Ίσως υπάρξουν και εκπλήξεις που αφορούν τα διαρθρωτικά προγράµµατα. στην τροποποίηση της ΚΑΠ.

Δυνατότητα για πριμ πρώτης εγκατάστασης και σε σαραντάρηδες παραγωγούς με την αναθεώρηση της ΚΑΠ

Για παράδειγµα η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να προκηρύξει παράλληλα πρόγραµµα πρώτης εγκατάστασης και για νέους αγρότες άνω των 40 ετών (νεοεισερχόµενοι) µε τους όρους του αντίστοιχου Μέτρου, αλλά χωρίς το ηλικιακό όριο. Είναι µία δυνατότητα που προσφέρει η νέα ΚΑΠ (Άρθρο 75 σηµείο β, παράγραφος 2 του Καν. ΕΕ 2021/2115) την οποία οι αρµόδιες αρχές δεν έχουν επιλέξει να εκµεταλλευτούν στο στρατηγικό σχέδιο.

Στο τέλος του έτους αναθεώρηση eco-schemes και µικροαλλαγές σε συνδεδεµένες ενισχύσεις

Στην ερχόµενη τροποποίηση της ΚΑΠ, θεωρείται βέβαιο πως τις αρµόδιες αρχές θα απασχολήσει το θέµα των eco-schemes τα οποία όπως έχουν διαµορφωθεί, απαιτούν σοβαρές τροποποιήσεις ώστε να µπορούν να απορροφώνται απρόσκοπτα τα κονδύλια και οι αγρότες να µην απολέσουν µεγάλη µερίδα από τα όσα πληρωνόντουσαν από το πρασίνισµα της περασµένης περιόδου. Ακόµη υπάρχει και η σηµαντική εκκρεµότητα που αφορά τη Βιολογική (διατήρηση) καθώς επικρατούν δεύτερες σκέψεις στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τον τρόπο που θα εφαρµοστή.

Για το Έτος ενίσχυσης 2023 παράθυρο για µικρή σύγκλιση

Η απαλοιφή από το εφαρµοστικό κείµενο της ΚΑΠ (ΦΕΚ 3072/Β’/2023) της λέξης «ισόποσα» από τα βήµατα σύγκλισης των δικαιωµάτων, αφήνει περιθώρια φέτος να µην υπάρξει σύγκλιση στο 70% της αξίας των δικαιωµάτων αλλά µικρότερη. Κάτι τέτοιο θα διευκρινιστεί µόνο από τις εγκυκλίους του ΟΠΕΚΕΠΕ οι οποίες ακόµη αγνοούνται παρά το γεγονός ότι έχει περάσει ένας µήνας από τότε που βγήκαν στον αέρα οι εφαρµοστικές του ΥΠΑΑΤ και το ΟΣ∆Ε θεωρητικά έχει ξεκινήσει. Σηµειώνεται πως «ισόποσα βήµατα» εξασφαλίζουν σύγκλιση 70, 80, 90 και 100% την περίοδο 2023-2026. Αναλυτικότερα στην εφαρµοστική απόφαση αναφέρονται τα εξής:

«Την περίοδο 2023-2026 θα ολοκληρωθεί η σύγκλιση των δικαιωµάτων προς µία ενιαία τιµή µονάδας ανά Αγρονοµική Περιφέρεια (flat rate). Με τον τρόπο αυτό, στο τέλος της περιόδου, δηλαδή το 2026, εντός κάθε Αγρονοµική Περιφέρεια, η µοναδιαία αξία όλων των δικαιωµάτων ενίσχυσης εξισώνεται µε τον περιφερειακό µέσο όρο δηλαδή µε τη µέση αξία των δικαιωµάτων ενίσχυσης της εν λόγω περιφέρειας. Η σύγκλιση υλοποιείται σε επίπεδο Αγρονοµικής Περιφέρειας σε τέσσερα βήµατα στα έτη 2023, 2024, 2025 και 2026.»

Γιώργος Κοντονής

Πηγή: www.agronews.gr