Έως το τέλος του χρόνου προγραµµατίζεται να ανοίξει πρόσκληση Νέων Αγροτών, µε τις αιτήσεις να γίνονται µε βάση τη δήλωση ΟΣ∆Ε 2023 για την προσµέτρηση της Τυπικής Απόδοσης.

Στο πρόγραµµα θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν και οι επιλαχόντες των Νέων Αγροτών 2021. Τα παραπάνω δήλωσε στην Agrenda ο γενικός γραµµατέας Ενωσιακών Πόρων ∆ηµήτρης Παπαγιαννίδης, που βρέθηκε την περασµένη βδοµάδα στην Κρήτη στα πλαίσια της 13ης Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΑΑ.

Σύµφωνα µε το στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ το βασικό ποσό ενίσχυσης θα είναι 30.000 για γεωργικές εκµεταλλεύσεις που θα έχουν (στη µελλοντική κατάσταση) φυτική – µικτή παραγωγική κατεύθυνση.

Το ποσό αυτό θα διαµορφώνεται έως και 42.500 ευρώ µε βάση τα εξής: αύξηση κατά 2.500 ευρώ εφόσον η περιοχή µόνιµης κατοικίας των αρχηγών των εκµεταλλεύσεων βρίσκεται σε περιοχές ορεινές ή µειονεκτικές ή σε µικρά νησιά (νησιά µε πληθυσµό έως και 3.100 κατοίκους) και σε περιφερειακές ενότητες µε πληθυσµιακή πυκνότητα µικρότερη η ίση των 35 κατοίκων ανά τετραγωνικό χιλιόµετρο µε βάση την απογραφή πληθυσµού του 2021 ή συνδυασµό αυτών των κατηγοριών περιοχών) ή συνδυασµός αυτών των κατηγοριών περιοχών, αύξηση κατά 10.000 ευρώ για ζωική παραγωγική κατεύθυνση (στη µελλοντική κατάσταση) της εκµετάλλευσης.

Με βάση το ΟΣ∆Ε 2023

Ο προγραµµατισµός για µία προκήρυξη Νέων Αγροτών στο τέλος του 2023, απαιτεί βέβαια και προδηµοσίευση. Καθώς οι αιτήσεις για το ΟΣ∆Ε 2023 έχουν ήδη ξεκινήσει και θα πρέπει να γνωρίζουν οι εν δυνάµει δικαιούχοι στοιχεία τόσο για τις προϋποθέσεις ένταξης όσο και για τη µοριοδότηση, τα οποία βασίζονται στην Τυπική Απόδοση της εκµετάλλευσης. Υπενθυµίζεται πως προϋπόθεση ένταξης στο περασµένο πρόγραµµα είναι η εκµετάλλευση να είχε πάνω από 12.000 ευρώ Τυπική Απόδοση µε εξαίρεση κάποιες περιοχές της χώρας. Φυσικά αυτό µπορεί να αλλάξει. Σηµειώνεται επίσης πως για το νέο πρόγραµµα θα αλλάξουν και οι δείκτες Τυπικής Απόδοσης.

To Φθινόπωρο τα µαθήµατα Νέων Αγροτών 2021

Εν τω µεταξύ, προκηρύχθηκε η σχετική δράση που απευθύνεται στον ΕΛΓΟ-∆ήµητρα και προβλέπει το ποσό των 12.303.525 ευρώ για την κατάρτιση των Νέων Αγροτών του 2021. Σύµφωνα µε τα όσα ειπώθηκαν στην 13η Επιτροπή Παρακολούθησης του ΠΑΑ την περασµένη Τρίτη τα µαθήµατα θα ξεκινήσουν το ερχόµενο Φθινόπωρο. Τα µαθήµατα σε κάθε περίπτωση είναι υποχρεωτικά για την τελική β’ δόση της ενίσχυσης. Σηµειώνεται πως οι περασµένοι Νέοι (2016) ταλαιπωρήθηκαν αρκετά από όλη αυτή η διαδικασία που πήγαινεται τις πληρωµές τους όλο και πιο πίσω.

Σε δρόμο η β’ δόση του 14χίλιαρου

Ξεκίνησε η διαδικασία της υποβολής αιτήσεων για τη β’ δόση του λεγόµενου «14χίλιαρου» (Μέτρο 6.3) του περασµένου ΠΑΑ, σύµφωνα µε τα όσα ανέφεραν οι διαχειριστικές αρχές στη 13η Επιτροπή Παρακολούθησης του ΠΑΑ. Ειδικότερα αναφορικά µε την πορεία των διαφόρων Μέτρων του Προγράµµατος Αγροτικής Ανάπτυξης που ακόµα τρέχουν ανέφεραν:

