Για του χρόνου και βλέπουµε αφήνει µεγάλη µερίδα αγροτών τις ενισχύσεις των eco-schemes, ενώ και το ενδιαφέρον για τη Βιολογική Γεωργία δείχνει να περιορίζεται, κυρίως λόγω του φόβου ελέγχου σε τιµολόγια εισροών που είναι ακατάλληλες για βιολογική χρήση.

Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, προς το παρόν το ενδιαφέρον για τα Βιολογικά επικεντρώνεται στην περιφέρεια της Κρήτης λόγω της ελαιοπαραγωγής και της Θράκης όπου συντηρούνται ξηρικές καλλιέργειες και βαµβάκια που φροντίζονται όσο-όσο για να πιάσουν τα κιλά που αφορούν τη λήψη της ειδικής ενίσχυσης. Σε άλλες περιφέρειες οι πληροφορίες θέλουν το ενδιαφέρον να έχει ατονήσει αρκετά όπως για παράδειγµα σε Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα, ∆υτική Ελλάδα και τα νησιά Ιονίου, µε τους αγρότες να µην θέλουν να «µπλέξουν» όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στην Agrenda µε τη βιολογική περιµένοντας να προχωρήσουν σε αιτήσεις αγροπεριβαλλοντικών προγραµµάτων. Παράλληλα µεγάλη µερίδα παραγωγών ανάλογα και το ΚΥ∆ που τους εξυπηρετεί, κάνουν απλά αίτηση ΟΣ∆Ε για να πιάσουν τη διορία για τη βασική ενίσχυση, προσβλέποντας στις διορθωτικές ώστε να εξετάσουν µε προσοχή αν και πώς θα προχωρήσουν σε δήλωση για δράση eco-scheme. Μάλιστα, λέγεται πως πέρα από τα βιολογικά και τη δράση για τις τοπικές σπορές όλες οι υπόλοιπες είναι στα αζήτητα, κάτι που θα φανεί τελικώς µε το κλείσιµο των αιτήσεων.

Άλλωστε, στο στρατηγικό σχέδιο υπολογίζονται περί τα 12 εκατ. στρέµµατα προς ένταξη στα eco-schemes από τη στιγµή που δηλώνονται ετησίως προς ενίσχυση πάνω από 30 εκατ. στρέµµατα για τη λήψη της βασικής ενίσχυσης.

Στη Γερµανία όπου από το 1 δισ.ευρώ τελικά απορροφήθηκαν 600 εκατ. ευρώ, οι αρµόδιοι αποφάσισαν η µεγαλύτερη µερίδα των 400 εκατ. ευρώ να µετακινηθεί στη βασική ενίσχυση του 2023, κάτι που αναµένεται να γίνει και στη χώρα µας. Πέρα από αυτό, οι Γερµανοί για να δώσουν ένα παραπάνω κίνητρο για απορρόφηση των eco-schemes από το 2024 αποφάσησαν να δώσουν 130 ευρώ στο στρέµµα και µάξιµουµ έως 1.300 ευρώ ανά εκµετάλλευση για αγρανάπαυση στο 1% της συνολικής έκτασης που δηλώνουν οι παραγωγοί. Με αυτόν τον τρόπο επιχειρούν να απορροφηθεί τεχνηέντως έστω ένα µεγάλο ποσό από το πρασίνισµα ενώ σε αρκετές περιπτώσεις αύξησαν και τα πριµ από άλλες δράσεις στο τροποποιηµένο τους σχέδιο. Στην Ισπανία το 75% των αγροτών µπήκε στα eco-schemes.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ακόµη σαφής εικόνα για το πού θα πορευθούν τα χρήµατα που θα περισσέψουν, µε τους αρµόδιους να έχουν την επιλογή να τα µοιράσουν είτε στη βασική ενίσχυση είτε στην αναδιανεµητική.

Εν τω µεταξύ, η διορία για τις αιτήσεις ΟΣ∆Ε λήγουν στις 11 Σεπτεµβρίου (λογικά θα υπάρξει παράταση µετά τη θεοµηνία). Ωστόσο, ο ΟΠΕΚΕΠΕ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ακόµη δεν έχουν εκδώσει τις απαραίτητες αποφάσεις για τις συνδεδεµένες ενισχύσεις σε καλαµπόκι και ζωοτροφές (µηδική και πρωτεϊνούχες).

 

Γιώργος Κοντονής

Πηγή: www.agronews.gr