Το ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης μέσω των eco-schemes για την «εξυγίανση παθογενών εδαφών» το οποίο περιελάμβανε το αρχικό στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ στη χώρα μας αλλά τελικά δεν προχώρησε, φέρνει ξανά στο προσκήνιο η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα αγροτεμάχια του θεσσαλικού κάμπου.

Πρόκειται για μία ενίσχυση η οποία αρχικά προβλέφθηκε αποκλειστικά για τις περιοχές που θα επηρεαστούν από την απολιγνιτοποίηση (Μεγαλόπολη και ∆υτική Μακεδονία), ωστόσο πλέον μοιάζει να ταιριάζει στην κατάσταση που θα περιέλθουν τα εδάφη όταν στραγγίξουν τα αγροτεμάχια επιδοτώντας τα μέτρα αποκατάστασης βασισμένα στις εδαφολογικές αναλύσεις για τη βελτίωση της γονιμότητας των εδαφών, συμπεριλαμβανομένου ενός σχεδίου διαχείρισης μακροχρόνιας διάρκειας σε βάθος 3ετίας ή 5ετίας που δρομολογεί ο ΕΛΓΟ-Δήμητρα.

Είναι δεδομένο πάντως μετά και τις δηλώσεις της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πώς θα υπάρξει η απαραίτητη ευελιξία στο στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ ώστε να δρομολογηθούν κονδύλια για τη στήριξη των Θεσσαλών αγροτών.

Αναφορικά με το ύψος της επιδότησης, τότε κατά τον σχεδιασμό της ΚΑΠ δεν είχε γίνει γνωστό το ύψος της ενίσχυσης που είχε υπολογιστεί. Ουσιαστικά εφόσον αποφασιστεί να προχωρήσουν οι αρμόδιες αρχές για την εισαγωγή ενός τέτοιου προγράμματος θα πρέπει να λάβουν υπόψη την απώλεια παραγωγής που θα έχουν οι αγρότες, ή και τα επιπλέον έξοδα τα οποία ίσως χρειαστεί να επωμιστούν ώστε να φέρουν τα χωράφια τους στο πρότερο παραγωγικό τους προφίλ.

Η πρόβλεψη ενός τέτοιου eco-scheme θα βγάλει και από τη δύσκολη θέση τους αγρότες των πληγεισών περιοχών να επιλέξουν υποχρεωτικά κάποιο άλλο από τη λίστα ώστε να εξασφαλίσουν κάποια χρήματα από το πρασίνισμα. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί και η απώλεια της Απονιτροποίησης, ένα πρόγραμμα που βοηθούσε κατ’ εξοχήν τους βαμβακοπαραγωγούς του κάμπου με 60 ευρώ το στρέμμα και το οποίο καταργήθηκε. Τη θέση του λοιπόν θα μπορούσε να πάρει αυτό το eco-scheme με αντίστοιχη μπορεί και μεγαλύτερη επιδότηση, αρκεί να το σχεδιάσουν με τέτοιον τρόπο οι αρμόδιες αρχές ώστε να καλύπτει τα «θέλω» των παραγωγών. Σε κάθε περίπτωση η δράση αυτή, εφόσον ισχύσει, θα έχει ως πρώτο έτος ενεργοποίησης το 2024, καθώς φέτος ό,τι έγινε-έγινε στο ΟΣΔΕ και δεν αλλάζει, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου.

Πηγή: www.agronews.gr