Τις προδιαγραφές που θα πρέπει να πληρούν και τις υπηρεσίες που θα πρέπει να ενσωµατώνουν οι ψηφιακές εφαρµογές µέσω των οποίων «θα τρέξουν» δράσεις του νέου πρασινίσµατος, αποτυπώνει απόφαση του ΟΠΕΚΕΠΕ, που µεταξύ άλλων ορίζει και τις υποχρεώσεις των παρόχων της εφαρµογής.

Πρόκειται για 13 δράσεις, µεταξύ των οποίων ορισµένες αρκετά σηµαντικές όπως το Κοµφούζιο, τα 35 ευρώ το στρέµµα για τις παγίδες στην ελιά, τη χρήση ειδικής θρέψης στο χωράφι, εναλλακτικές µεθόδους φυτοπροστασίας σε δέντρα µε υψηλό σχετικά πριµ και άλλα.

Υπό την οµπρέλα της παρέµβασης «Ενίσχυση παραγωγών για την παραγωγή φιλικών για το περιβάλλον πρακτικών διαχείρισης, µε τη χρήση ψηφιακής εφαρµογής διαχείρισης εισροών και περιβαλλοντικών παραµέτρων», φιλοξενούνται 13 δράσεις των eco-schemes. Οι ενδιαφερόµενοι θα µπορούν να επιλέξουν σε επίπεδο αγροτεµαχίου µέχρι τρεις (3) δράσεις από αυτές, εκ των οποίων η µία (υποχρεωτική) πρέπει να είναι η «Χρήση της ψηφιακής εφαρµογής και σύνταξη Σχεδίου Περιβαλλοντικής ∆ιαχείρισης (ΣΠ∆)». ∆ηλαδή, ένας ενδιαφερόµενος για ένταξη στο Κοµφούζιο (διατήρηση) πρέπει να επιλέξει και τη χρήση ψηφιακής εφαρµογής αλλιώς δεν θα είναι δικαιούχος της επιδότησης.

Όσον αφορά την ψηφιακή εφαρµογή, πρόσφατη υπουργική απόφαση αναφέρει πως θα γίνει διαθέσιµη η εφαρµογή Fast (Εργαλείο Αειφορίας Φάρµας για τα Θρεπτικά συστατικά) από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά και από ιδιώτες κάποια άλλη παρόµοια εφαρµογή. Βέβαια, προς το παρόν ούτε η Fast ούτε κάποια άλλη πιστοποιηµένη εφαρµογή είναι διαθέσιµη.

Αναλυτικότερα οι δράσεις (έως 3 ανά αγροτεµάχιο µε υποχρεωτική την 1η δράση) έχουν ως εξής:

1) «Χρήση της ψηφιακής εφαρµογής και σύνταξη Σχεδίου Περιβαλλοντικής ∆ιαχείρισης (ΣΠ∆)»: Στο πλαίσιο της δράσης, οι γεωργοί υποχρεούνται να κάνουν χρήση ψηφιακών εφαρµογών διαχείρισης εισροών και παρακολούθησης περιβαλλοντικών δεδοµένων, µεταξύ των οποίων και η ψηφιακή πλατφόρµα Fast.

Ύψος ενίσχυσης: 3 ευρώ/στρέµµα.

2) «Συνέχιση εφαρµογής της µεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των λεπιδοπτέρων (Κοµφούζιο)»: Η δράση συνίσταται στη συνέχιση της εφαρµογής του Μέτρου 10.1.8 Κοµφούζιο του ΠΑΑ 2014- 2022. Το έτος 2023, επιλέξιµα είναι τα αγροτεµάχια τα οποία συµπεριλαµβάνονται σε ενεργά Τεχνικά ∆ελτία του έτους 2022 της υπ’ αρ. 474/16-2-2023 πρόσκλησης για την ετήσια παράταση της 1ης πρόσκλησης ή της υπ’ αρ. 5218/20-6-2018, 2ης πρόσκλησης της δράσης 10.1.08 Κοµφούζιο. Το έτος 2025, επιλέξιµα είναι τα αγροτεµάχια τα οποία συµπεριλαµβάνονται σε ενεργά Τεχνικά ∆ελτία του έτους 2024 της υπ’ αρ. 3645/13-7-2020, 3ης πρόσκλησης της δράσης 10.1.08 (Κοµφούζιο) του Μέτρου 10.

