Υψηλές διακυμάνσεις και έντονη μεταβλητότητα εξακολουθούν να ορίζουν τη συνθήκη στις διεθνείς αγορές λιπασμάτων, με την εξέλιξη των τιμών να μην είναι εκείνη που ανέμεναν οι περισσότεροι συντελεστές του κλάδου.
Πριν από μερικούς μήνες, η διόρθωση θα αποτελούσε ένα «εύκολο στοίχημα», αφού ήδη από τις αρχές του 2023 οι τιμές βασικών τύπων λιπασμάτων είχαν ξεκινήσει να αποκλιμακώνονται από τα ιστορικά υψηλά του 2022, με το τέλος της καλλιεργητικής περιόδου στο βόρειο ημισφαίριο, στις αρχές του καλοκαιριού, να προσφέρονται για μια προσγείωση των τιμών. Ωστόσο η πτώση δεν ήταν η αναμενόμενη, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς στην Agrenda, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες έχουν σημειωθεί απότομες ανοδικές κινήσεις, της τάξης των 100 δολαρίων ο τόνος για την ουρία και των 150 δολαρίων ο τόνος για τον φώσφορο.
Οι περισσότεροι περιμένουν τώρα έναν διαγωνισμό στην Ινδία που θα επικυρώσει ή θα απορρίψει τις τελευταίες κινήσεις, οι οποίες διαμόρφωσαν τιμές στα 450 δολάρια FOB Αίγυπτος για την ουρία, στα 540 δολάρια ο τόνος CIF Βραζιλία για το MAP, τον βασικότερο τύπο φωσφορικού λιπάσματος, ενώ στα 315 με 320 δολάρια FOB Μαύρης Θάλασσας διαμορφώνεται η τιμή για την αμμωνία.
Μέχρι και τις αρχές Αυγούστου, η αμμωνία είχε υποχωρήσει στην περιοχή των 200 δολαρίων ο τόνος, ενώ η ουρία στα 350 δολάρια και το MAP οριακά κάτω από τα 400 δολάρια.
Παράγοντες της αγοράς, χαρακτηρίζουν την σημερινή κατάσταση ως ένα «ξέσπασμα» και όχι ως τάση ανόδου, αφού όπως σχολιάζουν, τα θεμελιώδη δεν είναι υποστηρικτικά της ανόδου. Η ζήτηση έχει περιοριστεί, ενώ και οι τιμές των αγροτικών εμπορευμάτων, ιδίως στα σιτηρά με τα οποία εγκαινιάζεται η νέα καλλιεργητική περίοδος, πιέζονται. Με άλλα λόγια, «δεν υπάρχει καύσιμο» για να συνεχιστεί η άνοδος που καταγράφεται στις τιμές τις τελευταίες εβδομάδες. Ωστόσο, με δεδομένη την ρευστότητα στην κατάσταση, το φετινό φθινόπωρο, δεν προσφέρεται για αγορές αναπλήρωσης αποθεμάτων, κάτι που συνηθίζεται, ειδικά από καλά οργανωμένους παραγωγούς σε Ευρώπη και ΗΠΑ λίγο καιρό πριν από την έναρξη των φθινοπωρινών σπορών. «Όποιος έκανε κάτι τέτοιο πέρυσι, κάηκαν τα χέρια του» θα σχολιάσει εύστοχα συνομιλητής της Agrenda με καλή γνώση της αγοράς λιπασμάτων, αποτυπώνοντας την διαρκή τάση αποκλιμάκωσης των τιμών που ξεκίνησε πέρυσι τέτοιες ημέρες και εντάθηκε προς τα τέλη του 2022, αφήνοντας αρκετά καταστήματα εφοδίων αλλά και αγρότες με «ακριβά» αποθέματα.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η αγορά παραμένει επιφυλακτική λοιπόν. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σε Ελλάδα και Ευρώπη, σχεδόν κανένα κατάστημα εφοδίων δεν έχει προχωρήσει σε εφοδιασμό με προϊόντα θρέψης για τη βασική λίπανση των χειμερινών σιτηρών, με τους περισσότερους να περιμένουν ενδείξεις από τη ζήτηση που θα διαμορφωθεί στις αρχές με τα μέσα Οκτωβρίου.
Πάντως, στα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι μέσες τιμές λιπασμάτων καταγράφουν το πτωτικό γύρισμα της αγοράς. Το 2022, στα δεδομένα που έχει συγκεντρώσει η Παγκόσμια Τράπεζα, η Ουρία διαμόρφωσε μέση τιμή στα 700 δολάρια ο τόνος, έναντι των 385,6 ευρώ της τελευταίας καταγραφής (Αύγουστος 2023). Για τις αντίστοιχες περιόδους, το DAP από τα 772 ευρώ/τόνος (2022) βρίσκεται στα 528 (Αύγουστος 2023) και η ποτάσα από τα 863 το 2022 είναι τώρα στα 353 δολάρια ο τόνος.
Πηγή: www.agronews.gr