Στον κλάδο της κτηνοτροφίας εντοπίζονται αυτή σ’ αυτή τη φάση τα μεγαλύτερα προβλήματα που άφησε πίσω της η φονική καταιγίδα. Μαζί με την τεράστια οικονομική ζημιά που υφίστανται οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, η Πολιτεία καλείται να διαχειρισθεί σ’ αυτή τη φάση και το μεγάλο πρόβλημα της συλλογής και καύσης των νεκρών ζώων, έτσι ώστε να αποφευχθούν μολισματικές ασθένειες που θα έθεταν σε κίνδυνο και τη δημόσια υγεία.

Ως πρωί της Τετάρτης 13 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΑ, έχουν δηλωθεί 49.050 αιγοπρόβατα, 19.295 χοίροι, 4.186 βοοειδή και 40.330 πτηνά. Μέχρι στιγμή έχει γίνει διαχείριση (υγειονομική ταφή ή καύση) για 21.906 αιγοπρόβατα, 6.800 χοιρινά, 20 βοοειδή και 23.300 πτηνά.

Σχετικά με τα ζητήματα δημόσιας υγείας, έγινε η ενημέρωση για την επιδημιολογική επιτήρηση των λοιμωδών νοσημάτων και την κλινική πορεία των περιστατικών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, καθώς και τις περαιτέρω ενέργειες για την ενημέρωση των πολιτών για πρακτικά ζητήματα υγιεινής, αλλά και επιπλέον παρεμβάσεων για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ιδιαίτερα μεγάλο βάρος δίνεται στη συλλογή των νεκρών ζώων, η οποία πραγματοποιείται με βάση όλες τις υγειονομικές διατάξεις.

Τα άμεσα ζητήματα δημόσιας υγείας, η απάντληση των υδάτων από τις πληγείσες περιοχές, η πρόσβαση και η αποκατάσταση του οδικού δικτύου και η κρατική αρωγή ήταν οι προτεραιότητες που συζητήθηκαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα, υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος συνδέθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του στο πρώτο πρόγραμμα της ΕΡΑ, ο Λευτέρης Αυγενάκης είπε: «όποιος μιλήσει αυτή τη στιγμή για ύψος χωρίς να έχει ακριβή στοιχεία, θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά επιπόλαιος». Και πρόσθεσε ότι το 80% της αποτίμησης της ζημιάς θα είναι δυνατό την Παρασκευή το πρωί, με τη σύγκριση των νέων δορυφορικών εικόνων του Copernicus. Και το 100% της καταγραφής των ζημιών θα είναι εφικτό με την ολοκλήρωση των εκτιμήσεων από τους γεωτεχνικούς του ΕΛΓΑ.

Ωστόσο, όπως εξήγησε ο Λευτέρης Αυγενάκης, ήδη ο ΕΛΓΑ δέχεται δηλώσεις από τους πληγέντες, για τις ζημιές που υπέστησαν στη φυτική και ζωική παραγωγή, ώστε να καταβληθεί το συντομότερο δυνατόν η προκαταβολή των αποζημιώσεων που θα λάβουν, ενώ η πλατφόρμα της Κρατικής Αρωγής έχει ανοίξει από τις 11 Σεπτεμβρίου.

«Η κυβέρνηση, η Πολιτεία, το κράτος είναι δίπλα στους Θεσσαλούς, δίπλα στους ανθρώπους που επλήγησαν. Δεν θα φύγουμε από εδώ. Αυτή είναι η εντολή του πρωθυπουργού, εάν δεν μπει σε κανονικότητα αυτός ο τόπος. Θα μπει, είναι στο δικό μας χέρι. Υπάρχει πόνος, στεναχώρια, υπάρχει και ελπίδα. Θα το παλέψουμε», τόνισε ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Πρώτη προτεραιότητα, όπως είπε, είναι η ολοκλήρωση της αποκομιδής των νεκρών ζώων. Όπως διευκρίνισε είναι σαφής η εντολή να μη αναμένουν οι κτηνοτρόφοι τα συνεργεία του ΕΛΓΑ για καταγραφή των νεκρών ζώων, αλλά να προχωρήσουν στα βήματα που έχουν υποδείξει οι αρμόδιες αρχές με την υγειονομική υπηρεσία κι έπειτα να δηλώσουν τις απώλειές τους για να αποζημιωθούν, καθώς εκείνο που προέχει είναι να αποτραπεί ο υγειονομικός κίνδυνος.

