H θέσπιση µικρών Σχεδίων Βελτίωσης, η διευκόλυνση της αγροτικής διαδοχής και οι αλλαγές στα καθεστώτα άµεσων ενισχύσεων που έχουν να κάνουν κυρίως µε ορισµένες πτυχές των συνδεδεµένων και την αναδιαµόρφωση των eco-schemes, αναµένεται να απασχολήσουν το ερχόµενο διάστηµα τις αρµόδιες αρχές, ενόψει της τροποποίησης του στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ.
Πρόκειται για θέµατα τα οποία είχαν ήδη αναδειχθεί από τους συµβούλους της ΚΑΠ (µελέτη SWOT) και απ’ ό,τι φάνηκε δεν λήφθηκαν υπόψη στο τελικό σχέδιο που εγκρίθηκε από την Κοµισιόν.
Συνδεδεµένες ενισχύσεις: Πολυδιάσπαση των συνδεδεµένων ενισχύσεων σε 19 συνολικά τοµείς και συµβολή τους στην αύξηση της ανισοκατανοµής των άµεσων ενισχύσεων, είχε εντοπίσει η SWOT. Η Ελλάδα τελικώς επέλεξε να προχωρήσει στη θέσπιση 16 συνδεδεµένων ενισχύσεων κάτι που δεν προγραµµατίζεται να αλλάξει τουλάχιστον για το 2024. Ωστόσο αναµένεται να προβλεφθεί η χρήση πιστοποιηµένου σπόρου για τις συνδεδεµένες σε ρύζι και µηδική. Σηµειώνεται πως 8 είχαν επιλεγεί (σκληρό σιτάρι, µαλακό σιτάρι, κριθάρι, βοοειδή, αιγοπροβατοτροφία, σανοδοτικά ψυχανθή, πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά ψυχανθή, σπόροι σποράς).
Σχέδια Βελτίωσης: Η SWOT ανάλυση είχε εντοπίσει την έλλειψη θεσµικού πλαισίου για ενίσχυση της αγοράς γης µέσω των Σχεδίων Βελτίωσης, κάτι που άλλαξε ήδη µε την περασµένη πρόσκληση. Ωστόσο η ανάγκη που σηµείωνε να υπάρξουν µικρά σχέδια βελτίωσης για στοχευµένη υποκατάσταση χειρωνατικών εργασιών (π.χ. συγκοµιδή) µε µηχανική δεν προχώρησε, ωστόσο είναι κάτι που εξετάζεται στα πλαίσια της τροποποίησης της ΚΑΠ. Προς το παρόν, προγραµµατισµένα Σχέδια Βελτίωσης (µεγάλα έργα) είναι για τον 2025.
Eco-Schemes: Οι δράσεις από το νέο πρασίνισµα αναµένεται να µειωθούν από τις 10. Εκτιµάται ότι στο τέλος θα µείνουν πέντε κύριες δράσεις ανάλογα µε την απορροφητικότητα των φετινών κονδυλίων. Επιπλέον, θα εξεταστεί η επαναπροσαρµογή των στρεµµατικών ενισχύσεων προς τα πάνω.
Ενίσχυση διαδοχής: Οι σύµβουλοι, καλούσαν τις αρµόδιες αρχές για «αξιοποίηση των δυνατοτήτων Μέτρου Συνεργασίας του ΣΣ της ΚΓΠ 2021-2027 για την προώθηση της διαδοχής σε νέους γεωργούς». Κάτι τέτοιο δεν έγινε στο τελικό στρατηγικό σχέδιο, και είναι άγνωστο αν θα εξεταστεί στις µελλοντικές τροποποιήσεις.
Βοσκοτόπια: Οι σύµβουλοι είχαν κάνει λόγο για σηµαντική έλλειψη αναφορικά µε την απουσία διαχειριστικών σχεδίων βοσκοτόπων. Τα αποτελέσµατα αυτής της ιστορίας γνωστά, καθώς φέτος όχι µόνο δεν µπορούν να εφαρµόσουν δράσεις πρασινίσµατος (πέρα από τη Βιολογική) οι κτηνοτρόφοι αλλά θα συνεχιστούν οι παλινωδίες µε την εξισωτική και τα δικαιώµατα. Σηµειωτέον πως και το 2024 θα ισχύσει η τεχνική λύση.
Πριµ νεαρών αγροτών: Η απουσία ουσιαστικών «κριτηρίων» για τους δικαιούχους πέρα από την ηλικία φέρνουν την ενίσχυση σε πολύ χαµηλά επίπεδα (κατά µέσο όρο 7 ευρώ το στρέµµα). Θα εξεταστεί στην τροποποίηση µε βάση την ανάλυση SWOT.
Σηµειώνεται πως φάκελος για την τροποποίηση της ΚΑΠ θα κατατεθεί µέσα στο Φθινόπωρο για να εγκριθεί έως τα τέλη του έτους.
Γιώργος Κοντονής