «Όσο ερημώνει η περιφέρεια, όπου ένα μεγάλο μέρος είναι ο ανθρώπινος παράγοντας, η ύπαιθρος χάνεται. Τα μέτρα πρέπει να είναι τέτοια που θα σπρώξουν και την βιομηχανία αλλά και τους νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με τον κλάδο».
«Πιστεύω ότι οι νέες γενιές αγκαλιάζουν πολύ γρήγορα την τεχνολογία, ενώ μπορεί να έχει κομβικό ρόλο και στην ελληνική κοινωνία. Μπορεί ουσιαστικά να κρατήσει ζωντανή την ελληνική περιφέρεια. Πρέπει να προσέξουμε πολύ την περιφέρεια και να δείξουμε ότι οι βάσεις μας είναι εκεί», συμπλήρως ο κύριος Κουϊμτζής.
Ο ρόλος της ενέργειας και η προσήλωση στα πιστοποιημένα ελληνικά προϊόντα
Για το θέμα της ενέργειας ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και πρόεδρος της Biosolids, Θανάσης Σαββάκης αναφέρθηκε στο ρόλο που αυτή διαδραματίζει στη γεωργία. «Δεν υφίσταται ορθολογικός σχεδιασμός με συγκεκριμένη στόχευση χωρίς αποτελεσματική διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με την μεταποίηση. Εάν επιζητούμε τον μεγαλύτερο δυνατό πολλαπλασιαστή, η βασική αρχή πρέπει να εντοπίζεται στη διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με την μεταποίηση. Η ενέργεια είναι καθοριστική καθώς αποτελεί βασικό παράγοντα κόστους. Κάνοντας όμως ένα βήμα πίσω, λέω ότι θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τα δεδομένα πριν πάμε σε σχεδιασμό, όπως είναι η υφιστάμενη κατάσταση και οι προοπτικές. Από μελέτες προκύπτει ότι μέχρι το 2050 ο αγροδιατροφικός τομέας θα τρέφει 40% περισσότερους ανθρώπους από σήμερα, θα αυξήσει την παραγωγή τροφίμων κατά 70% ενώ η καλλιεργήσιμη γη θα έχει αυξηθεί κατά μόλις 10% και το 68% του πληθυσμού το 2050 θα κατοικεί σε αστικές περιοχές. Εκτός των άλλων, το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού θα υποσιτίζεται».
Αναφερόμενος στη φύση και τη μορφή που έχει ο πρωτογενής τομέας στην Ελλάδα, ο Θανάσης Σαββάκης τόνισε ότι θα πρέπει να ξεκινήσουμε με επενδύσεις στα πιστοποιημένα μας προΪόντα και όχι να ανακαλύψουμε την Αμερική, αναζητώντας άλλα από τα ήδη υπάρχοντα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα. «Στην Ελλάδα έχουμε προϊόντα και εκεί πρέπει να στηριχθούμε», πρόσθεσε.
Το μοντέλο στήριξης των παραγωγών της Sparta Gourmet
Στο μοντέλο συνεργασίας και στήριξης των παραγωγών που εφαρμόζει η εταιρεία της αναφέρθηκε η Κατερίνα Βαλιώτη, επικεφαλής της Sparta Gourmet, η οποία επεξεργάζεται ελαιόλαδο. H εταιρεία συνεργάζεται με 1.500 παραγωγούς, ενώ διαθέτει 40.000 ελαιόδεντρα. Σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος σημείωσε ότι: «Πρέπει να λάβουμε μέτρα και να κάνουμε βήματα για να αποτρέψουμε την περαιτέρω διάβρωση του εδάφους. Υπάρχουν προβλήματα που δεν τα αντιλαμβανόμαστε ως καταναλωτές. Η βιωσιμότητα είναι πλέον ζητούμενο. Ένας παραγωγός δεν μπορεί να χάσει 2 ή 3 σοδειές, δεν θα μπορέσει να επιβιώσει οικονομικά και αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Καταρτίζουμε και εκπαιδεύουμε τους παραγωγούς. Πραγματοποιούμε δράσεις επικοινωνίας και ευαισθητοποίησης. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε βέλτιστες πρακτικές και συνεργαζόμαστε με παραγωγούς στην Ιταλία, η οποία αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα και να αντιληφθούμε τις προκλήσεις για το μέλλον, ούτως ώστε να επιτρέψουμε στους παραγωγούς να συνεχίσουν να υπάρχουν»`.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, στάθηκε στις πολιτικές του υπουργείου, λέγοντας ότι η προσπάθεια επικεντρώνεται στην δημιουργία αρδευτικών δικτύων ώστε οι υδάτινοι πόροι να αξιοποιούνται κατά τον καλύτερο τρόπο, κάτι που όπως είπε, δεν γίνεται σήμερα «γιατί δυστυχώς το δίκτυο κατασκευάστηκε πριν από 50 χρόνια. Επίσης πρέπει να έχουμε καλλιέργειες χωρίς ενεργειακή επιβάρυνση και η Ελλάδα, έχει την δυνατότητα να το πετύχει λόγω των κλιματικών της συνθηκών. Ταυτόχρονα, υλοποιούμε ένα πρόγραμμα για μικρά φωτοβολταϊκά σε αγροτικές περιοχές για αγρότες και κτηνοτρόφους. Ωστόσο εάν η Ελλάδα καλύψει τις ανάγκες ενέργειας μέσα από ιδιοπαραγωγή θα μπορέσουμε να αποκτήσουμε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα».