«Εμείς, θέλοντας να αποβάλουμε το άγχος που εκ των πραγμάτων δημιουργεί μια ημερομηνία, μια στενή υπηρεσιακή γραφειοκρατική διαδικασία, πρώτον σε ό, τι αφορά τη συγκέντρωση, μεταφορά, καύση, ταφή των νεκρών ζώων, είπαμε ότι μην περιμένετε να έρθει εκτιμητής. Προς Θεού, προχωρήστε αμέσως στα βήματα που έχει υποδείξει η Υγειονομική Υπηρεσία και η Περιφέρεια με την αρμόδια Αντιπεριφέρεια που έχει την επίβλεψη γι’ αυτή τη διαδικασία. Δηλώστε στη συνέχεια ό,τι έχετε χάσει από το ζωικό σας κεφάλαιο και εμείς θα αποζημιώσουμε. Δεν θα έρθει εκτιμητής γιατί προέχει αυτή τη στιγμή η αντιμετώπιση ενός πιθανού υγειονομικού προβλήματος που μπορεί να ξεσπάσει αν δεν είμαστε γρήγοροι» τόνισε ο Υπουργός.

Παράλληλα χαρακτήρισε fake news όσα γράφονται και λέγονται περί παρόδου πενταετίας για να ξαναγίνουν τα εδάφη καλλιεργήσιμα και τόνισε ότι ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και το επιστημονικό προσωπικό που διαθέτει, ξεκίνησε ήδη εδαφολογικές έρευνες για να παράσχει υπεύθυνη ενημέρωση στους παραγωγούς και στη συνέχεια να τους καθοδηγήσει για το πώς πρέπει να καλλιεργήσουν.

«Άκουγα προ ημερών κάτι που αφορά το αντικείμενό μας ότι η γη έχει υποστεί τέτοιο σοκ που για να ξαναπάρει μπροστά και να καλλιεργήσει θα περάσουν πέντε ολόκληρα χρόνια. Το ακούω και παθαίνω σοκ. Φώναξα λοιπόν τους επιστήμονες τη διοίκηση του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, που είναι εποπτευόμενος φορέας του Υπουργείου, που έχουν αυτή την εξειδίκευση, που έχουν ινστιτούτα, που κάνουν μελέτες, έρευνες εδαφολογικές και γίνονται αυτή την ώρα παρεμπιπτόντως στο Θεσσαλικό κάμπο από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, από κινητά συνεργεία και μελέτες εδαφολογικές, αλλά και μελέτες για το νερό, έρευνες για το νερό άρδευσης και σας πληροφορώ ότι καμία σχέση με αυτά τα fake news η άποψη των επιστημόνων».

Έχοντας ζήσει από κοντά την αγωνία των αγροτών του Θεσσαλικού κάμπου δουλεύουμε συντονισμένα για να δώσουμε άμεσες λύσεις, τόνισε ο ΥπΑΑΤ και αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα των χθεσινών επαφών του πρωθυπουργού και του κυβερνητικού κλιμακίου που τον συνόδευσε στο Στρασβούργο, με στόχο την εξασφάλιση των όσο το δυνατόν περισσότερων πόρων από την ΕΕ. «Στόχος μας είναι να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα κονδύλια που μπορούν να απορροφηθούν», τόνισε χαρακτηριστικά ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Η χώρα μας εμπνέει αξιοπιστία, σοβαρότητα και στιβαρότητα στην Ευρώπη και αυτό αποτυπώθηκε στη χθεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου διεκδίκησε και εξασφάλισε, τη γενναία στήριξη των ευρωπαίων εταίρων, είπε ο ΥπΑΑΤ.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα των έργων που έγιναν μετά τον ΙΑΝΟ, ο ΥπΑΑΤ παρέπεμψε στο γεγονός ότι η πόλη της Καρδίτσας, όπου είχε θωρακιστεί μετά τον ΙΑΝΟ, δεν υπέστη ζημιές.

Αναφορικά με την συλλογή νεκρών ζώων, με βάση τα έως τώρα στοιχεία που δηλώθηκαν στον ΕΛΓΑ η εικόνα έχει ως εξής:

49.050 Αιγοπρόβατα

19.295 Χοίροι

4.186 Βοοειδή

40.330 Πτηνά

Για τα Αιγοπρόβατα: Μέχρι την ημέρα και την ώρα αναφοράς έχουμε διαχειριστεί 21.906 νεκρά ζώα.

Για τα χοιρινά: Μέχρι την ημέρα και την ώρα αναφοράς έχουμε διαχειριστεί 6.800 νεκρά ζώα.

Για τα βοοειδή: Μέχρι την ημέρα και την ώρα αναφοράς έχουμε διαχειριστεί 20 νεκρά ζώα.

Για τα πτηνά: Μέχρι την ώρα αναφοράς έχουμε διαχειριστεί 23.300 νεκρά ζώα.

Θέματα διαχείρισης που συζητήθηκαν στο συντονιστικό

Αναφορικά με τα θέματα της διαχείρισης των αποβλήτων, η αποκομιδή τους σε γενικές γραμμές γίνεται ομαλά και μέχρι να αποκατασταθεί η πρόσβαση όλων των δήμων προς το ΧΥΤΑ της Λάρισας, τα απόβλητα οδηγούνται σε γειτονικούς ΧΥΤΑ. Από αύριο θα ξεκινήσει επιχείρηση απομάκρυνσης φερτών υλικών στον Παλαμά Καρδίτσας.