Ύψος ενίσχυσης (ανά στρέµµα): Ροδακινιά, Νεκταρινιά, Βερικοκιά: 40,2 ευρώ, Μηλιά, Αχλαδιά, Κυδωνιά: 94,8 ευρώ, ∆αµασκηνιά: 58,5 ευρώ, Οινοποιήσιµο αµπέλι: 36,6 ευρώ, Επιτραπέζιο αµπέλι/Σταφίδα: 63,3 ευρώ.

3) «Εξαπόλυση ωφέλιµων µακροργανισµών»: Οι γεωργοί αντιµετωπίζουν µέσω της χρήσης εγκεκριµένων φυτοπροστατευτικών σκευασµάτων µε ωφέλιµα αρπακτικά έντοµα και ακάρεα τους τετράνυχους στην περίπτωση της ροδακινιάς, νεκταρινιάς, κερασιάς και µηλιάς και της ψύλλας της αχλαδιάς. Ύψος ενίσχυσης (ανά στρέµµα): Ροδακινιά, Νεκταρινιά, Κερασιά, Μηλιά: 35,8 ευρώ, Αχλαδιά: 30 ευρώ.

4) «Χρήση εντοµοπαθογόνων νηµατωδών»: Οι γεωργοί εφαρµόζουν εγκεκριµένα φυτοπροστατευτικά σκευάσµατα µε εντοµοπαθογόνους νηµατώδεις για την αντιµετώπιση της καρπόκαψας στις καλλιέργειες της ροδακινιάς, της νεκταρινιάς, της δαµασκηνιάς και της µηλιάς.

Ύψος ενίσχυσης: 20 ευρώ/στρέµµα.

5) «Μηχανική ζιζανιοκτονία και κάλυψη µε φυτικά υλικά εδαφοκάλυψης (mulch)»:

Συνίσταται στην αντιµετώπιση των ζιζανίων στον υποόροφο του οπωρώνα/αµπελώνα µε µηχανικά µέσα, µέσω ελαφράς κατεργασίας του εδάφους και µέσω χορτοκοπής. Επιπλέον, ενισχύεται η εφαρµογή mulch στον υποόροφο των οπωρώνων/ αµπελώνων µέσω της εναπόθεσης φυτικών υλικών εδαφοκάλυψης τα οποία βοηθούν στην καταπίεση των ζιζανίων και στη διατήρηση της εδαφικής υγρασίας. Η δράση αφορά τις µόνιµες καλλιέργειες, εκτός ελιάς και εσπεριδοειδών. Οι επεµβάσεις µηχανικής ζιζανιοκτονίας πρέπει να γίνονται: Για τα φυλλοβόλα είδη (µε την εξαίρεση αµυγδαλιάς, φουντουκιάς, φυστικιάς, χαρουπιάς): Μάρτιο – Οκτώβριο. Για αµυγδαλιά, φουντουκιά, φυστικιά, χαρουπιά: Μάϊο – µέσα Σεπτεµβρίου. Αµπέλι: Φεβρουάριο – Αύγουστο. Ύψος ενίσχυσης: Στα 18,3 ευρώ/στρέµµα για τις µόνιµες καλλιέργειες.

6) «Πολλαπλά καλοκαιρινά κλαδέµατα για δέντρα χωρίς όψιµη φρέσκια βλάστηση»: Οι γεωργοί οφείλουν να κάνουν τουλάχιστον δύο κλαδέµατα κατά τη θερινή περίοδο (Ιούνιος – Αύγουστος). Ύψος ενίσχυσης 17,5 ευρώ/στρέµµα για ελιά, εσπεριδοειδή και λοιπούς οπωρώνες.