Γεωργαντάς: Το όχημα που θα φέρει αποτελέσματα είναι τα συνεταιριστικά σχήματα
Ο υπουργός στη συνέχεια της τοποθέτησής του, στάθηκε στη σημασία αλλαγής κουλτούρας στην παραγωγή και τον τρόπο παραγωγής αλλά και στη στήριξη που ζητάει κάποιος από το κράτος. «Το όχημα που μπορεί να οδηγήσει σε αποτελέσματα είναι τα συνεταιριστικά σχήματα. Στη χώρα μας περίπου το 20% διακινείται από συνεταιρισμούς, ενώ στην Ευρώπη πάνω από το 60% διακινείται μέσα από συνεργατικά σχήματα. Μέσα από αυτά τα σχήματα θα μπορέσουμε να ωθήσουμε τον αγρότη να φύγει από παλιές κακές πρακτικές που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια. Μας ενδιαφέρει ο πραγματικός παραγωγός και πρέπει να τον στηρίξουμε απέναντι στην κλιματική κρίση. Στην Ελλάδα για πολλά χρονιά η παραγωγή δεν ήταν το βασικό κριτήριο με το οποίο το κράτος έβλεπε τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο. Πρέπει να τον βλέπει με βάση το τι παράγει και να τον ενισχύει σύμφωνα με αυτό».
Το σχετικό Δελτίο Τύπου αναφέρει:
Στην ετοιμότητα που απαιτείται για τον γεωργικό μετασχηματισμό αναφέρθηκαν οι συμετέχοντες στη σχετική συζήτηση, κατά τη δεύτερη ημέρα του 8oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, το οποίο πραγματοποιείται στους Δελφούς 26 – 29 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
«Η απάντηση είναι μία: Τεχνολογία. Πρέπει να μπει στον πρωτογενή τομέα, στην καλλιέργεια. Η λεγόμενη ευφυής γεωργία να μπει στην καθημερινότητα του αγρότη» τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς. Ενώ πρόσθεσε: «Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για τον μετασχηματισμό του αγροτικού τομέα, ωστόσο δεν έχει γίνει κατανοητό σε όλους η ταχύτητα με την οποία πρέπει να δράσουμε σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Είχε πολλές δεκαετίες να ακουστεί η επισιτιστική κρίση. Αυτό δεν είναι τόσο αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης, όσο της κλιματικής. Μεγάλη πρόκληση για την παραγωγή περισσότερων τροφίμων. Το στοίχημα έχει γίνει κατανοητό, όμως μένει να δούμε πώς θα υλοποιηθεί».
Ο ίδιος τόνισε ότι είναι αναγκαίο οι υδάτινοι πόροι να χρησιμοποιούνται με τον καλύτερο τρόπο. «Εάν υπάρξει κάλυψη των αναγκών μέσα από την αυτοπαραγωγή θα έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα. Αυτά είναι τα δύο ζητούμενα: Ενεργειακή αυτονομία και υδάτινοι πόροι. Πρέπει να αλλάξει η κουλτούρα, κι αυτό θέλει πολύ δουλειά. Τα συνεργατικά σχήματα είναι ο τρόπος. Πρέπει να ενισχύεται ο αγρότης, βάσει του τι παράγει» πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, στην ίδια συζήτηση, ο Επικεφαλής του γραφείου του Επιτρόπου Γεωργίας της ΕΕ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Maciej Golubiewski σημείωσε ότι η πράσινη συμφωνία έχει ως σκοπό να αντιμετωπιστούν οι μακροχρόνιες προκλήσεις. Ενώ πρόσθεσε: «Ο γενικός προσανατολισμός του Green Deal είναι ότι χρειάζεται να συνεχισουμε να υλοποιούμε αυτή την ατζέντα. Ως ΕΕ κατανοούμε ότι σε ότι έχει να κάνει με κάποιες συγκεκριμένες νομοθετικές προτάσεις, ζητούμε περισσότερες μελέτες για να αντιληφθούμε τι ακριβώς συμβαίνει. Στην Ελλάδα έχετε πολλά ζητήματα που έχουν να κάνουν με φυσικούς περιορισμούς. Να διασφαλίσουμε ότι είμαστε ευέλικτοι. Το Green Deal αρχικά δεν ήρθε για να απαντήσει σε κάποια κρίση. Πρέπει να υλοποιηθεί προσεκτικά.