Για όλα τα παραπάνω ζητήματα θα γίνουν αναλυτικές δηλώσεις στην προγραμματισμένη καθημερινή ενημέρωση στις 16:00 από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα, από την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη για τα θέματα δημόσιας υγείας, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη για τη διαχείριση των νεκρών ζώων, για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ και για μια σειρά πρόσθετων πρωτοβουλιών για τους αγρότες και κτηνοτρόφους, τον Υφυπουργό αρμόδιο για θέματα Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής Χρήστο Τριαντόπουλο για την διαδικασία και την πορεία υλοποίησης της κρατικής αρωγής και στήριξης των πληγέντων και τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλη Γραφάκο για τα θέματα διαχείρισης των αποβλήτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, μέσα στις πρώτες ημέρες έχουν γίνει περίπου 4.500 αυτοψίες και καταγραφές σπιτιών και κτιρίων από τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, το δυναμικό των οποίων ενισχύεται σε καθημερινή βάση. Εκτιμάται ότι με το τέλος της σημερινής ημέρας οι αυτοψίες και οι καταγραφές θα ξεπεράσουν τις 5.000.

Παράλληλα, συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων στην πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr. Μέχρι σήμερα το πρωί υποβλήθηκαν 4.150 οριστικές αιτήσεις, καθώς και 2.900 προσωρινές αιτήσεις, ενώ για τα χωριά που επλήγησαν ολικώς από το ακραίο και πρωτόγνωρο πλημμυρικό φαινόμενο, η καταβολή προς τους κατοίκους των χωριών αυτών θα γίνει αυτόματα, χωρίς να υποβάλουν αίτηση, αλλά με βάση τα στοιχεία που επεξεργάζονται το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και η ΑΑΔΕ.

Σχετικά με τα ζητήματα της πρόσβασης, στα χωριά του θεσσαλικού κάμπου και συγκεκριμένα της Καρδίτσας, των Τρικάλων, του Παλαμά, της Φαρκαδόνας, του Δομοκού και των Φαρσάλων, τα νερά υποχωρούν και σήμερα σταδιακά και αποκαλύπτονται οι οδικοί άξονες. Έχει αποκατασταθεί η οδική σύνδεση με όλα τα χωριά εκτός από το Κεραμίδι του Δήμου Φαρκαδόνας.

Από όλα τα χωριά έχουν απομακρυνθεί οι κάτοικοι που το ζήτησαν, ενώ παραμένουν όσοι το επιθυμούσαν. Για τη φιλοξενία των κατοίκων που απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους έχει υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα με τη διάθεση χώρων φιλοξενίας των δήμων ή της Περιφέρειας και ξενοδοχείων σε Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα και Καλαμπάκα.

Στο Βόλο έχουν διατεθεί χώροι φιλοξενίας σε οικογένειες στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Θεσσαλίας μετά από προσωρινή παραχώρησή τους από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας στις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Βόλου.

Σε όλα τα χωριά παραμένουν και εξακολουθούν να επιχειρούν δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος για παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων, καθώς επίσης δυνάμεις του Στρατού και Εθελοντικές Ομάδες για παροχή βοήθειας, μεταφορά εφοδίων και φαρμακευτικού υλικού όπου απαιτείται.

Ιδιαίτερη προσπάθεια καταβάλλεται για παροχή βοήθειας στα ορεινά χωριά των Αγράφων, του Μουζακίου και της Καλαμπάκας, όπου διατίθενται ελικόπτερα και επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και του Στρατού οι οποίες σύμφωνα με τις ανάγκες της Πολιτικής Προστασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενεργούν για μεταφορά εφοδίων, φαρμάκων, ασθενών, γεννητριών και υλικών.

Επίσης στην παρούσα φάση δυνάμεις του Πυροσβεστικής του Στρατού και Εθελοντικών Οργανώσεων συνεχίζουν να επιχειρούν με επίγεια και πλωτά μέσα στις περιοχές Εργατικές Κατοικίες Γιάννουλης στη Λάρισα, όπου το ύψος των υδάτων αρχίζει να υποχωρεί, στα χωριά των Τεμπών μέχρι το Δέλτα του Πηνειού και στο Δήμο του Κιλελέρ και ιδιαίτερα στον κάμπο της λίμνης Κάρλας. Τέλος, στην Εθνική Οδό, η κατάσταση βαίνει βελτιούμενη καθώς καταγράφεται υποχώρηση των υδάτων, ωστόσο ο οδικός άξονας παραμένει κλειστός.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Ταχιάος, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύσης Σταμενίτης, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς, ο Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος, ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών Δημήτρης Παπαγιαννίδης, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Μάνος Λογοθέτης, ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στρατάκος, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο Διοικητής Α’ Στρατιάς Αντιστράτηγος Ιωάννης Τσιόπλος και ο Συντονιστής της Διοίκησης Πυροσβεστικού Σώματος Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας Υποστράτηγος Ευάγγελος Φαλάρας.

Πηγή: www.agronews.gr