7) «Χρήση ψεκαστικών ακροφυσίων µειωµένης διασποράς»: Αφορούν τόσο σε ψεκαστικά µηχανήµατα καλλιεργειών κάθετης ανάπτυξης (οπωρώνες, ελαιώνες, αµπελώνες) (νεφελοψεκαστήρες, αµπελουργικοί ψεκαστήρες) όσο και σε ψεκαστήρες αροτραίων (ράµπες). Ύψος ενίσχυσης: Το µέγιστο ύψος ενίσχυσης ορίζεται στα 3 ευρώ/στρέµµα.

8) «∆ιαχείριση των υπολειµµάτων ψεκαστικών υγρών»: Συνίσταται: α) Στη διοχέτευση της περίσσειας του ψεκαστικού υγρού και των υγρών έκπλυσης του εξοπλισµού ψεκασµού σε ειδικούς συλλέκτες από αδιαπέρατη µεµβράνη, προκειµένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος κατείσδυσης των ρύπων, β) µετά από φυσική/παθητική εξάτµιση του νερού του διαλύµατος, οι δραστικές ουσίες των φυτοπροστατευτικών προϊόντων συλλέγονται ως ξηρό υπόλειµµα στη µεµβράνη, γ) η µεµβράνη, είτε στο τέλος της ζωής της, µία φορά ανά έτος, είτε όταν αυτή γεµίσει, µαζί µε το ξηρό υπόλειµµα µεταφέρονται σε ειδικές εγκαταστάσεις διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων από τον πάροχο της υπηρεσίας, δ) ο πάροχος της υπηρεσίας εγκαθιστά νέα µεµβράνη.

Ύψος ενίσχυσης: 1 ευρώ/στρέµµα για τις αροτραίες καλλιέργειες και στα 3 ευρώ/στρέµµα για τα κηπευτικά και τις µόνιµες.

9) «Χρήση γεωργίας ακριβείας κατά τους ψεκασµούς»: Αφορά α) Ψεκαστικά µηχανήµατα µεταβλητής δόσης ή σετ ψεκαστικών µηχανηµάτων µεταβλητής δόσης. β) Ψεκαστικά οπωρώνων µε συστήµατα ανίχνευσης της κόµης ή σετ ανίχνευσης της κόµης, τα οποία διαθέτουν αισθητήρες (συνήθως υπερήχων ή λέιζερ) που σαρώνουν το περιβάλλον δεξιά και αριστερά του ψεκαστικού και ανιχνεύουν τα σηµεία στα οποία υπάρχουν δέντρα ώστε στα ενδιάµεσα κενά, ένας µικρο-ελεγκτής να δίνει εντολή διακοπής του ψεκασµού. γ) Ψεκαστικά µηχανήµατα µε ηλεκτροστατική φόρτιση ή σύστηµα ηλεκτροστατικής φόρτισης σταγονιδίων.

Ύψος ενίσχυσης: 7 ευρώ/στρέµµα.

10) «Εφαρµογή εθελοντικών οδηγιών ολοκληρωµένης φυτοπροστασίας». Στο πλαίσιο της δράσης, οι γεωργοί δεσµεύονται:

α) Να εφαρµόζουν τη µέθοδο της µαζικής παγίδευσης του δάκου της ελιάς σε αγροτεµάχια µε ελιές ή/και της µύγας Μεσογείου σε αγροτεµάχια µε εσπεριδοειδή (πορτοκαλιά, µανταρινιά).

β) Να κάνουν αποκλειστική χρήση εγκεκριµένων σκευασµάτων µαζικής παγίδευσης.

γ) Να διατηρούν ηρτηµένες στα δέντρα, της παγίδες µαζικής σύλληψης και παρακολούθησης.

Ύψος ενίσχυσης (ανά στρέµµα): Ελαιώνες 35 ευρώ, εσπεριδοειδή 17,5 ευρώ.

11) Τήρηση περιβαλλοντικού φακέλου

Ο περιβαλλοντικός φάκελος πρέπει να περιέχει το σύνολο των φορολογικών παραστατικών για την αγορά των εισροών (φυτοπροστασία, λίπανση, πολλαπλασιαστικό υλικό) όσο και για την παροχή υπηρεσιών, λοιπά δικαιολογητικά, όπως σύµβαση µε τεχνικό σύµβουλο, λοιπά δικαιολογητικά για την επαλήθευση της τήρησης των δεσµεύσεων, όπως κατάλογοι των προϊόντων ή του εξοπλισµού (προσπέκτους).