  • Μέτρο 2 Σύµβουλοι: Έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος και έχουν ενταχθεί 25 δικαιούχοι Πάροχοι Γεωργικών Συµβουλών µε αιτούµενο ποσό δηµόσιας δαπάνης κοντά στα 20 εκατ. ευρώ. Οι αξιολογήσει συνεχίζονται, µε τις αιτήσεις να είναι περί τις 100.
  • Μέτρο 3.1 Συστήµατα Ποιότητας: Γίνεται ο διοικητικός έλεγχο ώστε να πραγµατοποιηθεί το ερχόµενο διάστηµα η εκκαθάριση των αιτήσεων πληρωµής 2.000 δικαιούχων. Παράλληλα αυτό το διάστηµα διαµορφώνεται η 2η πρόσκληση του Μέτρου η οποία θα αφορά το βαµβάκι. Υπενθυµίζεται ότι το θεσµικό πλαίσιο της πρόσκλησης «Στήριξη για την συµµετοχή οµάδων γεωργών στο εθνικό σύστηµα ποιότητας «∆ιαχείριση Αγροτικού Περιβάλλοντος – Ολοκληρωµένη ∆ιαχείριση στη Γεωργική Παραγωγή» (AGRO 2)» του Μέτρου 3.1.2 έχει οριστεί µε ΦΕΚ (3223/Β’/2023).
  • Για τη ∆ράση 5.1.2 «Αφρικανική Πανώλη του Χοίρου» υπεβλήθησαν 107 αιτήσεις για προϋπολογισµό 7,89 εκατ. ευρώ και αντίστοιχη ∆ηµόσια ∆απάνη 6,31 εκατ. ευρώ.
    Σηµειώνεται πως οι υποχρεώσεις σιγά-σιγά κλείνουν στα περισσότερα προγράµµατα της προγραµµατικής περιόδου 2014-2020 και τη σκυτάλη θα πάρουν τα νέα προγράµµατα Αγροτικής Ανάπτυξης. Φυσικά θα παραµείνουν µεγάλες ανειληµµένες υποχρεώσεις οι οποίες θα χρηµατοδοτηθούν από το νέο ΠΑΑ όπως είναι για παράδειγµα η β’ δόση των Νέων 2021.

Ικανοποίηση για την πορεία των Μέτρων

Κατά την 13η Επιτροπή Παρακολούθησης ο Γενικός Γραµµατέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδοµών, ∆ηµήτρης Οδ. Παπαγιαννίδης στην εισήγησή του επισήµανε την πολύ ικανοποιητική πρόοδο υλοποίησης του ΠΑΑ 2014-2022 καθώς εκτελούνται οµαλά και µε υψηλούς ρυθµούς οι αντίστοιχες πληρωµές ενώ επεσήµανε ότι το 2022 επιτεύχθηκε ρεκόρ απορρόφησης όλων των εποχών µε 1,2 δις ευρώ. Επιπλέον, επισήµανε ότι µέχρι σήµερα υπήρξε επιτυχής ανταπόκριση ως προς την ανάγκη επιτάχυνσης της υλοποίησης των επενδυτικών κυρίως µέτρων του ΠΑΑ (Σχέδια Βελτίωσης, Μεταποίηση Γεωργικών Προϊόντων, τοπικά προγράµµατα LEADER) και ως προς την ενεργοποίηση σηµαντικών µέτρων διαρθρωτικού χαρακτήρα όπως οι Γεωργικοί Σύµβουλοι και η Συνεργασία για την προώθηση της καινοτοµίας στη γεωργική παραγωγή. Επίσης, αναφέρθηκε στην ανταπόκριση που υπήρξε ως προς το σχεδιασµό και την ενεργοποίηση του πακέτου του µεταβατικού ΠΑΑ.

Μείωση άμεσης επιδότησης, αύξηση της εγγυοδοσίας

Για µείωση των επιδοτήσεων από ευρωπαϊκά προγράµµατα τα επόµενα χρόνια και αύξηση της χρήσης εγγυοδοτικών εργαλείων δανεισµού, µίλησαν οι σύνεδροι κατά τη διάρκεια της τριήµερης διεθνούς εκδήλωσης του Ευρωπαϊκού Φορέα Εγγυοδοσίας AECM (European Association of Guarantee Institutions) που πραγµατοποιήθηκε στην Αθήνα την περασµένη εβδοµάδα, µε τη συµµετοχή 35 οµιλητών από 16 διαφορετικές χώρες.

Ως εκ τούτου οι σύνεδροι ανέφεραν πως είναι αναγκαία η ενίσχυση του ρόλου των Εγγυοδοτικών Φορέων στην χρηµατοδότηση µικροµεσαίων επιχειρήσεων για τα επόµενα χρόνια.

Ο Πρόεδρος του AECM, Guy Selbherr, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιµετωπίζουν οι ΜµΕ πολλές φορές σχετικά µε την πολυπλοκότητα στη νοµοθεσία και τη γραφειοκρατία για να επωφεληθούν από ευρωπαϊκά προγράµµατα. Πρότεινε τον σχεδιασµό µιας απλούστερης διοικητικής µεταχείρισης (ανάλογης µε αυτήν που µπορούν να παρέχουν οι ΜµΕ) για την παρακολούθηση και την υποβολή εκθέσεων.

Ο Andreas Bergmann, εκπρόσωπος της Γενικής ∆ιεύθυνσης Ανταγωνισµού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανέφερε πως στο πλαίσιο των αλλεπάλληλων κρίσεων, τα νέα προγράµµατα στήριξης θα πρέπει να λαµβάνουν υπόψη τις σοβαρές διαταραχές της οικονοµίας (όπως κίνδυνος ρευστότητας). Η κρατική ενίσχυση θα πρέπει να περιοριστεί σε ό,τι είναι πραγµατικά αναγκαίο και να ελέγχεται.

Aπλοποίηση του ρυθµιστικού πλαισίου για τα προγράµµατα

Ο Jonathan Denness, εκπρόσωπος της Γενικής ∆ιεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αν το ρυθµιστικό πλαίσιο είναι δυνατό να κάνει ευκολότερη την υλοποίηση των νέων προγραµµάτων. Η όποια απλοποίηση µε έλλειψη ρύθµισης εξαιτίας των πολλαπλών ανθρώπων και φορέων που συµµετέχουν, καθίσταται πιο περίπλοκη και σταδιακά µεταφέρεται και σε πρακτικά ζητήµατα.

Αύξηση του ορίου de minimis

Μεταξύ άλλων συζητήθηκε το θέµα του κανόνα de minimis που αφορά στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις κρατικές ενισχύσεις των ΜµΕ και το ενδεχόµενο αύξησης του ορίου στους επόµενους λίγους µήνες.

Γιώργος Κοντονής

Πηγή: www.agronews.gr