Η Agrenda και το Agronews παρουσιάζουν 15 παραδείγµατα εκµεταλλεύσεων και την πορεία που θα έχουν τα δικαιώµατά τους το 2023, με βάση τις εφαρμοστικές αποφάσεις της νέας ΚΑΠ. Σημειώνεται πως τα νούμερα προκύπτουν από τις θεωρητικές μέσες τιμές δικαιωμάτων που έχουν ανακοινώσει οι αρμόδιες αρχές, οι οποίες θα αλλάξουν. Στο σύνολο της ενίσχυσης το 2023 δεν προσμετρώνται οι επιδοτήσεις των eco-schemes.
Με την απορία τι θα δουν τελικά στο λογαριασµό τους τόσο στην προκαταβολή του τσεκ όσο και στην εξόφληση του ∆εκεµβρίου, βρίσκονται φέτος αγρότες και κτηνοτρόφοι µε την πρώτη χρονιά εφαρµογής της νέας ΚΑΠ ουσιαστικά να έχει βρει τελείως απροετοίµαστο όλον τον µηχανισµό που θα έπρεπε θεωρητικά να υποστηρίζει τη διαδικασία αυτή. Μάλιστα, σε αντίθεση µε το 2015 όπου το πρώτο έτος εφαρµογής της περασµένης περιόδου γινόντουσαν παρουσιάσεις επί παρουσιάσεων από θεσµικά όργανα, περιφέρειες και το ΥΠΑΑΤ µε παραδείγµατα για το πώς θα κατανεµηθούν οι ενισχύσεις, φέτος ούτε καν τα ΚΥ∆ είχαν σαφείς απαντήσεις να δώσουν.
Σ’ αυτό το πνεύµα η Agrenda παρουσιάζει 15 παραδείγµατα εκµεταλλεύσεων και την πορεία που θα έχουν τα δικαιώµατά τους το 2023, µε βάση τις εφαρµοστικές αποφάσεις της νέας ΚΑΠ. Σηµειώνεται πως τα νούµερα προκύπτουν από τις θεωρητικές µέσες τιµές δικαιωµάτων που έχουν ανακοινώσει οι αρµόδιες αρχές, οι οποίες θα αλλάξουν µε βάση τα πραγµατικά στοιχεία των δηλώσεων ΟΣ∆Ε. Σε κάθε περίπτωση από τα παραδείγµατα φαίνεται η δυναµική της σύγκλισης στον καθορισµό της µοναδιαίας αξίας και τα χρήµατα που απαιτούνται ανά παραγωγό από τα νέα eco-schemes για να φτάσει τα χρήµατα που έπαιρνε µέχρι και το 2022. Σηµαντική παράλληλα µοιάζει η βοήθεια από την αναδιανεµητική ενίσχυση για όσους είναι δικαιούχοι. Οι υπολογισµοί έγιναν µε βάση τις εφαρµοστικές αποφάσεις της ΚΑΠ και µε µέση αξία δικαιωµάτων τα 21,5 ευρώ στις αροτραίες, τα 27 ευρώ στις µόνιµες και τα 17,6 ευρώ στα βοσκοτόπια.
Ο υπολογισµός της αναδιανεµητικής ενίσχυσης έγινε µε τα ποσά 13,8 ευρώ για αροτραίες, 11,6 ευρώ για τις µόνιµες και 17,7 ευρώ για τα βοσκοτόπια. Αναφορικά µε το συν 25% στη βασική ενίσχυση από το περίσσευµα από το πρασίνισµα, αυτό είναι το µέγιστο ποσοστό που µπορεί να αυξηθεί ανάλογα αν δεν απορροφηθούν τα 430 εκατ. ευρώ των eco-schemes. Σε κάθε περίπτωση, ο ΟΠΕΚΕΠΕ και το ΥΠΑΑΤ οφείλουν να δώσουν άµεσα µετά το κλείσιµο του ΟΣ∆Ε σαφή εικόνα για το ποσό που απορροφήθηκε όπως έχουν κάνει άλλα κράτη-µέλη.
Γιώργος Κοντονής
Πηγή: www.agronews.gr