∆ράσεις 10-11-12 για θρέψη

Επιλέξιµες είναι µόνο µία ανά αγρό:

α) Λιπάσµατα βραδείας αποδέσµευσης

β) Λιπάσµατα µε παρεµποδιστές

γ) Προϊόντα µε βιοδιεγέρτες.

Η επιδότηση για παρεµποδισµένα και βραδείας αποδέσµευσης στα 4,5 ευρώ ανά στρέµµα σε αροτραίες και κηπευτικά και 6 ευρώ στις µόνιµες.

Η επιδότηση για βιοδιεγέρτες είναι 3 ευρώ στις αροτραίες και 6 ευρώ για µόνιµες και κηπευτικά. Οι αγρότες πρέπει να διατηρούν τα φορολογικά παραστατικά αγοράς των λιπασµάτων ή των προϊόντων βιοδιέγερσης από τα οποία να προκύπτει η ποσότητα του προϊόντος που εφαρµόστηκε.

Τα ελάχιστα δεδοµένα ανά αγροτεµάχιο στις ψηφιακές εφαρµογές

Ελάχιστο «λειτουργικό» προαπαιτούµενο για να πάρει άδεια κυκλοφορίας µια εφαρµογή, αποτελεί η συλλογή πληροφοριών για την εκµετάλλευση, το ιστορικό των καλλιεργειών του εκάστοτε αγροτεµαχίου, καθώς και η καταγραφή των πρακτικών θρέψης και φυτοπροστασίας µαζί µε τις αναγκαίες εδαφικές αναλύσεις.

Συγκεκριµένα η εφαρµογή για τη «∆αχείριση Εισροών και Παρακολούθησης Περιβαλλοντικών Παραµέτρων µέσω Ηλεκτρονικής Εφαρµογής παρόχου – προδιαγραφές εγκεκριµένου λογισµικού «Ε.∆.Ε.Π.Π.Π.» θα πρέπει να περιλαµβάνει τουλάχιστον τα παρακάτω:

  • Πληροφορίες για τις γεωργικές εκµεταλλεύσεις βάσει του ΣΑΑ και ΟΣ∆Ε.
  • Πληροφορίες από τη δειγµατοληψία του εδάφους, σε κατάλληλη χωρική και χρονική κλίµακα.
  • Πληροφορίες για τις πρακτικές διαχείρισης, την ιστορία των καλλιεργειών και τους στόχους απόδοσης 3.2

Τα στοιχεία τα οποία θα πρέπει να περιλαµβάνονται στην «Ε.∆.Ε.Π.Π.Π.», κατ’ ελάχιστο, είναι τα ακόλουθα:

  • Καλλιεργητικές εργασίες.
  • Εφαρµογή θρεπτικών (ηµεροµηνία και ώρα, τύπο, µέθοδο εφαρµογής, ποσότητα, στάδιο της καλλιέργειας).
  • Εφαρµογή φυτοπροστατευτικών (δραστική ουσία και εµπορικό όνοµα, µέθοδο, ποσότητα, αιτιολόγηση της εφαρµογής, καιρικές συνθήκες).
  • Εφαρµογή αρδεύσεων (ηµεροµηνία και ώρα, µέθοδο εφαρµογής, ποσότητα).
  • Ενδείξεις όσον αφορά τα νόµιµα όρια και τις απαιτήσεις σχετικά µε τη διαχείριση των θρεπτικών συστατικών, φυτοπροστατευτικών, και ύδατος σε γεωργικές εκµεταλλεύσεις.
  • Πλήρες ισοζύγιο θρεπτικών ουσιών.
  • Ποσότητες δραστικών φυτοπροστατευτικών ανά δραστική.
  • Κατανάλωση ύδατος.
  • Εκτίµηση ανθρακικού αποτυπώµατος βάσει των χρήσεων γης.

Πηγή: www.agronews.gr