Έτοιμο προς διάθεση είναι από την Κομισιόν ποσό 330 εκατ. ευρώ της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης για ζημιές λόγω καιρικών συνθηκών σε Ευρωπαίους αγρότες, με τα ευρωπαϊκά όργανα να εγκρίνουν και επίσημα την πρόταση της Επιτροπής, σε μια εξέλιξη που ξεκλειδώνει 15,7 εκατ. ευρώ για τους Έλληνες αγρότες, με την προΰπόθεση διαμόρφωσης σχετικού φακέλου, στον οποίο θα διευκρινίζεται και το κατά πόσο η χώρα προτίθεται να προσαυξήσει το ποσό αυτό κατά 200%, όπως προβλέπει ο κανονισμός, ήτοι περίπου 47 εκατ. ευρώ.
Το κοινοτικό κονδύλι, έρχεται ως αντιστάθμισμα απωλειών εισοδημάτων λόγω δυσμενών κλιματικών φαινομένων, υψηλού κόστους εισροών και συνέπειων διαφόρων συναφών με το εμπόριο αγροτικών προϊόντων ζητημάτων. Στην Ελλάδα, προτεραιότητα στη δεδομένη συγκυρία, έχει η αξιοποίηση του ποσού αυτού για την αποζημίωση των παραγωγών για ζημιές που προκάλεσε η έξαρση του περονόσπορου σε μια σειρά καλλιεργειών και κυρίως αμπελώνων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023 πως ενέκρινε μία δέσμη μέτρων έκτακτης στήριξης ύψους 330 εκατ. ευρώ, την οποία είχε προτείνει από τις 23 Ιουνίου 2023, για τους γεωργούς του Βελγίου, της Τσεχίας, της Δανίας, της Γερμανίας, της Εσθονίας, της Ιρλανδίας, της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Κροατίας, της Ιταλίας, της Κύπρου, της Λετονίας, της Λιθουανίας, του Λουξεμβούργου, της Μάλτας, της Ολλανδίας, της Αυστρίας, της Πορτογαλίας, της Σλοβενίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Παράλληλα, σύμφωνα με την εν λόγω ανακοίνωση, οι γεωργοί της Βουλγαρίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Σλοβακίας θα λάβουν χωριστή στήριξη ύψους 100 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρονται και τα εξής:
«Αυτή η δέσμη μέτρων στήριξης εγκρίνεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι γεωργοί εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες, όπως καταδεικνύεται σε πρόσφατη έκθεση βραχυπρόθεσμων προοπτικών των γεωργικών αγορών της ΕΕ. Οι γεωργοί της ΕΕ εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν κόστος εισροών που υπερβαίνει τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο, ενώ ορισμένες τιμές βασικών γεωργικών προϊόντων εξακολουθούν να μειώνονται. Επιπλέον, οι γεωργοί της ΕΕ αντιμετώπισαν ποικίλες και δύσκολες καιρικές συνθήκες την άνοιξη, με αποτέλεσμα να προβλέπεται μείωση των αποδόσεων και χαμηλότερη ποιότητα αρκετών βασικών γεωργικών προϊόντων. Ταυτόχρονα, παρατηρήθηκαν πρώιμες ενδείξεις βελτίωσης. Για παράδειγμα, τα λιπάσματα έχουν φθηνύνει λόγω της πτώσης των τιμών του φυσικού αερίου. Επιπλέον, αν και εξακολουθεί να κυμαίνεται πάνω από το γενικό ποσοστό πληθωρισμού, ο πληθωρισμός στις τιμές των τροφίμων στην ΕΕ αρχίζει να σταθεροποιείται».
Πηγή: www.agronews.gr