Περί τα 100 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση µε το 2022, φτάνοντας περίπου τα 550 εκατ. ευρώ – ποσό µικρότερο από κάθε άλλη χρονιά- και µόνο τη βασική ενίσχυση φαίνεται να «καταφέρνει» να πληρώσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ µέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.
Λιγότερο από ποτέ φέτος το τσεκ, με κλειστά μάτια προκαταβολή τον Οκτώβριο
Ερωτηµατικό παραµένει το τι θα κάνει ο Οργανισµός Πληρωµών µε την αναδιανεµητική ενίσχυση, η οποία ναι µεν αποτελεί νέο καθεστώς για τη χώρα µας, ωστόσο πρόκειται για µετρηµένα κουκιά καθώς το µόνο που απαιτείται είναι µια µέτρηση στρεµµάτων ανά δικαιούχο. Βέβαια ο ΟΠΕΚΕΠΕ τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχθεί «πολύ λίγος» και θα αποτελέσει έκπληξη το ενδεχόµενο να καταφέρει να διεκπεραιώσει κάτι παραπάνω από την πληρωµή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης στα χρονικά πλαίσια που οι ίδιοι φαίνεται να έχουν θέσει, γύρω στις 28 Οκτωβρίου.
Υπενθυµίζεται ότι η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης αφορά το 70% των 830 εκατ. ευρώ (το 30% του ποσού αυτού πηγαίνει υπέρ του Εθνικούς Αποθέµατος), ενώ τις προηγούµενες χρονιές το αντίστοιχο ποσό προς τους δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους ξεπερνούσε το 1 δις ευρώ.
Να σηµειωθεί εδώ ότι οι αγρότες σε αυτή τη φάση οριστικοποιούν τις αιτήσεις ΟΣ∆Ε όπως – όπως και προσβλέπουν στις διορθωτικές, προκειµένου να δηλώσουν τις δράσεις eco-schemes, καθώς µελετητές και ΚΥ∆ ακόµα ψάχνονται σχετικά µε τις απαιτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά και τα απαιτούµενα δικαιολογητικά που µέρα µε τη µέρα αλλάζουν.
Εν τω µεταξύ, παρά τη δέσµευση του Οργανισµού Πληρωµών ότι οι αποφάσεις για τις συνδεδεµένες ενισχύσεις θα έχουν εκδοθούν εντός του µηνός Ιουλίου, µέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραµµές κανένα απολύτως καθεστώς συνδεδεµένης ενίσχυσης δεν έχει αποσαφηνιστεί από κάποια εγκύκλιο. Μάλιστα είναι απορίας άξιο πως οι αγρότες δηλώνουν για παράδειγµα συνδεδεµένη ενίσχυση για το καλαµπόκι, εφόσον δεν προβλέπεται σε κάποια σχετική εφαρµοστική απόφαση, παρά µόνο στο στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ, δείγµα της προχειροδουλειάς και της βιασύνης που φαίνεται να επικρατεί. Κατά συνέπεια δεν είναι λίγοι οι αγρότες που φοβούνται ότι η διαδικασία της πληρωµής τους, που παραδοσιακά γίνεται σταδιακά αρχής γενοµένης από τον Φεβρουάριο µε το πρώτο πακέτο να περιλαµβάνει το σκληρό σιτάρι, θα καθυστερήσει σηµαντικά.
Με τα βλέµµατα όλων στραµµένα στη συµπλήρωση και υποβολή των φετινών δηλώσεων ΟΣ∆Ε, οι όποιες εκκρεµότητες σχετικά µε διορθώσεις σε µεταβιβάσεις, αιτήµατα ανωτέρας βίας, διοικητικές πράξεις έτους 2022, διαγραφές αιτήσεων των µεταβιβαστών, διόρθωση κατανοµής βοσκοτόπων, ελέγχους επί του Εθνικού Αποθέµατος και ενστάσεις για τα προγράµµατα φαίνεται πως θα φτάσουν στο παρά πέντε της κοινοτικής προθεσµίας που ορίζει πληρωµές εκκαθαρίσεων µέχρι τις 15 Οκτωβρίου το αργότερο. Ίσως λίγο νωρίτερα να γίνει προσπάθεια να µπουν τα υπόλοιπα της δηµοσιονοµικής πειθαρχίας της περσινής χρονιάς και κάπου µεταξύ δευτέρου 15νθηµέρου του Σεπτεµβρίου πιθανόν να πληρωθούν οι επιλαχόντες Νέοι Αγρότες και µέσα στον Οκτώβριο όσοι εν δυνάµει δικαιούχοι κληθούν να προσκοµίσουν επιπλέον δικαιολογητικά.
Όσον αφορά το χρονοδιάγραµµα που διαρρέεται από τη ∆οµοκού για την πληρωµή της προκαταβολής του τσεκ, να σηµειωθεί ότι 28 Οκτωβρίου είναι Σάββατο και η προηγούµενη µέρα είναι συνήθως ηµιαργία, οπότε -αν όλα κυλήσουν οµαλά- τότε η προκαταβολή του τσεκ δεν αποκλείεται να ξεκινήσει από το απόγευµα της Πέµπτης 26 Οκτωβρίου, αλλιώς θα µεταφερθεί για την επόµενη εβδοµάδα 30 ή 31 του µήνα. Στις ανησυχίες του αγροτικού κόσµου και το κατά πόσο θα έχουν ενσωµατωθεί οι αλλαγές που έχουν κληθεί να κάνουν όλο αυτό το διάστηµα µέσα από τις διοικητικές πράξεις, η πλατφόρµα για τις οποίες ήταν ανοιχτή µέχρι την 1η Σεπτεµβρίου.
Μέχρι 19 Σεπτεµβρίου αίτησης για εξισωτική
Μέχρι την Τρίτη 19 Σεπτεµβρίου συνεχίζουν να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους οι δικαιούχοι της εξισωτικής αποζηµίωσης µέσω ΟΣ∆Ε, σύµφωνα µε την πρόσκληση του µέτρου, το οποίο θα χρηµατοδοτηθεί φέτος µε 255 εκατ. ευρώ. Σύµφωνα µε την προκήρυξη, η αίτηση ενίσχυσης υποβάλλεται ταυτόχρονα µε την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης, και αιτήσεις µπορούν να κάνουν οι κάτοχοι εκµεταλλεύσεων σε ορεινές περιοχές για ενίσχυση 12,2 ευρώ το στρέµµα και σε µειονεκτικές για ενίσχυση 8,9 ευρώ το στρέµµα.
Πηγή: www.agronews.gr