Να δώσουμε την ευκαιρία στα κράτη – μέλη να δαπανήσουν χρήματα βάσει των κατευθυνόμενων οδηγιών, αλλά εκπονώντας και τα δικά τους στρατηγικά σχέδια. Εκφράζω την υποστήριξή μου στους Έλληνες αγρότες. Το στρατηγικό σχέδιο δίνει έμφαση στις νέες γενιές. Όλοι οι αγρότες στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, κινητροδοτούνται ώστε να κινούνται με βάση τις απαιτήσεις τους.
Καταβάλλουμε τις μέγιστες δυνατές προσπάθειες να κατανείμουμε στο έπακρον όλα τα διαθέσιμα κριτήρια. Θέλω να επαινέσω την Ελλάδα για την προσπάθεια της ως προς την προστιθέμενη αξία και τη χρήση της τεχνολογίας».
Ο Πρόεδρος του Ομίλου Energy Exchange Group και Διευθύνων Σύμβουλος της BIOSOLIDS SA Αθανάσιος Σαββάκης υπογράμμισε ότι, αν επιζητούμε τον μεγαλύτερο δυνατό πολλαπλασιαστή, βασικό είναι η σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με την μεταποίηση. Ενώ συμπλήρωσε, σχστικά: «Ως χώρα και ως Ευρώπη να λάβουμε υπόψιν τα εξής δύο δεδομένα πριν προχωρήσουμε: Την υφιστάμενη κατάσταση και τις προοπτικές. Έως το 2050 το 68% του πληθυσμού θα κατοικεί σε αστικές περιοχές. Οι σημερινοί καταναλωτές είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένοι. Σαν χώρα και σαν τομέας πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα εξής τρία: Βιοποικιλότητα – κυκλική οικονομία – κλιματική αλλαγή. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο των αγροτών. Οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε συνολικά. Δεν υπάρχει πεδίο συναντίληψης».
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Κουϊμτζή, Αθανάσιος Κουϊμτζής μίλησε για μια μεταβατική περίοδο, που δεν αφορά μόνο στον αγροτικό τομέα. «Η εφαρμογή της ψηφιακής τεχνολογίας στον πρωτογενή τομέα είναι κάτι που πρέπει να γίνει. Ένα μεγάλο θέμα είναι και ο ανθρώπινος παράγοντας. Η επαρχία ολοένα και ερημώνει» είπε. «Τόσο η γεωργία όσο και η εφαρμογή των τεχνολογιών πρέπει να γίνει με γρήγορη ταχύτητα. Μια χώρα χωρίς επαρχία δεν έχει μέλλον, οπότε πρέπει να την προσέξουμε πολύ. Πρέπει να ενισχύσουμε τον αγρότη με τεχνογνωσία» παρατήρησε.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της SyngentaHellas Μονοπρόσωπη AEBE Γιώργος Ποντίκας, τόνισε ότι πρωτίστως πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι χρειάζεται προσοχή στη μετάβαση. «Πρέπει να έχουμε καλύτερη τροφή για τον καταναλωτή, και πρέπει να προστατεύσουμε τον τρόπο για να επιτυχθεί αυτό. Το θέμα της έρευνας είναι πολύ σημαντικό. Κάποιες καλλιέργειες στην Ελλάδα δεν θα έχουν προϊόντα φυτοπροστασίας σε λίγο καιρό. Πρέπει μέσα στην ΕΕ να μπορέσουμε να λύσουμε τα τοπικά προβλήματα σε μια Κοινή Αγροτική Πολιτική. Να πάμε σε ένα μοντέλο ανανεωτικής γεωργίας. Να βάλουμε τεχνολογίες που θα οριστικοποιήσουν το αποτέλεσμα σε αυτό το τρίγωνο: περιβάλλον – καταναλωτής – παραγωγός. Χρειάζεται μετασχηματισμός».
Η συνιδιοκτήτρια της Sparta Gourmet Κατερίνα Βαλιώτη εστίασε στο ότι χρειάστηκε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, όπως η μείωση του νερού. Ενώ σημείωσε: «Να λάβουμε μέτρα και να κάνουμε βήματα ώστε να αποτρέψουμε την περαιτέρω διάβρωση του εδάφους. Η βιωσιμότητα είναι το ζητούμενο. Ένας παραγωγός δεν μπορεί να χάνει δύο και τρεις σοδειές. Εμείς καταρτίζουμε και εκπαιδεύουμε τους παραγωγούς. Έχουμε καταφέρει να διασφαλίσουμε την ενέργεια που χρειαζόμαστε. Οι συσκευασίες μας είναι αρκετά φθηνότερες, επομένως έχουμε ένα πιο ανταγωνιστικό τίμημα του προϊόντος μας».
Πηγή: www.agronews.gr